Project Syndicate

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία με τρομοκράτησε και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εδώ και χρόνια όμως φοβόμουν ότι η μετανάστευση μεγάλης κλίμακας προς τη Βρετανία θα προκαλέσει ισχυρές λαϊκιστικές αντιδράσεις. Οι παγκόσμιες ελίτ πρέπει τώρα να μάθουν το μάθημα από το Brexit. Η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, του εμπορίου και των μεταναστευτικών ροών δεν είναι καλή εξέλιξη για όλους, όπως λεγόταν μέχρι σήμερα. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες αυτές, το Brexit δεν θα είναι ούτε η τελευταία ούτε η χειρότερη συνέπεια.

Για τις ΗΠΑ η μεγαλύτερη πρόκληση του μέλλοντος είναι το εμπόριο και όχι η μετανάστευση επειδή οι μαζικές εισροές πληθυσμού από τη Λατινική Αμερική μπορεί σύντομα να σταματήσουν. Στην Ευρώπη, αντίθετα, η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος θα είναι η μετανάστευση από τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως το 2100 ο πληθυσμός της Αφρικής μπορεί να αυξηθεί από τα 1,2 δισ. στα 4,3 δισ. Εάν η αύξηση αυτή δεν συνοδευτεί από ευημερία στην ήπειρο, τότε θα υπάρξει μαζική μετανάστευση μέσω της Μεσογείου. Επομένως ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο τεράστιες προκλήσεις: την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή και την αντιμετώπιση των σημαντικών μεταναστευτικών ροών που αναμένεται να εκδηλωθούν με αρνητικές επιπτώσεις για ορισμένους Ευρωπαίους. Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές, απαιτείται να υπάρξει συντονισμένη απάντηση από όλους τους Ευρωπαίους και λυπάμαι που η Βρετανία δεν θα διαδραματίζει πια σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις της Ευρώπης. Το μόνο καλό που μπορεί να βγει από το Brexit είναι να χτυπήσει το καμπανάκι που θα μας προειδοποιεί για τα μειονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης. Εάν δεν αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα αυτά, η αντίδραση που προκάλεσε το Brexit θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο Αντερ Τέρνερ είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης, πρώην πρόεδρος της εποπτικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και πρώην μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Βρετανίας