Κουτσά – στραβά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Ζανέιρο ολοκληρώθηκαν. Με μνημειώδεις επιδόσεις από πρωτοκλασάτους υπεραθλητές (Μπολτ, Φελπς, Φάρα κ.ά.), με τεράστιες υπερβάσεις από τους Ελληνες (Πετρούνιας, Γιαννιώτης, Στεφανίδη, Κορακάκη κ.λπ.), αλλά και ακραίες οπαδικές συμπεριφορές που παρέπεμπαν σε ποδοσφαιρικά ντέρμπι (αποδοκιμασίες κατά του Λαβιλενί – επιδοκιμασίες υπέρ του Ντελ Πότρο) και σημαντικά λειτουργικά προβλήματα τα οποία έθεταν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία των αγωνιζομένων (μολυσμένα ύδατα κ.τ.λ.).

Αραγε οι Βραζιλιάνοι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν και στο επόμενο μεγάλο στοίχημα που λέγεται «Παραολυμπιακοί Αγώνες»; Οι περισσότεροι εκτιμούν πως ο στόχος που έθεσαν οι διοργανωτές ότι το Ρίο θα ξεπεράσει σε επιτυχία τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είναι σχεδόν ανέφικτος. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ακόμη πιο απαισιόδοξες φωνές οι οποίες υποστηρίζουν μετά βδελυγμίας ότι θα αποτύχουν παταγωδώς, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες που αφορούν τρία βασικά κομμάτια: 1) Τη συρρίκνωση των οικονομικών πόρων, που δεν περισσεύουν για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, 2) το επικίνδυνα χαμηλό ενδιαφέρον στην πώληση των εισιτηρίων και 3) την πρόσφατη απαγόρευση των 267 συμμετεχόντων της Ρωσίας, η οποία έχασε την υπόθεση και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λωζάννης και δεν θα έχει εκπροσώπηση ούτε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (7-18 Σεπτεμβρίου).

Ως προς τα εισιτήρια, οι διοργανωτές αποφάσισαν να διαθέσουν 600.000 περισσότερα εν συγκρίσει με το Λονδίνο, ήτοι 3,3 εκατ. από τα 2,4 εκατ. που είχαν τυπωθεί πριν από τέσσερα χρόνια. Το δυσάρεστο για τους Βραζιλιάνους είναι ότι μέχρι προ ημερών είχε διατεθεί μόλις το 12% των εισιτηρίων, με τους διοργανωτές να αισιοδοξούν ότι μέχρι την ύστατη ώρα θα έχει διατεθεί η πλειoνότητα των 2,4 εκατ. αδιάθετων εισιτηρίων, κομματάκι δύσκολο κρίνοντας από τον ρυθμό χελώνας που παρατηρείται στα εκδοτήρια. Προβλήματα, όμως, εντοπίζονται και στον κουτσουρεμένο προϋπολογισμό των Παραολυμπιακών Αγώνων, με τους διοργανωτές να είναι αναγκασμένοι –έπειτα από δημοσιεύματα και κατακραυγή –να παραδεχτούν ότι θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός του έμψυχου δυναμικού το οποίο θα εργαστεί για τις ανάγκες των Αγώνων, θα συρρικνωθούν οι υπηρεσίες μεταφοράς και θα λειτουργήσουν λιγότερες αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Κάθε είδος οικονομικής ενίσχυσης είναι καλοδεχούμενο. Δεν σταματάμε να αναζητούμε χορηγούς. Αν δεν βρεθούν νέοι χορηγοί, θα διοργανώσουμε τους Αγώνες με τα μέσα που διαθέτουμε. Και αυτά τα μέσα επαρκούν!» προσπάθησε να καθησυχάσει τη διεθνή αθλητική κοινότητα ο διευθυντής επικοινωνίας του Ρίο 2016 Μάριο Αντράδα, ευελπιστώντας ότι σημαντικό ποσοστό των εξόδων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα καλυφθεί από πρωτοβουλίες του δημάρχου του Ρίο ντε Ζανέιρο Εδουάρδο Παές και από τις χορηγίες κρατικών εταιρειών. Παρ’ όλα αυτά, η τελετή έναρξης πλησιάζει και τα εμπόδια αυξάνονται αντί να μειώνονται, σχηματίζοντας έναν εξαιρετικά δισεπίλυτο γρίφο για τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να περάσουν και αυτές τις δύσκολες εξετάσεις. Σε τελική ανάλυση, το όλο εγχείρημα ήταν για τα δεδομένα της χώρας τους υπέρβαση.