Ηρθε, συνομίλησε και έφυγε αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη υπόσχεση για το χρέος.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Τζακ Λιου στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό διαβεβαίωσε ότι ένας από τους στόχους του Λευκού Οίκου είναι να επιτύχει την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους μέχρι τη λήξη της θητείας Ομπάμα. Ώς το τέλος του χρόνου δηλαδή.

Η κυβέρνηση συγκρατεί μεν τις ενθαρρυντικές αναφορές του αμερικανού αξιωματούχου, περιμένει όμως να δει απτά αποτελέσματα. Προς το παρόν το πρωθυπουργικό επιτελείο αρκείται στο να συγκεντρώνει δηλώσεις στήριξης για το χρέος έστω και συγκρατημένες, όπως η πρόσφατη του Πιερ Μοσκοβισί, ώστε την κατάλληλη στιγμή –και οπωσδήποτε προτού εκπνεύσει το 2016 –να αποσπάσει μια νέα απόφαση για το χρέος. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε πολιτική ανάσα στο Μαξίμου και μακροπρόθεσμα οφέλη για την οικονομία.

Η συνάντηση Τσίπρα – Λιου σύμφωνα με μια κυβερνητική γραμμή πληροφόρησης ήταν ουσιαστική. Καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές της για ανάκαμψη της οικονομίας.

ΔΥΟ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έθεσε στον Λιου δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά ασφαλώς το ζήτημα του χρέους και συνδέεται με τις πιέσεις που περιμένει η ελληνική πλευρά να ασκηθούν από τις ΗΠΑ για να ληφθούν μέτρα διευθέτησής του. Επί της ουσίας το Μαξίμου αναμένει από την Ουάσιγκτον να παρέμβει τόσο προς την πλευρά του ΔΝΤ προκειμένου το Ταμείο να επιμείνει στη θέση του υπέρ μιας τολμηρής λύσης για το χρέος όσο και προς την πλευρά της Γερμανίας που επηρεάζεται μεν από τη Λαγκάρντ όχι όμως στον βαθμό που θα άλλαζε τη στάση του για το ελληνικό χρέος.

Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε από τον Πρωθυπουργό στον αμερικανό υπουργό αφορά τα εργασιακά. Η θέση της κυβέρνησης όπως την προσδιόρισε ο Τσίπρας συνοψίζεται στην αντίληψη πως δεν χρειάζεται το ΔΝΤ να επιμείνει σε ακραίες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις από τη στιγμή που αυτές δεν εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Λιου φέρεται να συμφώνησε πως κάποιες δραστικές παρεμβάσεις στα εργασιακά δεν χρειάζονται καθώς «αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργηθούν δουλειές».

Ο αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Ελλάδα αναγνωρίζοντας τον γεωπολιτικό και οικονομικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικά μετά την απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσματος για Brexit και βεβαίως μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία που επιβάλλουν τη διατήρηση της σταθερότητας. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Τζακ Λιου είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως «ο Ομπάμα μού λέει πολλές φορές ότι για την Ελλάδα δεν έχει σημασία τόσο το πρόγραμμα αλλά το πώς η χώρα θα γυρίσει σύντομα στην ανάπτυξη και ο ελληνικός λαός στην ευημερία». Σχόλιο που κυβερνητικές πηγές το σημειώνουν ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τζακ Λιου συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στο πεδίο της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος. Για την ακρίβεια συμφωνήθηκε να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Δικαιοσύνης των δύο χωρών και στο FBI προκειμένου να παρασχεθούν στην Ελλάδα στοιχεία για υποθέσεις φοροδιαφυγής αλλά και στοιχεία σε σχέση με την UBS για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε εκ νέου στην αναδιάρθρωση του χρέους κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη. Επισήμανε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν και ότι αυτό είναι σαφές τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη. Συγχρόνως εκτίμησε ότι για να υπάρξει οριστική έξοδος από την κρίση θα πρέπει σύντομα να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Επέμεινε επίσης στην αναγκαιότητα σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος ως προϋπόθεσης για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Ο Γιώργος Σταθάκης έκανε αναφορά στον αναπτυξιακό νόμο και στο ΕΣΠΑ, όπως επίσης και στη νέα νομοθεσία σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση –άμεσα –ξένων επενδύσεων.