Ανησυχία και φόβο για πιθανές επιπτώσεις στο Μεταναστευτικό προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση η αστάθεια στην Τουρκία. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όμως προς το παρόν περιορίζεται στον ρόλο του ψύχραιμου παρατηρητή καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μεταβάλει τη στάση της απέναντι στη συμφωνία για το Μεταναστευτικό. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι τις τελευταίες ημέρες δεν καταγράφηκε κάποια αύξηση στις προσφυγικές ροές –για την ακρίβεια προχθές εισήλθαν 75 και χθες 100 πρόσφυγες -, ωστόσο εκτιμούν ότι η όποια μεταβολή στη στάση της γείτονος δεν θα φανεί απευθείας καθώς ο Ερντογάν έχει πιο άμεσα προβλήματα να επιλύσει.

Ανώτερες διπλωματικές πηγές εκτιμούν εντούτοις ότι χρειάζεται προσοχή καθώς «υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την τήρηση της συμφωνίας, αν και το τελευταίο εικοσαήμερο η Τουρκία είχε μπει σε μια διαδικασία μεγάλης στροφής αναφορικά με τις σχέσεις της στον άξονα Ρωσίας, Αιγύπτου και Συρίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εφόσον η κυβέρνηση διαπιστώσει παραβιάσεις της συμφωνίας, θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζητώντας να παρέμβει για την αποκατάσταση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Το θέμα συζητήθηκε και σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου των Εξωτερικών υπό τον Νίκο Κοτζιά.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε το βράδυ του Σαββάτου με τον Ταγίπ Ερντογάν με πρωτοβουλία του τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Μαξίμου, εξέφρασε στον έλληνα Πρωθυπουργό τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου κατά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να επεσήμανε ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας έγινε αναφορά και στο ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΟΙ ΟΚΤΩ ΦΥΓΑΔΕΣ. Το θέμα με τους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στην επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου. Διπλωματικές πηγές έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» πως σκοπός είναι να συμπτυχθούν χρονικά οι διαδικασίες ως προς την εξέταση του αιτήματος ασύλου από τους οκτώ τούρκους στασιαστές, τονίζοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Σχολίαζαν πάντως ότι η περίπτωσή τους βρίσκεται σε απόσταση από τη Συνθήκη της Γενεύης που αφορά θέματα πολιτικού ασύλου, καθώς οι συγκεκριμένοι αιτούντες εμφανίζονται να συμμετείχαν σε πραξικόπημα και έκλεψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο για να φθάσουν στην Αλεξανδρούπολη. Σε ό,τι αφορά τη μεταχείρισή τους εάν εκδοθούν στην Τουρκία, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως δεν υφίσταται τώρα θανατική ποινή και ότι και η γειτονική χώρα έχει υπογράψει το άρθρο 3 της σχετικής ευρωπαϊκής σύμβασης.

Παρ’ όλα αυτά κι ενώ οι επίσημες κυβερνητικές διατυπώσεις αφήνουν να γίνει κατανοητό ότι ο προσανατολισμός είναι η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, άλλες ανώτερες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά το θέμα της μεταχείρισης των οκτώ σε περίπτωση που αποφασιστεί να επιστραφούν στην Τουρκία και ότι εν προκειμένω είναι καλύτερο να μη ληφθεί πολιτική απόφαση, αλλά όλα να γίνουν με βάση τη νομοθεσία και το δίκαιο για το άσυλο.