«Είμαστε στην τρικυμία, το ξέρουμε και προσπαθούμε να μείνουμε στα ανοιχτά (σ.σ. ήταν το περσινό μότο). Το θέμα είναι να μη χάνουμε την πορεία μας, να έχουμε πυξίδα, να ξέρουμε τι θέλουμε. Το Θέατρο Τέχνης είναι ένα παλιό, γερό σκαρί. Αντεξε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει την πορεία του ακόμα και μέσα στην τρικυμία. Βέβαια το σημαντικό είναι να είμαστε όλοι μαζί. Κανείς δεν μπορεί μόνος του, πρέπει να πορευτούμε μαζί, είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά». Ηταν τα λόγια με τα οποία η Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια στο Θέατρο Τέχνης, υποδέχθηκε τους καλεσμένους φίλους και δημοσιογράφους αλλά και κατά κάποιον τρόπο το «νέο» ξεκίνημα του ιστορικού θεάτρου. Με τις δύο σκηνές του μάλιστα ανακαινισμένες με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, μέσα από τη δράση act4Greece (από το συνολικό κόστος των 108.175,43 ευρώ το Ιδρυμα προσέφερε 54.100, ενώ μέσα σε ενάμιση μήνα συγκεντρώθηκε το άλλο μισό από ιδιώτες).

Συνεργασίες – συμπαραγωγές. Αιχμή του δόρατος σε αυτή τη νέα φάση είναι οι μετακλήσεις, οι συνέργειες και οι διεθνείς συμπαραγωγές του θεάτρου. Παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι της Πολωνίας και της Avant Art, για παράδειγμα, είναι η παράσταση «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καζάζου (από 22/9). Με σπουδαστές και αποφοίτους δραματικών σχολών και κλασικών γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Γιάννης Παναγόπουλος σκηνοθετούν την παράσταση «Θουκυδίδης δραματικός: το θέατρο του πολέμου» που είδαμε το καλοκαίρι στα Αισχύλεια 2016 (από 6/10). Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά παρουσιάζουν σε μια δίγλωσση παράσταση το έργο του Θόδωρου Γράμψα «Μια πέτρα λάθος» (από 14/10).

Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεργάζονται για πρώτη φορά στην από κοινού παρουσίαση ενός μακρόπνοου καλλιτεχνικού σχεδίου. Πρόκειται για την τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες», το πρώτο μέρος της οποίας θα ανέβει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τον Μάρτιο του 2017, σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου. Η «Αριάγνη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη θα ανέβει σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και η «Νυχτερίδα» σε σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη σε χώρο που θα επιλεγεί αργότερα.

«Παίζοντας με τα όρια». Τα όρια της αγάπης και τα όρια της τρέλας είναι μια ξεχωριστή θεματική (Νοέμβριος – Απρίλιος) με έργα από τη σύγχρονη και κλασική δραματουργία. Ο Νίκος Μαστοράκης ανεβάζει με την ανανεωμένη ομάδα ηθοποιών της περυσινής επιτυχίας του Υπογείου «Τα παιδιά του ήλιου» το έργο του Ζοέλ Πομερά «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» (από 29/10). Η Αντζελα Μπρούσκου εμπνέεται από τον μύθο της Φαίδρας και παρουσιάζει την ομότιτλη παράσταση (από 14/11). Ο Σίμος Κακάλας διασκευάζει το έργο του Φασμπίντερ «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» (από 21/1/2017) και σκηνοθετεί την Τάνια Τσανακλίδου στον ρόλο της Εμι. Η Σύλβια Λιούλιου σκηνοθετεί τον Νίκο Κουρή στον «Ιβάνοφ» του Τσέχοφ, (από 14/2) μαζί με τους Ηρώ Μπέζου, Δημήτρη Πασσά, Ελενα Τοπαλίδου κ.ά. Η Αργυρώ Χιώτη σκηνοθετεί τον Χρήστο Στέργιογλου στο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Διάφορες επιλογές – Πέτρος» (από 2/11).

Τη «Σονάτα του Κρόιτσερ» του Τολστόι ανεβάζει η Μαρία Ξανθοπουλίδου (από 22/11), ενώ ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί τον Γιάννο Περλέγκα και τον εαυτό του στην παράσταση «Relax… Mynotis. Μορφές ελληνικής αθανασίας», όπου ένας ηθοποιός μεγάλος όχι μόνο σε αξία αλλά και σε ηλικία υπαγορεύει τη διαθήκη του σε έναν βοηθό συμβολαιογράφου (από 12/11).

