Από τα φώτα της ΔΕΘ η κυβέρνηση προσγειώνεται απότομα στην γκρίζα μνημονιακή πραγματικότητα. Η Ντέλια, ο Ντέκλαν και τ’ άλλα παιδιά επανακάμπτουν μεθαύριο στην Αθήνα φέρνοντας μαζί τους τις γνωστές απαιτήσεις της τρόικας για επιτάχυνση της υλοποίησης των προαπαιτουμένων.

Το Μαξίμου έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να ανοίξει τον βηματισμό του ώστε να σταματήσει η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις. Επί της ουσίας, ωστόσο, επιθυμεί να τελειώνει με τα προαπαιτούμενα πρωτίστως για να περάσει στην επόμενη πίστα, αυτή της δεύτερης αξιολόγησης, που θα την οδηγήσει, όπως εκτιμά, στην επαναφορά της συζήτησης για το χρέος.

ΤΟ EUROGROUP. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιμετώπισε χθες στο Eurogroup της Μπρατισλάβας αυτό που περίμενε. Οι ομόλογοί του αξίωσαν επίσπευση στην υλοποίηση των εκκρεμοτήτων και ζήτησαν να δουν άμεσα πρόοδο ούτως ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να απελευθερωθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σημειωτέον πως τα 1,7 εξ αυτών προορίζονται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Το ίδιο κλίμα αντιμετώπισε και ο Γιώργος Χουλιαράκης στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης με συμμετέχοντες το υπουργείο Οικονομικών και εκπροσώπους των θεσμών.

Η κυβέρνηση, παρά τα όσα ακούγονται, δεν δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχη για όσα διαρρέουν από τις Βρυξέλλες για αργοπορία της Αθήνας. «Λένε ότι καθυστερούμε και ότι έχουμε περαιώσει τα δύο προαπαιτούμενα από τα συνολικά δεκαπέντε. Ομως παραλείπουν να πουν ότι είμαστε κοντά. Για παράδειγμα, ένα προαπαιτούμενο έχει δέκα υποενότητες, εκ των οποίων έχουν συμφωνηθεί οι επτά» αναφέρει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Αλλωστε ο ίδιος αξιωματούχος επαναλαμβάνει ότι ουδέποτε είχε συμφωνηθεί να είναι το Eurogroup της Μπρατισλάβας το όργανο που θα ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, θα είναι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου αυτό που θα αξιολογήσει την πρόοδο της ελληνικής πλευράς και θα εγκρίνει την εκταμίευση των υπολειπόμενων χρημάτων της πρώτης μεγάλης δόσης.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δείξει το καλό της πρόσωπο. Κοινώς να είναι συνεργάσιμη, να ξεπεράσει το πρόβλημα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ εντάσσοντάς το, όπως επιδιώκει, στο νέο Υπερταμείο και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παιδείας που, κατά τη γνώμη κυβερνητικών στελεχών, δεν είναι τόσο εύκολες όσο ενδεχομένως να ακούγονται. Κυρίως διότι πολλές από τις θεσμικές απαιτήσεις σκαλώνουν στις αξιακές ευαισθησίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν σε EuroWorking Group που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Το EWG θα κινηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη βάση μιας έκθεσης συμμόρφωσης που θα έχουν συντάξει οι θεσμοί και ουσιαστικά θα προδιαγράψει τις εξελίξεις.

ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμέσως μετά το οικονομικό επιτελείο θα φύγει για την Ουάσιγκτον, όπου τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η φθινοπωρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών θα έχει επαφές με εκπροσώπους του Ταμείου και πιθανότατα και με την Κριστίν Λαγκάρντ και θα επιδιώξει να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις σε σχέση με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ολα αυτά συνδέονται με το ζήτημα του χρέους που, ως γνωστόν, έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν διστάζει να δείξει τη δυσφορία του προς την Ανγκελα Μέρκελ μπροστά στη διαπίστωση πως η καγκελαρία μπλοκάρει τη συζήτηση για το χρέος τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές και επαναλαμβάνει πως Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία. Βούληση του Μαξίμου είναι οι αποφάσεις για την απομείωση του χρέους να ληφθούν πριν εκπνεύσει το 2016. Ολα συνδέονται και με τη στάση του ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο παραμείνει, αυτό σημαίνει πως θα πάρει από τους Ευρωπαίους και εν προκειμένω από τους Γερμανούς υποσχέσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να το χαρακτηρίσει βιώσιμο. Εάν αποφασίσει να φύγει ή να περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, τότε σημαίνει πως η ΕΕ δεν θα έχει καταλήξει σε μια γενναιόδωρη απόφαση για το χρέος. Ακόμη κι αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, μπορεί να έχει θετικές παρενέργειες για την ελληνική πλευρά. Αναγκάζοντας την Ευρώπη να έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα της κρίσης χρέους κι εξωθώντας την να το διαχειριστεί με τις δικές της δυνατότητες.

Στην Ουάσιγκτον λοιπόν ο Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να πιάσει κλίμα και συγχρόνως να διαισθανθεί τι ακριβώς σκέφτεται η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία θα επιστρέψει στην Αθήνα επιφορτισμένη με την υποχρέωση να συγγράψει έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα καθορίσει εν πολλοίς τη στάση του ΔΝΤ.