Στο τεχνολογικό πάρκο της Σαγκάης, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τρισδιάστατα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα γκάτζετ που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επεκτείνει τις αισθήσεις του πέρα από το πεδίο της περιφερειακής του όρασης και να πλοηγηθεί σε έναν εικονικό κόσμο με ολογράμματα και τρισδιάστατες απεικονίσεις. Οπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην Κίνα, ο Τσίπρας μέσα από τα 3D γυαλιά που φορούσε έβλεπε ελικόπτερα να πετούν πάνω από το κεφάλι του. Πέρα από την ειρωνεία της περιγραφής –και τις αρνητικές σκέψεις που γεννούν τα ελικόπτερα καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης –το θέαμα με τον Πρωθυπουργό να εξοικειώνεται με την υψηλή τεχνολογία ήταν όντως ενδιαφέρον –θα ήταν εντυπωσιακότερο αν βλέπαμε και αυτά που βίωνε κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στον τρισδιάστατο εικονικό του κόσμο.

Πίσω στον αληθινό κόσμο, πάντως, η πραγματικότητα μοιάζει πολύ πιο ζοφερή. Η οικονομία βιώνει πλέον τα αποτελέσματα του καταστροφικού διαπραγματευτικού πειράματος το πρώτο εξάμηνο του 2015 με κύμα λουκέτων στην αγορά (15.345 επιχειρήσεις έκλεισαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους, επισημαίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο), μείωση της ζήτησης και υπερφορολόγηση. Αν σε αυτά προσθέσουμε την έλλειψη ρευστότητας, την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τo αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω Brexit, οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι δυσοίωνες.

O Πρωθυπουργός προσπάθησε μέσα από το αεροπλάνο της επιστροφής από την Κίνα να πείσει το εγχώριο ακροατήριο ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά για τη χώρα. Υποστηρίζει ότι έχουμε ξεφύγει από την αβεβαιότητα και ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας, αφού η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε και η δεύτερη θα κλείσει το συντομότερο. Βέβαια έχει λάβει ήδη μηνύματα από την Ευρώπη ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να δεχθούν πολιτικά παιχνίδια μη εφαρμογής, τη στιγμή που ανάμεσα στα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση υπάρχουν ζητήματα που καίνε τον σκληρό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης ή η συγκρότηση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτό το πεδίο θα δούμε πιθανότατα να εκδηλώνονται οι νέες ενδοκυβερνητικές κόντρες, αφού τα ζητήματα αυτά σκοντάφτουν στο ιδεολογικό γενετικό υλικό των κυβερνώντων που παρά τη μνημονιακή τους μετάλλαξη εξακολουθούν να διατηρούν κομματικά κύτταρα που αντιστέκονται στην κυβερνητική προσαρμογή.

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί επίσης ότι η κυβέρνηση σημειώνει επιτυχίες στη μάχη της καθημερινότητας –πιστεύει ότι γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στον χώρο της υγείας, γιατί μάλλον έχει καιρό να επισκεφθεί δημόσιο νοσοκομείο. Υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνησή του θα κριθεί από την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα με την οποία θα προχωρήσει στα ανοιχτά μέτωπα όπως αυτά των επενδύσεων, αλλά ξεχνάει ότι το ταξίδι στην Κίνα παραλίγο θα κατέληγε σε φιάσκο μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες στο θέμα της COSCO. Εν τέλει, ο Τσίπρας μοιάζει να φορά 3D γυαλιά εικονικής πολιτικής πραγματικότητας όταν παρατηρεί τα πράγματα από έξω προς τα μέσα. Δυστυχώς, όμως, στον πραγματικό κόσμο οι επενδυτές δεν έχουν τη μορφή τρισδιάστατου ολογράμματος.