Ηταν η ένταση που έβγαλε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση για την τύχη των εργαζομένων στα μη αδειοδοτηθέντα κανάλια ένδειξη πως βρίσκεται υπό πίεση; Οσοι τον ξέρουν απαντούν αρνητικά θυμίζοντας πως ο Πρωθυπουργός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ πιο ακραίες καταστάσεις. Αλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει το 17ωρο μαστίγωμα των Βρυξελλών υπό την απειλή του Grexit;

Ο Τσίπρας δείχνει σχετικά ήρεμος τον τελευταίο καιρό. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες εξελίχθηκε μέχρι στιγμής ανώδυνα για την κυβέρνηση και η Σύνοδος του Νότου καταγράφηκε ως μία σημαντική επιτυχία στο ευρωπαϊκό παλμαρέ του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός είναι και ήσυχος. Ο ίδιος γνωρίζει πως ο κυβερνητικός δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ καλείται να διαχειριστεί ένα δύσκολο και ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο. Με θέματα που αφενός άπτονται της τύχης της χώρας και εκ των πραγμάτων και της κυβέρνησής του, και αφετέρου συνδέονται με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τη θωράκιση των σχέσεών του –μέσω ενός Συνεδρίου –με μια ταλαιπωρημένη κοινωνία.

Το οικονομικό επιτελείο έχει πείσει το Μαξίμου ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι ελεγχόμενη και πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Θεωρητικά η δεύτερη αξιολόγηση δεν κρύβει επικίνδυνες λακκούβες όπως για παράδειγμα ένα Ασφαλιστικό, όμως εμπεριέχει τα διαρκώς ευαίσθητα εργασιακά και μια βεντάλια μικρότερων αλλά καθόλου αμελητέων θεμάτων που ξεκινούν από το Κτηματολόγιο και φθάνουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις επιχειρήσεις. Γενικώς η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι τα θέματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση θα εξελιχθούν ομαλά και ότι τον ερχόμενο Απρίλιο δεν θα τεθεί σε καμία περίπτωση ζήτημα ενεργοποίησης του περίφημου κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης. «Το 0,5% είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος ενώ έχουμε και ένα επιπλέον 0,2% περιθώριο απόκλισης προς τα πάνω» εξηγούν αρμόδιες πηγές. Αρα, όλα καλά;

Προφανώς και όχι. Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την κατάσταση, ωστόσο μέσα του διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως περιμένει. Κι αν ο Δραγασάκης που είναι γενικώς πιο μετριοπαθής έχει τελικά δίκιο που συστήνει αυτοσυγκράτηση για την πορεία της οικονομίας; Αν οι εκτιμήσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας πέσουν έξω; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που στριφογυρίζουν στο πρωθυπουργικό μυαλό. Η ανησυχία Τσίπρα, μολονότι έμεινε εντός των τειχών, εντάθηκε μετά την πρόσφατη παρέμβαση Δραγασάκη όχι τόσο για τη μετρημένη προσδοκία του στο θέμα της διευθέτησης του χρέους όσο για το μήνυμα που θέλησε να στείλει διά της πλαγίας οδού –μέσω διαρροής –στο Μαξίμου πως κάποιοι (ονόματα δεν λέμε) πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.

Ως προς το χρέος πάλι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να κρατήσει το θέμα ζωντανό και να αναζητήσει συμμάχους από παντού με στόχο έως το τέλος του 2016 να έχουν καθοριστεί και τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την απομείωσή του. Χωρίς ωστόσο οι συζητήσεις για το χρέος να επηρεάζουν τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. Σε επίπεδο υποσχέσεων ο Τσίπρας έχει το δίκιο με το μέρος του. Η απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαΐου αναφέρει πως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να εξειδικευτούν τα μέτρα για την ανακούφιση του χρέους. Scripta manent. Ομως Ανγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν διαφορετική άποψη και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βάλουν θέμα ελληνικού χρέους εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία. Ομοίως και στην ταυτιζόμενη με το Βερολίνο Ολλανδία έπονται εκλογές την άνοιξη του 2017. Ο Ντεϊσελμπλούμ αν και Σοσιαλδημοκράτης εξακολουθεί να εμφανίζεται πιστός απέναντι στον γερμανό υπουργό Οικονομικών και το κυριότερο: είναι βόρειος.

Τα περί της διαπραγμάτευσης αγγίζουν τη μία όψη του φεγγαριού. Διότι συγχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βγει ενισχυμένος από το 2ο Συνέδριο του κόμματος, υπενθυμίζοντας στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου ποιος ελέγχει το μαγαζί. Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο Συνέδριο του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος θα μετρήσει τις δυνάμεις του στο εναπομείναν –μετά τη διάσπαση –κόμμα και συγχρόνως θα αντιμετωπίσει την νέα εσωκομματική αντιπολίτευση που επί της παρούσης αποτυπώνεται στο επίπεδο της κίνησης των 53. Η Πλατφόρμα 2010 της λεγόμενης δεξιότερης πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης για να χαράξει την τακτική της ενόψει Συνεδρίου και συμφώνησε πως η συγκεκριμένη τάση στηρίζει τις επιλογές του προέδρου, αν και δεν είναι προεδρική. Εκτίμησε ότι στο Συνέδριο θα κατέβει με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που αποτελεί και τη λογική Τσίπρα. Στις τάξεις της Πλατφόρμας βρέθηκαν και στελέχη που έχουν επανακάμψει στον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Το κρίσιμο στοιχείο του Συνεδρίου αφορά τον θόρυβο που θα επιδιώξουν να προκαλέσουν οι 53. Στην Κουμουνδούρου στοιχηματίζουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο για την αρχηγία του κόμματος. Ομως μεσούσης της διαδικασίας της δεύτερης αξιολόγησης οι 53, παρότι ο αναγνωρισμένος ως ηγέτης της κίνησης Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι το κεντρικό πρόσωπο στη διαπραγμάτευση για την ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να πιέσουν προς την κατεύθυνση της σκλήρυνσης και των μη παραχωρήσεων στα εργασιακά. Εκ παραλλήλου οι 53 αναμένεται να βάλουν εκ νέου ζητήματα για το Μεταναστευτικό ασκώντας για μία ακόμη φορά πιέσεις προς την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν γεννάται το ερώτημα σε ποιο βαθμό το Συνέδριο θα ενώσει και πόσο πιο ισχυρός αναμένεται να βγει από μια κομματική αντιπαράθεση ο Αλέξης Τσίπρας που θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τις αλλαγές που θέλει να δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας και στο κυβερνητικό σχήμα. Το δόγμα πως «δεν κάνεις ανασχηματισμό πριν από το Συνέδριο» εξακολουθεί να κυριαρχεί στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα. Επομένως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό του κόμματος. Ενας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό αφορά βεβαίως και την παράλληλη διαδικασία της αξιολόγησης. Μεσούσης της διαπραγμάτευσης θα θεωρούνταν αδιανόητο ο Τσίπρας να ανακοίνωνε αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο ή στο υπουργείο Εργασίας που πρωταγωνιστούν στις διαβουλεύσεις με τους τροϊκανούς. Εξάλλου και ο ίδιος όταν ρωτήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τον ανασχηματισμό προϊδέασε ότι αυτός θα ακολουθήσει το Συνέδριο και την αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του περιμένουν με αγωνία και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Μία καθαρή απόφαση που κρίνει τον νόμο συνταγματικό θα έδινε μεγάλη ανάσα στην κυβέρνηση που ακόμη και τώρα μετά την επισημοποίηση της πώλησης των αδειών στα κανάλια πορεύεται δεχόμενη σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για την πρωτοβουλία της να διενεργήσει τον διαγωνισμό πριν από τη γνωμοδότηση του ΣτΕ. Σε αντίθετη περίπτωση το Μαξίμου θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς θα πρέπει να αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του υπό το βάρος των καταγγελιών του πολιτικού συστήματος και των καναλαρχών με αιχμή την αντισυνταγματικότητα. Χωρίς να το φωνάζουν πάντως, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις την εκτίμηση πως ο νόμος για τις άδειες δεν θα κριθεί αντισυνταγματικός κάτι που θα σήμαινε αυτομάτως και την ανάκτηση πλεονεκτήματος έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ανέφελα για την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί πως έως το τέλος του 2016 θα καταφέρει να περιορίσει και την ψαλίδα που χωρίζει το κόμμα του από τη Νέα Δημοκρατία με στόχο να χτίσει το αφήγημα της επόμενης χρονιάς.