Στην αντίληψη πως το Μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, επομένως απαιτεί συλλογικές απαντήσεις και λύσεις, επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας δύο φορές την ίδια ημέρα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που φέτος ασχολείται ειδικά με το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης.

Στην αναγκαιότητα αυτή θα αναφερθεί και σήμερα όταν ενώπιον του Μπαράκ Ομπάμα και της Ανγκελα Μέρκελ που ουσιαστικά αποτελούν τους διοργανωτές παράλληλης παγκόσμιας διάσκεψης για το Μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κληθεί να μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του διαχειρίζεται το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η σημερινή συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως εάν στο περιθώριό της τού δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξει κάποιες σκέψεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ όχι μόνο για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού αλλά και για το καυτό θέμα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους. Πολλώ μάλλον όταν ο Ομπάμα θα έχει απέναντί του τη Μέρκελ, η οποία ως γνωστόν διατυπώνει αντιρρήσεις για το ζήτημα της απομείωσης του χρέους πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα της, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα.

Πάντως σήμερα ο Τσίπρας θα συναντήσει, έχοντας δίπλα του τούς υπουργούς Κοτζιά και Παππά που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ως γνωστόν έχει καλέσει δημοσίως την Ευρωπαϊκή Ενωση να προβεί σε ενέργειες για την ανακούφιση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Εχουν προηγηθεί ανάλογες υποστηρικτικές δηλώσεις και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΕΕ. Χθες ο έλληνας Πρωθυπουργός που βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής σε μία αστυνομοκρατούμενη και εμφανώς ταραγμένη λόγω των πρόσφατων εκρήξεων αλλά και λόγω της συνέλευσης του ΟΗΕ Νέα Υόρκη ανακοίνωσε τη σύσταση από την ΕΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Συγχρόνως ζήτησε να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχουν απορριφθεί στις χώρες καταγωγής τους. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση με προσωπικό προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες. Ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης και συγχρόνως να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης. Επίσης είπε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων της εμπορίας ανθρώπων.

Στη δεύτερη ομιλία του σε στρογγυλή τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, ο έλληνας Πρωθυπουργός που επιστρέφοντας από την Νέα Υόρκη θα σταθμεύσει στη Βιέννη προσκεκλημένος του αυστριακού καγκελαρίου σε διάσκεψη για το Προσφυγικό, καυτηρίασε και την ξενοφοβική αντίδραση η οποία λειτούργησε πολλές φορές με τρόπο που θυσιάστηκε το Διεθνές Δίκαιο και επαναπροωθήθηκαν πρόσφυγες με κίνδυνο της ζωής τους, στη θάλασσα.

Στην αρχική του ομιλία στην Ολομέλεια ο έλληνας Πρωθυπουργός προειδοποίησε πως κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του τη μετακίνηση των προσφύγων, κάτι που όπως είπε γίνεται ορατό σε μια Ευρώπη που αναρωτιέται ακόμη κι αν είναι δυνατόν να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια χωρίς να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο.

«ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ». Με αφορμή την προσφυγική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόκληση που έφερε εις πέρας ο ελληνικός λαός παρότι αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση, λέγοντας καθημερινά πως «ναι, είναι το καθήκον μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα εφαρμογής της «δύσκολης αλλά απαραίτητης» συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που οδήγησε σε δραστική μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί για το Μεταναστευτικό το απόγευμα της Τετάρτης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν αποκλείεται μαζί του να συζητήσει και για το Κυπριακό. Αλλωστε χθες είδε εκ νέου τον Νίκο Αναστασιάδη και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερίζα Μέι.

Η κυβέρνηση κινείται σχεδόν αθόρυβα στο Μεγάλο Μήλο, ιδίως μετά τα τελευταία γεγονότα με τη «σύλληψη» δύο μεταμφιεσμένων ελλήνων δημοσιογράφων που προσπαθούσαν να αναδείξουν σκάνδαλα στην κυβερνητική παρουσία στη Νέα Υόρκη. Οι περούκες αποχώρησαν, η καχυποψία ωστόσο παραμένει.