Είναι η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο ικανή να διαιρέσει την Ευρώπη ή να επιτείνει τις διακρίσεις σε Βορείους και Νοτίους; Ο ίδιος απαντά αρνητικά και σπεύδει να διευκρινίσει πως πρωταρχική του επιδίωξη είναι η εξεύρεση κοινών λύσεων υπέρ των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου.

Επομένως στο Ζάππειο δεν θα συγκροτηθεί σήμερα ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων, ούτε ένα μέτωπο του Νότου που θα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον ευρωπαϊκό Βορρά και τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απλώς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας θα αναζητήσουν από κοινού πρωτοβουλίες πάνω στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Αλλωστε οι χώρες τους αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, τόσο την οικονομική όσο και την προσφυγική, και είναι λογικό να έχουν έντονες ανησυχίες. Το ίδιο μήνυμα στέλνει μέσω του Ελιζέ και η γαλλική προεδρία που «απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός λόμπι του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά». Διευκρινίζει δε πως ο Ολάντ θα ζητήσει από τους ομολόγους του μεγαλύτερη συνεργασία σε αστυνομία, δικαιοσύνη, μυστικές υπηρεσίες, χωρίς να εγκαταλείψει την επιδίωξή του για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

«ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ». Οταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση να καλέσει τους ηγέτες του Νότου στην Αθήνα για την Ευρωμεσογειακή γνώριζε πως οι συσχετισμοί εκ των πραγμάτων δεν ευνοούν τις ισορροπίες με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Θα το καταδείξει αυτό άλλωστε και η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο. Ομως, όπως αναφέρει ο έλληνας Πρωθυπουργός στην «Λε Μοντ»: «Εχουμε σήμερα έναν Βορρά που συσσωρεύει πλεονάσματα και έναν Νότο που υποφέρει από την ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων». Το γνωστό πρόβλημα των ανισοτήτων. Για τον Τσίπρα χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης και μια συνολικότερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στην οποία δεν θα κυριαρχούν οι χώρες Visegrand. Η πρόσφατη εμπειρία από την αντίδρασή τους στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να χτυπά καμπανάκια για την Ελλάδα.

Ομως η παρουσία των Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα, Νίκου Αναστασιάδη και Τζοζέφ Μουσκάτ στην Αθήνα δεν συνδέεται μόνο με την αγωνία των Νοτίων για επιβίωσή τους σε μια Ευρώπη στην οποία πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες και να στηριχθούν μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη και αντιμετωπίζουν την ανεργία.

Ο Τσίπρας με τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θέλει να βάλει το αποτύπωμά του στις εξελίξεις στην Ευρώπη, ιδίως μετά το Brexit. Και φυσικά να αποδείξει πως η Ελλάδα και εν προκειμένω η κυβέρνησή του δεν είναι το μαύρο πρόβατο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ιδίως μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Αλέξης Τσίπρας συσπειρώνει γύρω του τους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες ως επί το πλείστον και εκείνοι ανταποκρίνονται γνωρίζοντας πως ένα πιο σφιχτό ευρωπαϊκό κάδρο τούς δίνει πόντους στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν στις χώρες τους το επόμενο διάστημα. Από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, με τον Ολάντ να αναζητεί τη δημοτικότητά του στα τάρταρα, έως το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα στην Ιταλία, με τον Ρέντσι να βλέπει τις δυνάμεις του Γκρίλο να τον σκιάζουν ακόμη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ. Τι θα συζητήσουν λοιπόν σήμερα οι φιλοξενούμενοι του Αλέξη Τσίπρα; Για τον τομέα της οικονομίας θα επισημάνουν ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Επίσης θα ζητήσουν να διασφαλιστούν το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως επίσης να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (τύπου Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους.

Στον τομέα της μετανάστευσης πιστεύουν ότι χρειάζεται αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων. Θα ζητήσουν να υποστηριχθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο και να ενισχυθούν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και οι υπηρεσίες των κρατών-μελών πρώτης γραμμής. Επιπλέον να αρχίσει η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών μαζί με τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου.

Οσο για τον τομέα της ασφάλειας, οι ευρωπαίοι ηγέτες του Νότου θα υποστηρίξουν ότι χρειάζεται η ΕΕ να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία και συγχρόνως να αποτελέσει προτεραιότητά της ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση.