Λύση για το χρέος έως το τέλος του χρόνου, χωρίς ωστόσο αυτή να προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. Πάνω σ’ αυτήν τη γραμμή που φαίνεται πως θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, το Μαξίμου θα επιδιώξει να αποσυνδέσει την έναρξη της νέας διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς από τη συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Και παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η συμφωνία με τους εταίρους για το χρέος θα πρέπει να τηρηθεί όπως διατυπώθηκε και στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, δείχνει να κατανοεί πως δεν μπορεί το θέμα του χρέους να προκαλέσει καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ακόμη κι αν το ΔΝΤ διατηρήσει την ευνοϊκή του θέση υπέρ μιας δραστικής λύσης για το χρέος αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για να γίνουν υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Αλλωστε εντός του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση αναμένει και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα των απολύσεων και εκ των πραγμάτων θα συμμορφωθεί με αυτήν. Σε γενικές γραμμές ο Πρωθυπουργός θα διατηρήσει σε όλες του τις διεθνείς επαφές –Ευρωμεσογειακή Σύνοδος του Νότου, Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών, Συνέδριο SPD –ανοιχτή σε πολιτικό επίπεδο τη συζήτηση για το χρέος, με στόχο η όποια απόφαση να ληφθεί αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, που το Μαξίμου θα ήθελε να επιτευχθεί γύρω στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ΝΤΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΜΠ. Και φυσικά το Μαξίμου θα περιμένει την απόφαση του ΔΝΤ για τον ρόλο του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θα γίνει με την παραμονή της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ώστε το στέλεχος του ΔΝΤ να διαπιστώσει κατά πόσο το χρέος είναι βιώσιμο και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή του. Οι εξελίξεις που συνδέονται με το χρέος συναρτώνται άλλωστε και με τις εκλογές των ΗΠΑ. Σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ είναι αμφίβολο εάν η Μέρκελ θα ήθελε την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στην περίπτωση επικράτησης της Χίλαρι Κλίντον είναι απίθανο να μην επιθυμούσε η ίδια τη διατήρηση του Ταμείου εντός Ευρώπης, είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες.

Ηδη άρχισε η προεργασία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα –αρχικώς θα επανακάμψουν τα τεχνικά κλιμάκια μέσα στον Σεπτέμβριο –και προς τούτο οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο επί των Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί. Στη συνάντηση δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση, εν τούτοις το σημερινό ραντεβού χαρακτηρίζεται σημαντικό από το οικονομικό επιτελείο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά αναμένεται ανάμεσα στα άλλα να ζητήσει από τον επίτροπο μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα «μικροδιαχείρισης» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για παράδειγμα πιστεύει ότι οι εταίροι μας δεν γίνεται να αξιώνουν από την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος και συγχρόνως να επιθυμούν να έχουν τον τελευταίο λόγο ή έλεγχο κάθε απόφασης που επιθυμεί να πάρει η Αθήνα στο πλαίσιο της παράλληλης πολιτικής της. Συγχρόνως οι έλληνες υπουργοί θα ζητήσουν να διαμορφωθεί ένα σύστημα crisis managment μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ώστε να ξεπερνιούνται με μεγαλύτερη ευκολία τα όποια εμπόδια και συγχρόνως θα ζητήσει να προχωρήσει το θέμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες για τα κόκκινα δάνεια και το ΕΤΕΑΜ, ζητήματα που σχετίζονται με το υπουργείο Οικονομίας.

Η ΔΕΘ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ. Κατά τα άλλα, στο Μαξίμου λένε πως την τρέχουσα εβδομάδα –πέραν του μείζονος θέματος της δημοπράτησης των αδειών για τις τηλεοπτικές συχνότητες –θα γίνει εντατική προετοιμασία για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Για τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει τεκμηριωμένες εισηγήσεις γνωρίζοντας ότι σε μία ομιλία από την οποία θα λείπουν οι υποσχέσεις και οι παροχές θα πρέπει τουλάχιστον να μεταδοθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για το τι έπεται στον τομέα της οικονομίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Δηλαδή θα θυμίσει ότι από το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υπήρξαν αρκετές δράσεις για την ανθρωπιστική κρίση που υλοποιήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις πιο αδύναμες ομάδες. Οι πληροφορίες εμφανίζουν το πρωθυπουργικό επιτελείο να επιμένει ότι στόχος είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας μέσα από την οποία η χώρα θα έρθει πιο κοντά σ’ αυτό που η κυβέρνηση έχει ονομάσει «δίκαιη ανάπτυξη» σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Το Μαξίμου φαίνεται να αναγνωρίζει ότι η φορολόγηση των ελλήνων πολιτών είναι υπερβολική, γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός θα υπονοήσει στην ομιλία του πως όταν θα επιτευχθούν οι στόχοι, δηλαδή τα συμπεφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε σταδιακά η κυβέρνηση θα μπορέσει να μειώσει τους συντελεστές της φορολογίας, π.χ. στον ΦΠΑ ή στη φορολόγηση των επιχειρήσεων που είναι στο 29%.

Ούτε κουβέντα για ΕΛΣΤΑΤ

Τσακαλώτος, Σταθάκης και Χουλιαράκης δεν προτίθενται να ανοίξουν θέμα ΕΛΣΤΑΤ στη συνάντηση με τον Μοσκοβισί, εκτός εάν κάτι τέτοιο συμβεί με πρωτοβουλία του επιτρόπου. «Το θέμα ξεφούσκωσε» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.