Τον ερχόμενο Νοέμβριο. Κι αν όχι τότε, το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς επιθυμεί η Χαριλάου Τρικούπη να έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς. Τα πράγματα στη θεωρία δείχνουν εύκολα. Η επιτροπή των προοδευτικών δυνάμεων παρουσίασε το κείμενο προγραμματικών συγκλίσεων, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα γίνει συνάντηση κορυφής Γεννηματά – Θεοδωράκη προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

Στην πράξη όμως οι εξελίξεις σκοντάφτουν. Διότι από τη μία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιθυμεί να επισπευσθούν οι συγκλίσεις και από την άλλη ο επικεφαλής του Ποταμιού εξακολουθεί να εμφανίζεται επιφυλακτικός για τη συμμετοχή του στο εγχείρημα. Επομένως, εν πολλοίς το κλειδί για τις διεργασίες στον χώρο του Κέντρου βρίσκεται στις αποφάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη.

«Με τον Παπανδρέου υποψήφιο δεν κατεβαίνω»

Ο πρόεδρος του Ποταμιού προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στην εκλογή από τη βάση τού νέου αρχηγού θέτει όρους και ζητεί εγγυήσεις για το αδιάβλητο των διαδικασιών. «Αν δεν μου δοθούν διαβεβαιώσεις πως δεν θα λειτουργήσουν οι κομματικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνω» λέει στους συνομιλητές του. Επιπλέον, προϊδεάζει πως θα αποσύρει την υποψηφιότητά του στην περίπτωση που συνυποψήφιος θα είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου. «Αυτό θα αποτρέψει ψηφοφόρους του μεταρρυθμιστικού Κέντρου να έρθουν να ψηφίσουν. Με τον Παπανδρέου υποψήφιο δεν κατεβαίνω» συμπληρώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η καλή εξέλιξη των πραγμάτων θέλει τα προβλήματα να ξεπερνιούνται. Η συνάντηση Φώφης – Σταύρου μετά τον Δεκαπενταύγουστο μπορεί να οδηγήσει σε τελική συμφωνία, με τον Παπανδρέου να βρίσκεται μακριά από τις διεργασίες της Κεντροαριστεράς. Αλλωστε ούτε τις προτάσεις του για τη σοσιαλδημοκρατία δεν έστειλε σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής

Ποιοι θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία της μεγάλης παράταξης; Προς το παρόν υπάρχουν τρεις δηλωμένες διαθεσιμότητες. Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η ψηφοφορία θα γίνει με ηλεκτρονικό σύστημα σε όλη τη χώρα και τις εφορευτικές επιτροπές θα συγκροτούν εκπρόσωποι από όλες τις συμμετέχουσες πολιτικές δυνάμεις. Ομως, τι θα συμβεί σε περίπτωση που θα ήθελε ένα ακόμη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την ηγεσία της Κεντροαριστεράς; Στις πρόσφατες κομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Κεγκέρογλου πρότεινε να είναι ένας ο υποψήφιος από κάθε πολιτική δύναμη-κόμμα. Η πρόταση συζητήθηκε αρκετά, προς το παρόν όμως δεν έχει υιοθετηθεί από κανέναν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μόλις πριν από δύο ημέρες σε δηλώσεις του τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης πρότασης και σχολίασε πως δεν μπορεί να υπάρχει περιορισμός για οποιοδήποτε στέλεχος να θέσει την υποψηφιότητά του. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο Ανδρουλάκης προετοιμάζει το έδαφος για ενδεχόμενη κάθοδό του. Δεν το έκανε στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να το κάνει τώρα, λένε. Το βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης το μετράει ή το αφήνει σκοπίμως ανοιχτό για να δηλώνει διαρκώς «παρών» στις εξελίξεις. Μόνο που λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ οι κομματικές δυνάμεις του Ανδρουλάκη δεν θεωρούνται αμελητέες. Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι ελέγχει μόνο το 20% των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος, ενώ στο παρελθόν είχε στην επιρροή του το 80%. Αυτό μένει να φανεί στην πράξη. Ομως οι ευρωεκλογές του 2014 έδειξαν ότι ο Ανδρουλάκης διέθετε όση δύναμη έπρεπε για να βγει πρώτος σε σταυρούς με την Ελιά, αφήνοντας πίσω του άλλους επώνυμους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα εμφανίζει το τελευταίο διάστημα και ο πρώην υπουργός, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. Κάποιοι σύντροφοί του εκτιμούσαν ότι ο Μανιάτης ετοίμαζε ακόμη και πολιτικό κείμενο για να προλειάνει τον δρόμο για την κάθοδό του, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι τώρα. Οσοι μιλούν με τον βουλευτή Αργολίδος επιβεβαιώνουν ότι ο Μανιάτης το σκέφτεται. Από τις σκέψεις ώς τις αποφάσεις όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση. Για το ΠΑΣΟΚ οι σκέψεις του Γιάννη Μανιάτη είναι περισσότερο μια πρόθεση να καταγραφεί ως μια ισχυρή δύναμη στον χώρο παρά μια ειλημμένη απόφαση. Θα φανεί.

Παρ’ όλα αυτά οι συνομιλητές της Γεννηματά τής εισηγούνται να μην κάνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση για έναν υποψήφιο από κάθε χώρο, διότι κάτι τέτοιο θα καταγραφεί ως προσπάθειά της να ελέγξει τις εξελίξεις και να περιορίσει τους αντιπάλους της.