Αρχισαν με τρεις, συνέχισαν με τέσσερις και φέτος έγιναν επτά. Ο λόγος –και ο αριθμός -, για τις ταράτσες της Θεσσαλονίκης που φιλοξενούν προβολές ταινιών στο πλαίσιο του Taratsa International Film Festival. Η ιδέα ανήκε στον εικαστικό καλλιτέχνη Θάνο Αλεξόπουλο, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Μιλάνο. Και υλοποιήθηκε πρώτη φορά το 2014 εντός του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, δηλαδή της ιδιαίτερης πατρίδας του. «Από εκεί δημιουργήθηκε ο πυρήνας της ομάδας που έχει μείνει σχεδόν ίδιος και απαράλλαχτος μέχρι και σήμερα» λέει ο Γιώργος Μάνος, βασικό μέλος του Φεστιβάλ. «Πολύ σημαντικό για τη φετινή διοργάνωση, πέρα από την αναβάθμιση του προγράμματος προβολών, είναι το γεγονός ότι έχουμε περισσότερες ταράτσες. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν τρεις ή τέσσερις, τώρα είναι επτά. Αυτό γίνεται κατά βάση για να εξυπηρετήσουμε το κοινό γιατί πέρυσι υπήρχε πολύ αυξημένο ενδιαφέρον και πολλοί δεν κατάφεραν να μπουν».

Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας, δεν υπάρχει εισιτήριο, ούτε είναι εφικτό να γίνει κράτηση θέσης. «Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του κοινού και αυτός είναι και ο λόγος που επιμείναμε φέτος να αναβαθμιστεί το Φεστιβάλ σε αρκετά επίπεδα. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα Φεστιβάλ το οποίο θα μείνει για αρκετά χρόνια. Πέρυσι είχαμε μόλις μια τοποθεσία που ήταν αφιερωμένη στο Διεθνές Διαγωνιστικό, ως εκ τούτου καταφέραμε να δείξουμε και λιγότερες ταινίες, μόλις τριάντα».

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο τομείς. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό με 70 ταινίες μικρού μήκους από 37 χώρες οι οποίες θα διαγωνιστούν για τα έξι βραβεία του Φεστιβάλ (καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου, καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερου μοντάζ, βραβείο κοινού). Συνολικά κατατέθηκαν πάνω από 3.700 φιλμ μικρού μήκους από την Ελλάδα και άλλες 102 χώρες.

ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ. Ο δεύτερος τομέας είναι το Τμήμα Παράλληλων Προβολών όπου προβάλλεται ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου –δύο συνεργασίες που ξεκίνησαν φέτος –και το Πολωνικό Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Τεχνών, με ένα αφιέρωμα στον Κισλόφσκι. Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες «Ποιος σκότωσε τον Χάρι;» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, «Ζέλιγκ» του Γούντι Αλεν, «Η μέρα της Μαρμότας» του Χάρολντ Ράμις, «Αγόρι συναντά κορίτσι» του Λεός Καράξ, «Αγοροκόριτσο» της Σελίν Σιαμά, «Τυραννόσαυρος» του Πάντι Κονσιντάιν, «Τα παιδιά του πολέμου» της Κέιτ Σόρτλαντ, «Τα μυθικά πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζάιτλιν και «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ.

Το Φεστιβάλ εγκαινιάζεται στις 23/8 και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης παρουσιάζει στο κτίριο της ΕΒΕΘ μερικές από τις πιο σοκαριστικές κινηματογραφικές σκηνές αναζητώντας παράλληλα την αόρατη διαδρομή που τις συνδέει με τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια («Η μάνα η φόνισσα και τα σπλάτερ παιδιά της», στις 20.30). Στη συνέχεια θα προβληθεί το θρίλερ «Babadook» της Τζένιφερ Κεντ, ενώ μετά τις 23.00 ακολουθεί το «Bloody Tuesday Party». Την επόμενη ημέρα (25/8) θα γίνει πάρτι εθελοντών με μουσικές από τον Beater.gr και η τελετή λήξης (28/8) θα γίνει με την απονομή βραβείων και τις προβολές βραβευμένων ταινιών του Διεθνούς Διαγωνιστικού καθώς και το πάρτι λήξης στην καντίνα Τροπικάνα (μετά τις 23.30).