Ένα γονίδιο που φαίνεται να επηρεάζει τις ποσότητες του καφέ που πίνει κανείς, ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Το γονίδιο, που ονομάζεται PDSS2, ρυθμίζει τον μεταβολισμό της καφεΐνης και σε μελέτη με ιταλούς εθελοντές διαπιστώθηκε πως όσοι το φέρουν πίνουν κατά μέσον όρο ένα φλιτζάνι καφέ λιγότερο την ημέρα σε σύγκριση με τους μη φορείς.

Το γονίδιο ως φαίνεται επιβραδύνει τον μεταβολισμό της καφεΐνης στο σώμα, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διεγερτική δράση της και να τονώνει τον οργανισμό για περισσότερη ώρα μετά από κάθε φλιτζάνι, εκτιμούν οι ερευνητές.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νίκολα Πιράστου από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την άποψη ότι η καφεΐνη είναι ένας από τους κύριους εκλυτικούς παράγοντες για την κατανάλωση καφέ. Πρόσθεσε όμως ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο βιολογικός μηχανισμός που συσχετίζει το γονίδιο PDSS2 με αυτήν.

Προγενέστερες αντίστοιχες έρευνες έχουν αποκαλύψει και άλλα γονίδια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και την τονωτική δράση της καφεΐνης, αλλά οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους ελπίζοντας ότι θα μάθουν περισσότερα για τις απρόσμενες επιδράσεις του καφέ στην υγεία.

«Ο καφές έχει συσχετισθεί μεταξύ άλλων με προστασία έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και της νόσου του Πάρκινσον», είπε ο δρ Πιράστου.

«Αν βρούμε τον βιολογικό μηχανισμό που ευθύνεται γι’ αυτή την προστασία, θα ανοίξουν μπροστά μας νέοι δρόμοι έρευνας για τη βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας αυτών των νοσημάτων».

Επιπλέον, «πολλά από τα γονίδια που συμμετέχουν στο μεταβολισμό της καφεΐνης, μεταβολίζουν και ορισμένα φάρμακα», πρόσθεσε. «Επομένως η μελέτη τους θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε και γιατί κάποιοι ασθενείς αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στα φάρμακα αυτά απ’ ό,τι άλλοι».

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports»,ο δρ Πιράστου και συνάδελφοί του από την Ιταλία και την Ολλανδία εξέτασαν το γονιδίωμα 370 εθελοντών από την Απουλία της νότιας Ιταλίας και 843 από έξι χωριά της περιοχής Φρίουλι Βενέτσια στα βορειοανατολικά της χώρας.

Όλοι τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, που συμπεριλάμβαναν ερωτήματα για την κατανάλωση καφέ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έφεραν μία συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου PDSS2 έπιναν λιγότερο καφέ απ’ ό,τι όσοι έφεραν άλλες μεταλλαγές.

Στη συνέχεια, επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε 1.731 εθελοντές από την Ολλανδία, ανακαλύπτοντας ότι και σε αυτούς υπήρχε ανάλογη τάση, αν και η διαφορά στην κατανάλωση καφέ ήταν μικρότερη από ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Αυτός ίσως οφείλεται στο ότι οι Ολλανδοί προσλαμβάνουν ανά φλιτζάνι καφέ περισσότερη καφεΐνη απ’ ό,τι οι Ιταλοί αφού οι πρώτοι πίνουν κυρίως γαλλικό καφέ σε κούπα και οι δεύτεροι κυρίως εσπρέσο σε μικρά ποτηράκια (τα δύο είδη καφέ περιέχουν παραπλήσιες ποσότητες καφεΐνης, αλλά οι ποσότητές τους είναι πολύ διαφορετικές, σύμφωνα με τους ερευνητές).