Δεν έβγαλε ειδήσεις το διήμερο Τσίπρα στη ΔΕΘ αν εξαιρέσει κανείς τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για το πώς θα μοιραστούν τα έσοδα από την πώληση των τηλεοπτικών αδειών –θα πάνε σε δράσεις για κοινωνικές ανάγκες –ή την πρόβλεψη ότι το ΣτΕ δεν θα κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τα κανάλια. Παρ’ όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός έκανε –ακόμη και ποδόσφαιρο έπαιξε –και είπε πολλά αφού έθιξε πληθώρα θεμάτων στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Ενώ επέδειξε αποφασιστικότητα ακόμη και σε ζητήματα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις –όπως οι επικείμενες απολύσεις σε κάποια κανάλια –επιχειρώντας ηγετική εμφάνιση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ελαφρώς απροσδόκητη αναδρομή στην εποχή του Κολοκοτρώνη, με αφορμή τον εορτασμό το 2021 των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός, πέραν της σαββατιάτικης ομιλίας του στη ΔΕΘ, έχει και άλλες φορές αναφερθεί στο έτος ορόσημο 2021!

Γενικώς η κυβέρνηση στο σύνολό της φρόντισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στη Θεσσαλονίκη επιχειρώντας να αποφύγει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ή ακόμη και των πολιτών για υποσχέσεις που του χρόνου την ίδια περίοδο θα χρησιμοποιούνταν ως αρχειακό υλικό εις βάρος της. Επομένως, ο ασφαλέστερος δρόμος για να αποφευχθεί η έντονη κριτική ήταν μια μετρημένη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των παραγωγικών φορέων και μια διάθεση να γίνει απολογισμός των περυσινών δεσμεύσεών του. Στη συνομιλία που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι σκοπεύει κάθε Σεπτέμβριο να κάνει απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς. Δεν είναι τυχαίο το καυστικό σχόλιό του πως τα τελευταία χρόνια οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν καταργήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, αφήνοντας αιχμές –χωρίς να κατονομάσει –κυρίως για τον Αντώνη Σαμαρά που τελευταία φορά απάντησε σε ερωτήσεις στη ΔΕΘ το 2011 όταν δεν ήταν πρωθυπουργός. Η μόνη φορά που ακούστηκε το όνομα Σαμαράς μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν όταν ανεξέλεγκτος πολίτης που απωθήθηκε από την Ασφάλεια πλησιάζοντας αρκετά κοντά τον Πρωθυπουργό στο ρωσικό περίπτερο φώναξε δυνατά: «Γιατί δεν συνεργάστηκες με τον Σαμαρά!».

Eνταση για τις τηλεοπτικές άδειες

Παρ’ όλα αυτά, προφανώς δεν ήταν αυτή η πιο δύσκολη στιγμή για τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Οι ερωτήσεις δύο δημοσιογράφων που εργάζονται σε κανάλια που απειλούνται με κλείσιμο (Alpha, Star) με την αιχμή πως η κυβέρνηση είναι που τους θέτει υπό απόλυση, ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να ξεδιπλώσει ακόμη μία φορά την κυβερνητική επιχειρηματολογία για τη δημοπράτηση των αδειών. Με την υπενθύμιση μάλιστα πως κάποιοι δεν έκλαψαν ποτέ για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που βρέθηκαν χωρίς δουλειά καθ’ όλη την εξαετία της κρίσης. Το θέμα πάντως κυριάρχησε ως σχολιασμός στα social media.

Η κυβέρνηση αναχώρησε το βράδυ ικανοποιημένη από τη Θεσσαλονίκη θεωρώντας ότι δεν έγινε κάποια σοβαρή αστοχία εκ μέρους της.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ακόμη μία φορά ότι δεν προτίθεται να προσφύγει στις κάλπες «γιατί ο τόπος έχει ανάγκη σταθερότητα», αναφέροντας μάλιστα ότι θα ανέβει ως Πρωθυπουργός και τα επόμενα δύο χρόνια στη συμπρωτεύουσα. Ερωτώμενος για τις εκλογές αξιοποίησε την ευκαιρία να χαρακτηρίσει «γραφική» τη συνολική στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αξιώνει τη διενέργεια εκλογών. Ομοίως ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος είναι μια διαδικασία που θα τον απασχολήσει μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-15 Οκτωβρίου) καθώς «όλες οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά».

Πάντως ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού. Κάτι που ο Τσίπρας θύμισε αστειευόμενος όταν ρωτήθηκε αν ο Νίκος Παππάς θα παραμείνει στο ίδιο υπουργείο.

ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου στην ατζέντα

Εντάξει. Για το θέμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ο Πρωθυπουργός κράτησε σταθερή τη θέση του και απάντησε στη σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ» πως η κυβέρνησή του έχει πει στην Κομισιόν ότι δεν αμφισβητεί τα στοιχεία στα οποία στηρίχτηκε η συμφωνία του 2015. Μίλησε για «διαμάχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» καθώς το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο 4,5%, αλλά είπε επικριτικά για τον «κατηγορούμενο» Γεωργίου ότι «δεν ξέρω αν βοηθάει τον εαυτό του» με τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει προς τη δικαιοσύνη, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει τίποτα στα χέρια της. Η συνολική απάντηση Τσίπρα για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ δεν ερμηνεύθηκε πάντως και ως κάλυψη της περιόδου Καραμανλή. Γενικώς ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τις προσωπικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Στον Σόιμπλε και στα δηλητηριώδη σχόλιά του για τη Σύνοδο του Νότου απάντησε εμμέσως, ενώ δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά όσον αφορά τις σχέσεις με τη Μέρκελ σχολιάζοντας μάλιστα ότι η στάση της στο Μεταναστευτικό ήταν εξαιρετική. Ούτε καν για τον κεντρικό αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε με σφοδρότητα περιοριζόμενος να πει ότι εκπροσωπεί ό,τι πιο παλιό και την οικογενειοκρατία. Απέφυγε την πρόκληση να συγκρίνει Καραμανλή με Μητσοτάκη, συνέκρινε ωστόσο την εικόνα της ΝΔ τις δύο περιόδους για να σχολιάσει πως τώρα έχει υιοθετήσει Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, δηλαδή τα πολιτικά τέκνα του Καρατζαφέρη. Στη Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική πρωτίστως γιατί έχασε την ιστορική ευκαιρία να ψηφίσει την απλή αναλογική. Ομως το θέμα της διεύρυνσης το άφησε ανοιχτό εκτιμώντας ότι οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι συνεργασίας.

Η εμφάνιση Λεβέντη στο Βελλίδειο

Ο Τσίπρας δεν δέχτηκε ερωτήσεις για τον Πάνο Καμμένο. Πάντως από τα συμφραζόμενά του δεν φάνηκε να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον κυβερνητικό εταίρο του, μολονότι εκείνος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται δημοσίως ως κριτικός σχολιαστής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Στη ΔΕΘ παρεισέφρησε ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος είναι πιθανότατα ο μοναδικός αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης που παρακολούθησε ομιλία πρωθυπουργού στα εγκαίνια της έκθεσης. Ο Λεβέντης εμφανίστηκε ξαφνικά το βράδυ του Σαββάτου εν μέσω διαδηλώσεων στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, όπου και περίμενε φυσικά τον Πρωθυπουργό όρθιος για να τον χαιρετήσει. Χθες με ανακοίνωσή της η Ενωση Κεντρώων προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ομως ήδη η σκιά Λεβέντη είχε πέσει στη ΔΕΘ.

Εκ των πραγμάτων ο Αλέξης Τσίπρας αντάμωσε για τις ανάγκες των εγκαινίων με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο και φυσικά υπέμεινε καρτερικά όλη τη λειτουργία του αγιασμού και τα παρελκόμενά της, με τον Παναγιότατο να ακούγεται από τα ανοιχτά μικρόφωνα να ρωτάει τους διακόνους του «και τώρα τι κάνουμε;».

Ο Τσίπρας στο γήπεδο,ο Σαββίδης στις εξέδρες

Στο Βελλίδειο απηύθυνε χαιρετισμό και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας ως εκπρόσωπος της τιμώμενης χώρας της φετινής έκθεσης, την οποία η διοίκησή της χαρακτήρισε Εκθεση Sold Out. Ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς παρέστη και στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της βασίλισσας Ολγας, που έγιναν έπειτα από δωρεά της Πανρωσικής Στρατιωτικής Ιστορικής Ενωσης του φιλανθρωπικού ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στα αποκαλυπτήρια πήγαν εκ των πραγμάτων ο Γιάννης Μπουτάρης και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Πρωθυπουργός φυσικά και απουσίαζε. Ωστόσο χθες έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στο φιλικό βετεράνων των ποδοσφαιρικών ομάδων Ελλάδας – Ρωσίας, με τον Ιβάν Σαββίδη να χειροκροτεί από τις κερκίδες.

Ως προς την ουσία των εξαγγελιών Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε διευκολύνσεις με πάγωμα για τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και κοινωνικές δράσεις στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.