Το θέμα του χρέους είναι πολύ σοβαρό και δεν αφορά απλώς γραβάτες. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντα δεκτικός στα σχόλια για γραβάτες –άλλωστε και ο ίδιος άνοιξε παρόμοια συζήτηση στον Ερντογάν όταν συναντήθηκαν προχθές το βράδυ λέγοντάς του ότι «φοράς πάντα κόκκινες γραβάτες» –επιμένει ωστόσο να δίνει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Οταν λοιπόν οι δημοσιογράφοι του Reuters τον ρώτησαν –επιλέγοντας μία σουίτα στο Μανχάταν –αν θα φορέσει γραβάτα μόλις επιτευχθεί η λήψη μέτρων για την ανακούφιση του χρέους, εκείνος προσπέρασε τη γραβατοσυζήτηση και είπε ότι, πέραν της σοβαρότητας του θέματος, αν κάτι τέτοιο συμβεί «θα αλλάξει την ικανότητα της χώρας, η οποία έχει περάσει στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης, να πετύχει την ανάκαμψη».

Καλώντας ακόμη μία φορά την Ευρώπη να ξεπεράσει τα εσωτερικά της ζητήματα, να ασχοληθεί με τα κοινά της προβλήματα και όχι με ζητήματα μικροπολιτικού επιπέδου. Πάντως σχολίασε πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση έως τα τέλη του 2016.

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές αφού προηγουμένως εξασφαλίσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα να εμφανιστούν δείκτες ανάπτυξης την τρέχουσα χρονιά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή θα μπορούσε να αυξηθεί 0,2%-0,4%, πάνω δηλαδή από την εκτίμηση της Eurostat για ανάπτυξη 0,3%.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ. Το θέμα του χρέους και το Μεταναστευτικό ήταν τα δύο ζητήματα στα οποία πάτησε σχεδόν το σύνολο των πρωθυπουργικών επαφών. Ακόμη και στο ελληνοαμερικανικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας όπου πήγε χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και στο Προσφυγικό λέγοντας στους μαθητές και στους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας πως όπως η Αμερική έγινε δεύτερη πατρίδα για τέσσερις γενιές, η Ελλάδα προσφέρει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της. Μαζί του ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Το Μεταναστευτικό, ως γνωστόν, βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον τούρκο πρόεδρο να συμφωνήσει για τη μεταφορά προσφύγων από τα ελληνική νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Η συμφωνία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, ο Ερντογάν ωστόσο εμφανίστηκε θετικός με την πρόταση. Αλλωστε προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα μας δεν θα βάλει προσκόμματα ούτε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ούτε στην κατάργηση της βίζας, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της.

ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ. Στο σχολείο της Αστόριας ο Πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής. Κάποιος από την ομογένεια τον αγκάλιασε και τον φίλησε λέγοντάς του ότι «έφερε τον ήλιο και τον καλύτερο καιρό» σε μια Νέα Υόρκη των 28 βαθμών (χθες). Η μαθητική χορωδία αφιέρωσε στον Πρωθυπουργό δύο τραγούδια του Χατζιδάκι και ένα πιο σύγχρονο που ερμηνεύει η Πρωτοψάλτη με τον τίτλο «Πόσα γράφει η αγάπη ακόμη» σε μουσική της Γαλάνη και στίχους της Νικολακοπούλου. Ο Τσίπρας εμφανώς ικανοποιημένος ανέφερε στους περίπου 300 μαθητές πως «κρατάτε βαθιά την Ελλάδα στην ψυχή σας και νοιάζεστε ίσως και πιο πολύ από εμάς που ζούμε στην Ελλάδα».

Η σύντομη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα διακόπηκε ξαφνικά όταν αδιαθέτησε μαθήτρια της Β’ Λυκείου, η Μυρτώ, που λιποθύμησε ακριβώς πίσω από τον Πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα, αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες συνήλθε. Ο Τσίπρας προτού αποχωρήσει από το σχολείο την πλησίασε, την καθησύχασε και της είπε πως «είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα». Ενδιαφέρθηκε επίσης για τη συνολική λειτουργία του σχολείου και ρώτησε τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν, τον αριθμό των ελλήνων δασκάλων και τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας.

ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ. Φεύγοντας από την Αστόρια ο Πρωθυπουργός στάθμευσε στην 8η East 79 όπου βρίσκεται και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Κατά τη συνομιλία του με τον Δημήτριο επισήμανε την ιδιαίτερη συνεισφορά της Αρχιεπισκοπής στο έργο της ομογένειας, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της στην προώθηση και την υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αξιών, ειδικά κατά την παρούσα περίοδο της προσφυγικής κρίσης.

Το πρωθυπουργικό πρόγραμμα ξεκίνησε με συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης Τσίπρα στην Τεχεράνη τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στην οποία οι δύο πλευρές αποδίδουν στρατηγικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Σήμερα στην Νέα Υόρκη θα συγκληθεί τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο πάντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.