Η Μαριάννα Κάλμπαρη επέλεξε να σκηνοθετήσει ένα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-74. Το έργο ορόσημο του σουρεαλιστικού κινήματος «Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ (από 20/1) ανεβαίνει για πρώτη φορά παγκοσμίως ως μουσικό έργο, σε λιμπρέτο και μουσική σύνθεση Σταμάτη Κραουνάκη. Τέλος, ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης, ο μουσικός performer Σπύρος Γραμμένος και η ηθοποιός Κάτια Γέρου συνεργάζονται στην παράσταση «2017» που υπογράφει ο μπλόγκερ Πιτσιρίκος (από 14 Φεβρουαρίου), επιλογή που μπορεί να χαρακτηρίσει ή να βαρύνει το θέατρο, με δεδομένα τα παλιότερα «εμπρηστικά» του κείμενα (για την επίθεση και τους νεκρούς στη Marfin τον Μάιο του 2010 είχε γράψει: «Παιδιά, αν διαβάζει κάποιος άνεργος, η Marfin ψάχνει για τρεις υπαλλήλους»).

Επαναλήψεις. «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη με τη Μάνια Παπαδημητρίου (από 3/10), «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου (7, 8, 9/10) από τους Χαΐνηδες και την ομάδα χορού ελλήνων ακροβατών Κι Ομως Κινείται και η περσινή επιτυχία «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι» του Βασίλη Παπαβασιλείου.

Η Εφηβική Σκηνή στο Υπόγειο ξεκινά στις 20/10 με μια επιλογή από γνωστά μικρά διηγήματα του Τσέχοφ, υπό τον τίτλο «Η ζωή είναι ωραία! (Οδηγός ευδαιμονίας από τον Τσέχοφ)». Θεατρική προσαρμογή: Κωστής Καπελώνης.

Η Παιδική Σκηνή στη Φρυνίχου παρουσιάζει την παράσταση «Ο Σέρλοκ Χολμς και το γαλάζιο ρουμπίνι» του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ (από 23/10), σε διασκευή της Ανδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Στον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς ο Γιάννης Σαρακατσάνης.

Παράλληλες εκδηλώσεις. Με αφορμή το Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής Γράφοντας Θέατρο με Χαρακτήρες από τα Εργα του Σαίξπηρ, που λειτούργησε τον Ιούνιο με εισηγητή τον θεατρικό συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη, παρουσιάζονται στο 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο (17/9) και σε μορφή αναλογίου μονόπρακτα έργα που έγραψαν οι συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο της Γιορτής για τον Σαίξπηρ, έλληνες καλλιτέχνες θα τιμήσουν το έργο του μεγάλου δραματουργού με «Μια ολονυχτία για τον Σαίξπηρ» (22/10), σε σύλληψη – επιμέλεια της Δηώς Καγγελάρη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Τεάτρ ντε Μοντρέιγ Ματιέ Μποέρ και η Μαριάννα Κάλμπαρη ετοιμάζουν εργαστήριο πάνω στον μύθο του Προμηθέα (1-5/11), με φοιτητές των γαλλικών πανεπιστημίων Paris VIII και Paris X και νεαρούς αποφοίτους του Θεάτρου Τέχνης.

Αφιερώματα. Τον Φεβρουάριο προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τον θάνατο του Κάρολου Κουν. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Γιώργου Λαζάνη (ακριβώς στις 5/12), εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του. Με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του Μπρεχτ στην Ελλάδα στις 24 Ιανουαρίου 1957 («Ο κύκλος με την κιμωλία» Θέατρο Τέχνης, σκηνοθεσία Κάρολος Κουν) πραγματοποιείται αφιέρωμα στον Μπρεχτ (24/1/2017).

INFO

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, τηλ. 210-3228.706) και Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210-3222.464

και 210-3236.732). Η προσφορά εισιτηρίων των 3 ευρώ για όλες τις παραστάσεις της νέας σεζόν 2016-2017 συνεχίζεται.

Τα εισιτήρια θα διατίθενται από 28/9