Στην πολιτική στήριξη του επιτρόπου Μοσκοβισί για την ολοκλήρωση των περίφημων milestones που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των υπολειπόμενων 2,8 δισ. ευρώ της μεγάλης δόσης προσβλέπει η κυβέρνηση.

Ο επίτροπος επί των Οικονομικών συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου και αργότερα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η δε επίσκεψή του στην Αθήνα εντάσσεται σε μια προσπάθεια να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα ώστε από τον Σεπτέμβριο να αρχίσει χωρίς τρύπες η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.Τα ορόσημα που πρέπει να ολοκληρωθούν αφορούν τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και την ανάδειξη διοίκησης στην υπό σύσταση Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Επίσης, εντοπίζονται εκκρεμότητες σε διάφορα ζητήματα που άπτονται του τομέα της ενέργειας και σε θέματα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης όσων οφείλουν συγχρόνως και σε εφορίες και σε τράπεζες. Επιπλέον ανοιχτά παραμένουν ζητήματα που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Ο πονοκέφαλος. Ομως ο μεγάλος πονοκέφαλος για το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εντοπίζεται στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου –για το 2019-2020 –το οποίο κανονικά θα πρέπει να παρουσιαστεί εντός του Σεπτεμβρίου και σχετίζεται με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα συζητήσει με τον Πιερ Μοσκοβισί και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, γνωρίζοντας ωστόσο ότι προκαταβολικά οι θεσμοί περιμένουν και για την επόμενη δεκαετία μετά το πέρας του προγράμματος το 2018 τον καθορισμό στόχων γύρω στο 3,5%.

Από την άλλη το Μαξίμου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικός και ότι από το 2019 κι έπειτα οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να καθοριστούν σε ποσοστά 2%-2,5%. Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ που θα έρθει τον Αύγουστο στην Αθήνα διαμήνυσε πρόσφατα ότι καμία συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα γίνει πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η κυβέρνηση όμως θέλει από τώρα να πείσει τους εταίρους –ξεκινώντας από τον επίτροπο Μοσκοβισί –ότι το πρόγραμμα θα βγει όπως έχει συμφωνηθεί και ότι ο περιορισμός των ποσοτικών στόχων είναι εφικτός.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην κυβέρνηση υφέρπει μια ελαφρά ενόχληση για την τελευταία παρέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ως προς τη μείωση των στόχων στο 2%. Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι ο Στουρνάρας άνοιξε το θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε εάν οι θεσμοί αποφασίσουν να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα να εμφανιστεί ότι συνέβαλε και ο ίδιος, και από την άλλη αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους να βγει και να πει πως «εγκαίρως προειδοποίησα».

Τα δύο αγκάθια. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση ανώτερες πηγές από το οικονομικό επιτελείο εντοπίζουν δύο αγκάθια στη διαπραγμάτευση που θα αρχίσει με τους τροϊκανούς, άλλωστε πρόσφατα αρμόδιος υπουργός έλεγε ότι «οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα είναι δύσκολοι για την κυβέρνηση». Το πρώτο θέμα αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Παιδεία την τριετία 2017-2019, καθώς κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να προκύψουν εσωτερικές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά το δεύτερο δύσκολο θέμα για το Μαξίμου είναι τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να αντιδρά ήδη με ένταση στις αξιώσεις του ΔΝΤ και να δηλώνει ότι το Ταμείο θα πρέπει να παραδεχθεί τα λάθη του. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα καταργηθούν 13ος και 14ος μισθός ενώ εμφανίζεται περίπου βέβαιος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.