Με το θέμα των θαλασσοδανείων από την Τράπεζα Αττικής και το Ελληνικό να κυριαρχούν στην εσωτερική επικαιρότητα, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη προωθώντας τα ζητήματα που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το Μεταναστευτικό.

Χθες ήρθε η ώρα να συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα στον απόηχο της απορριπτικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης ασύλου για τους 3 από τους 8 τούρκους αξιωματικούς που έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα στις 15 Ιουλίου.

Η συνάντηση διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, κάτι που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει και το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση των δύο ηγετών. Πάντως ο Ερντογάν για ακόμη μία φορά –η πρώτη ήταν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία –σχολίασε αστειευόμενος το γεγονός πως ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν φοράει γραβάτα, θυμίζοντάς του ότι τού είχε δωρίσει μία στην πρώτη τους συνάντηση στην Αγκυρα. Βεβαίως τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε σχολιάσει ότι θα φορέσει γραβάτα μόλις λυθεί το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Κυπριακό ήταν στα κυρίαρχα θέματα της συνάντησης, με τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι ήρθε η ώρα να εξευρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των προτάσεων των Ηνωμένων Εθνών και φυσικά υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι αντίθετη στο θέμα των εγγυήσεων.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί επί μακρόν και στην προχθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη.

Το Μεταναστευτικό. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν ο Πρωθυπουργός εξέφρασε για μία ακόμη φορά σαφή θέση για την επίλυση του Μεταναστευτικού επιμένοντας στην ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και αντικατάστασή τους με νόμιμες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στον Τούρκο πρόεδρο πως η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας παρά τις δυσκολίες της είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων, όπως αυτές που θεωρούν ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

Για την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις, να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές και συγχρόνως να υπάρξει αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Ασυλο που θα στηρίξει και την υπηρεσία Ασύλου στη χώρα μας. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί μετ’ επιτάσεως και στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ.

Επίσης ο έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία της Frontex τόσο στο Αιγαίο όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες. Για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η άμεση εφαρμογή της απόφασης για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή.

Επαφές Κοτζιά. Στη διάρκεια της κυβερνητικής παρουσίας στη Νέα Υόρκη έγιναν πολλές παράλληλες επαφές και για το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εϊντε. Σε αυτήν επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να υπάρξει μια λύση που να ανταποκρίνεται στην ασφάλεια όλου του κυπριακού λαού, μια λύση χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στο νησί, όπως δήλωσε αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Αλ Τάνι, τον οποίο και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Διάσκεψης στη Ρόδο για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα και γνωστοποίησε την κοινή βούληση των συμμετεχόντων κρατών για τη συμμετοχή των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Νότου στην επόμενη διάσκεψη.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα θα συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Ροχανί και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Επίσης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.
Για το χρέος

Επαφές με επενδυτές και ESM

Επαφές με την Bank of America και άλλους επενδυτές είχε και χθες το οικονομικό επιτελείο που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Δημήτρης Λιάκος. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να διαβεβαιώνει τους επενδυτές πως ομαλοποιείται η σταθερότητα στη χώρα και ότι υπάρχει προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη. Οι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η επιστροφή της χώρας στις αγορές, γεγονός βεβαίως που συνδέουν με την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε επαφές με τον ESM και περιμένει σύντομα να γίνουν ανακοινώσεις σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Εξ αυτού ο Αλέξης Τσίπρας, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, είχε πει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως «πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για το χρέος».