Στις συμπληγάδες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και της δεύτερης αξιολόγησης κρίνεται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες καλείται να απαντήσει στο δίλημμα για τον χρόνο κατά τον οποίο θα επιχειρήσει ριζική αναμόρφωση του κυβερνητικού προφίλ και ασφαλώς για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το νέο σχήμα.

Η επιλογή που προκρίνεται μέχρι στιγμής θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να αποφασίζει τον ανασχηματισμό με το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να εξετάζει την πιθανότητα να αναδομήσει την κυβέρνησή του αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και για την ακρίβεια στις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή μία ακριβώς ημέρα πριν από την έναρξη της νέας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ο Πρωθυπουργός ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά των δύο επιλογών που έχει μπροστά του και δεν αποκλείεται να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις ακόμη και τις ημέρες του 2ου Τακτικού Συνεδρίου, ανάλογα με το σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί στο εσωκομματικό τοπίο.

Μετά την αξιολόγηση

Η προοπτική τού να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται σήμερα η πιο πιθανή και σαφώς η πιο ασφαλής. Η κυβέρνηση θα έχει κλείσει έναν σημαντικό πολιτικό κύκλο αφού θα έχει διεξέλθει τον σκόπελο με τα εργασιακά και ενδεχομένως θα έχει ήδη εξασφαλίσει τον προσδιορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον ESM, κάτι που φαίνεται πως έχει υποσχεθεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Το καλό σενάριο θέλει, εξάλλου, πριν από την εκπνοή του 2016 να εξειδικεύονται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους όπως αξιώνει το Μαξίμου επικαλούμενο την απόφαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα με λυμένα χέρια να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στα υπουργεία αποδεσμεύοντας ή μετακινώντας υπουργούς που τώρα έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορεί να ορίσει αντικαταστάτη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας, κάτι που φαίνεται πως και ο ίδιος επιθυμεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρώσει «επιτυχώς» τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Μάλιστα φέρεται να έχει εξομολογηθεί στους συνομιλητές του πως «θέλω να αποχωρήσω από το υπουργείο όρθιος», επομένως σε καμία περίπτωση πριν από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ομως η προσδοκία του Μαξίμου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις δεν αποκλείει την πιθανότητα η διαδικασία να τραβήξει σε μάκρος. Θεωρητικά είναι απίθανο η αξιολόγηση να κλείσει στο τέλος Οκτωβρίου, αφού θα έχει ξεκινήσει μόλις λίγες ημέρες πριν, στις 18. Οι αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις θα ήθελαν την αξιολόγηση να ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο, οι πιο συγκρατημένες όμως βλέπουν τη λήξη της λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Επομένως είναι θέμα του Αλέξη Τσίπρα να συνεκτιμήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει εάν θέλει να διατηρήσει το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα περίπου ώς το τέλος της χρονιάς ή να προκαλέσει ένα face lifting άμεσα.

Με το πέρας του Συνεδρίου

Εκεί ξεκινά η συζήτηση για ανασχηματισμό αμέσως μετά το Συνέδριο. Ο Πρωθυπουργός έτσι θα κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που θα κερδίσει από το Συνέδριο και μαζί με την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της επόμενης ημέρας, δημιουργώντας νέα ρεύματα αέρα γύρω από κυβέρνηση και κόμμα. Ενδεχομένως να ενσωματώσει στην κυβέρνηση πρόσωπα που θα προκύψουν από τη συνεδριακή διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και θα ξεφεύγουν από τα στενά κομματικά τείχη της Κουμουνδούρου, αποτυπώνοντας ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία. Μόνο που οι επιλογές του θα είναι περιορισμένες. Με τη διαπραγμάτευση ανοιχτή θεωρείται απίθανο να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εντελώς εξωπραγματικό να αλλάξει τον υπουργό Οικονομικών και συγχρόνως παράλογο να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Κοινώς όλους τους υπουργούς που κινούνται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης. Αρα οι κινήσεις του θα περιορίζονται σ’ έναν συγκεκριμένο αριθμό υπουργείων και θα εμποδιστεί η δυναμική ενός ριζικού ανασχηματισμού. Η πιθανότητα για έναν ανασχηματισμό – σοκ αμέσως μετά το συνέδριο συνδέεται, πάντως, και με τις πληροφορίες που εμφανίζουν τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει και την αλλαγή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την επιθυμία του να αναλάβει τα ηνία της Κουμουνδούρου ένα προβεβλημένο στέλεχος που έχει διατελέσει υπουργός. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθεσιμότητες και όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει κορυφαίος υπουργός, «εάν δεν ήμασταν κυβέρνηση όλοι θα σπρώχναμε γι’ αυτήν τη θέση». Για παράδειγμα, ο Πάνος Σκουρλέτης, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί για το αξίωμα του γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ κι ενδεχομένως η μετακίνησή του να έλυνε και κάποια κυβερνητικά προβλήματα, έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του στο κόμμα.

Λογικά, εφόσον δεν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, επικρατέστερος για τη θέση παραμένει ο νυν γραμματέας Πάνος Ρήγας, ο οποίος και το επιθυμεί και μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει τις απαραίτητες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.