Οταν το 2014 είχαν καταρρεύσει οι τιμές των πρώτων υλών, τα αφεντικά του πετρελαϊκού κλάδου κοίταζαν τους ομολόγους τους στον κλάδο των ορυχείων με υπεροψία. Εταιρείες μεταλλευμάτων όπως η Rio Tinto, η Anglo American και η Glencore χρειάστηκε να μειώσουν δραστικά τα μερίσματα και να προχωρήσουν σε πολύ αυστηρές περικοπές δαπανών προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα χρέη τους.

Δύο χρόνια αργότερα οι πετρελαϊκές βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Με τις τιμές του πετρελαίου να διαμορφώνονται κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Royal Dutsch Shell και άλλοι γίγαντες του μαύρου χρυσού έχουν δει τα χρέη τους να διπλασιάζονται φτάνοντας τα 138 δισ. δολάρια. Η αύξηση αυτή των χρεών αναμένεται τώρα να οδηγήσει σε μεγάλη μείωση δαπανών. Το χειρότερο είναι ότι το βουνό αυτό του χρέους, που έχει δεκαπλασιαστεί από το 2008 μέχρι σήμερα, μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο για το τρίτο και το τέταρτο φετινό τρίμηνο, λένε στελέχη πετρελαϊκών και αναλυτές του κλάδου. Βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις δεν είναι άλλος από την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Τα επίπεδα χρεών των πετρελαϊκών πλέον αυξάνονται με 11,5% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί από το 2009 έως το 2014, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Energy Aspects. Η μείωση των χρεών είναι πρώτη προτεραιότητα για ορισμένα αφεντικά πετρελαϊκών όπως είναι αυτά της Shell. Η εταιρεία βάζει πλέον σε δεύτερη μοίρα τις πληρωμές υψηλών μερισμάτων και την πραγματοποίηση επενδύσεων σε νέα έργα. Αλλες εταιρείες θεωρούν ότι έχουν ακόμη περιθώρια πριν να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση του χρέους τους και δηλώνουν έτοιμες να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες επενδύοντας όπου χρειάζεται.

(c) Bloomberg News