Η πιθανότητα συναινετικού καθορισμού όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων προς αναθεώρηση είναι last year –δηλαδή παρωχημένη. Στην άποψη αυτή συμπυκνώνεται η θέση του Μεγάρου Μαξίμου μετά την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για την αναθεωρητική διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας ζητεί να επιλεγούν με συναινετικό τρόπο τα προς αναθεώρηση άρθρα, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει στις εκλογές το περιεχόμενο των αλλαγών που απαιτούνται.

Ωστόσο η κυβέρνηση απαντά πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί εφόσον τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφιζαν το σύστημα της απλής αναλογικής. Αλλιώς, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, το πρώτο κόμμα θα μπορεί να ακυρώσει τις όποιες αλλαγές.

Επί της ουσίας το Μαξίμου διαμηνύει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι το περίφημο άρθρο 16 δεν πρόκειται να εισαχθεί στη διαδικασία της αναθεώρησης, ανοίγοντας τον δρόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Θέμα που βρίσκει σύμφωνους και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Το Μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία γιατί «ως γνήσιος εκφραστής του συντηρητικού τόξου δεν προτίθεται να συμβάλει στην κατεύθυνση των προοδευτικών αλλαγών του συστήματος». Κύκλοι του επισημαίνουν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν των βασικών αλλαγών του εκδημοκρατισμού και της λαϊκής συμμετοχής και προσθέτουν πως «όλα αυτά είναι άγνωστες λέξεις για την αξιωματική αντιπολίτευση».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία σχολιάζει για τις κυβερνητικές προτάσεις πως ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να δραπετεύσει από την πραγματικότητα με αέναη διαβούλευση και να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ξεφύγει από την απομόνωση στην οποία βρίσκεται εξαιτίας της αποτυχημένης πολιτικής του.

Ως προς την ουσία των κυβερνητικών θέσεων η αξιωματική αντιπολίτευση εντοπίζει ψήγματα επιμέρους προτάσεων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ωστόσο χάνονται «στο κρεσέντο της ανευθυνότητας και του συνταγματικού λαϊκισμού».

Η ΝΔ προϊδεάζει ότι δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο και στις προσχηματικές διαδικασίες και ότι θα τοποθετηθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας εκκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή. Δηλαδή από την άνοιξη του 2017 και έπειτα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός.

Τη θεωρία της προσπάθειας να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά θεωρεί ότι με τις προτάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να υποβιβάσει την κορυφαία δημοκρατική λειτουργία που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση, και να τη μετατρέψει σε κομματική αντιπαράθεση και εργαλείο εξυπηρέτησης δικών του επιδιώξεων. Εκ των πραγμάτων και το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση όπως τον «σκηνοθετεί» ο Πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εξωκοινοβουλευτικά παιχνίδια και προσχήματα. Και με τη σειρά της η Φώφη Γεννηματά παραπέμπει τη συζήτηση μόνο στη Βουλή ζητώντας από την κυβέρνηση να προκαλέσει μόνη της την αναθεωρητική διαδικασία με 50 βουλευτές που προβλέπει το Σύνταγμα.

Στην ίδια γραμμή ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να αλλάζει με φιέστες· αυτό που χρειάζεται είναι ένα Σύνταγμα προοδευτικό και όχι γραφειοκρατικό και συντηρητικό όπως αυτό που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, εντοπίζοντας και ο ίδιος αναγκαιότητα της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει «για να ξεχάσουμε τα προβλήματα».

«ΜΑΛΩΣΕ» ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ. Αρωγός της προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αρχίσει ο διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος εμφανίζεται πάντως η Ενωση Κεντρώων με τον πρόεδρό της Βασίλη Λεβέντη να «μαλώνει» χθες στη Βουλή τα κόμματα του μεσαίου χώρου, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, για την άρνησή τους να συμβάλουν στην αναθεωρητική διαδικασία. Ο Λεβέντης ήταν και ο μόνος πολιτικός αρχηγός της αντιπολίτευσης που παρακολούθησε στο προαύλιο της Βουλής την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για το Σύνταγμα.

Πάντως και ο ίδιος εμφανίζεται να διαφωνεί με την προοπτική εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Επίσης εμφανίστηκε αντίθετος με τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων τα οποία αποτελούν και τον πυρήνα της ενίσχυσης της άμεσης δημοκρατίας που επιζητεί η κυβέρνηση.

Για εργαλειακή θεοποίηση του δημοψηφίσματος κάνει λόγο με άρθρο στην ιστοσελίδα του ο Βαγγέλης Βενιζέλος σχολιάζοντας πως «με τα όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα μετατρέπεται σε όψιμη καρικατούρα της Ελβετίας χωρίς κανένα από τα πλεονεκτήματα του ελβετικού τρόπου ζωής».