Ο Τζακ Λιου θα έρθει προσεχώς στην Αθήνα. Το υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Αλέξη Τσίπρα με τη διαβεβαίωση ότι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη χώρα μας σε ειδική αποστολή με αντικείμενο την προώθηση της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο αμερικανικός παράγοντας –έναν ακριβώς χρόνο μετά τον ταραχώδη Ιούλιο του 2015 –εκδηλώνει και πάλι το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αποτελούσε κοινό μυστικό στους κόλπους της ΕΕ ότι οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στους Γερμανούς για τη σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα ώστε να αποτραπεί το Grexit. Συγχρόνως οι Αμερικανοί παρότρυναν τους Γάλλους να μας βοηθήσουν σε τεχνογνωσία για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις.

Τώρα, με την πρώτη αξιολόγηση να έχει κλείσει, ο Ομπάμα υποσχέθηκε στον έλληνα Πρωθυπουργό πως θα ασκήσει πολιτική πίεση για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους «όπου μπορούμε». Η υπόσχεση προήλθε εν είδει σχολίου σε όσα του ανέφερε ο Τσίπρας για τη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους. Ο έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε μάλιστα να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Λιου που αποτελεί σταθερό συνομιλητή του Μαξίμου από το 2015 κι έπειτα. Σημειωτέον ότι πριν από περίπου ενάμιση μήνα –και πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου –ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε κάνει θετικές δηλώσεις για την κυβέρνηση Τσίπρα και την ανάγκη απομείωσης του δημόσιου χρέους στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στην Ουάσιγκτον. Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο συνάντηση του Λιου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, όπου και πάλι είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ρωτώντας τότε για την πορεία της πρώτης αξιολόγησης.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Η κυβέρνηση Τσίπρα διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Μάλιστα, όταν τέθηκε το ζήτημα της λήψης προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ στο Μαξίμου τον προηγούμενο Απρίλιο, η κυβέρνηση απευθύνθηκε στους Αμερικανούς ώστε να παρέμβουν προς το ΔΝΤ για να αποσύρει τη συγκεκριμένη απαίτηση που είχε ως υποστηρικτή και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα σχολίασε επιπλέον ότι επί οκτώ χρόνια διαφωνεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών σχετικά με το ποια θα είναι η διέξοδος από την κρίση, ενώ φέρεται να είπε ότι αν και οι ΗΠΑ έχουν πετύχει ανάπτυξη, η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ομπάμα ήταν φιλικός και προσηνής και βαθύτατα ενημερωμένος για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα. Η κυβερνητική αποστολή εντυπωσιάστηκε διαπιστώνοντας ότι ο πλανητάρχης είχε αναλυτική ενημέρωση για τις ελληνορωσικές και τις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε δύο υπονοούμενα για την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Οταν ο Πρωθυπουργός τού ανέφερε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, σχολίασε: «Προσπαθώ με τον φίλο σου τον Πούτιν να βρω μια λύση».

Επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε αναφορά και στην αναβάθμιση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με αφορμή τη διένεξη που υπάρχει μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων. Οι ΗΠΑ, που παίζουν έναν ρόλο «προστάτιδας» δύναμης των Φιλιππίνων, ζήτησαν διακριτικά μέσω Ομπάμα από την ελληνική κυβέρνηση να μην πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της Κίνας για ένα θέμα που βρίσκεται στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο Ομπάμα παρότρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να υπάρξει μια εγκράτεια στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με αυτό καθαυτό το θέμα που αφορά «κάτι βράχους», σύμφωνα με τον πλανητάρχη.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Η συζήτηση Τσίπρα – Ομπάμα εστιάστηκε για αρκετή ώρα και στο Προσφυγικό και στον ρόλο της Ελλάδας στη διαχείριση των ροών. Επίσης τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί την παραμονή του στην επιχείρηση που συνδέεται με το Μεταναστευτικό.

Εκτενής αναφορά έγινε και στο Κυπριακό, με τον Μπαράκ Ομπάμα να σχολιάζει πως όσο η κυβέρνηση της Ελλάδας στηρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά για την εξεύρεση λύσης, και οι ΗΠΑ θα ασκούν πιέσεις προς την Τουρκία για ενθάρρυνση της τουρκοκυπριακής πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε ακόμη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και το Προσφυγικό, καθώς και τους Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ.