«Φιάσκο»: ως φιλευρωπαίος που είναι ο βετεράνος βουλευτής των Τόρις και επί σειρά ετών υπουργός σε διάφορα χαρτοφυλάκια, Κεν Κλαρκ, θα μπορούσε να είχε περιγράψει με τη λέξη αυτή λίγο – πολύ όλα όσα έχουν συμβεί στη Βρετανία από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και μετά. Αλλά ένα ανοιχτό μικρόφωνο τον έπιασε να τη χρησιμοποιεί αναφορικά με τη μάχη χαρακωμάτων που διεξάγεται στους κόλπους των βρετανών Συντηρητικών για την ηγεσία του κόμματος και της χώρας. Μετά την πρώτη χθεσινή ψηφοφορία 329 βουλευτών των Τόρις, οι πέντε υποψήφιοι έγιναν τέσσερις. Ο πρώην υπουργός Αμυνας Λάιαμ Φοξ συγκέντρωσε τις λιγότερες (16) ψήφους και αποκλείστηκε. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, οι υποψήφιοι έγιναν αιφνιδίως τρεις: ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Στίβεν Κραμπ, που είχε έρθει τέταρτος στην ψηφοφορία με 34 ψήφους, ανακοίνωσε πως αποσύρεται και προσφέρει την πλήρη στήριξή του στο φαβορί, την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Η Μέι συγκέντρωσε 165 ψήφους κι ας δέχθηκε τα πυρά και των τεσσάρων αντιπάλων της όπως και (!) του ευρωφοβικού, ξενόφοβου και άρτι παραιτηθέντος ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ επειδή δήλωσε πως το μέλλον των τριών εκατομμυρίων υπηκόων της ΕΕ που ζουν σήμερα στη Βρετανία θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις Λονδίνου – ΕΕ. Δεύτερη με 66 ψήφους αναδείχθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας Αντρεα Λίντσομ –έλαβε χθες τη στήριξη του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εκδικήθηκε με τον τρόπο αυτό τον Μάικλ Γκόουβ για το χαλί που του τράβηξε κάτω από τα πόδια. Στην τρίτη θέση με 48 ψήφους ο προαναφερθείς «Βρούτος» και υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ. Λίντσομ, Γκόουβ και Φοξ είχαν στηρίξει το Brexit. Μέι και Κραμπ είχαν ταχθεί υπέρ του Remain. Για όλους πάντως είχε κάτι να πει ο Κεν Κλαρκ.

Ο επονομαζόμενος από τον βρετανικό Τύπο και Big Beast (Μεγάλο Θηρίο), βρισκόταν στο στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου Sky News και συζητούσε χαλαρά με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ περιμένοντας να αρχίσει επισήμως η συνέντευξή τους –δεν γνώριζε πως τα μικρόφωνα και οι κάμερες ήταν ανοιχτά ούτε φυσικά πως το κανάλι θα έδινε κατόπιν στη δημοσιότητα το σχετικό βιντεάκι. Ο Κλαρκ αναγνώρισε στον Μάικλ Γκόουβ ένα καλό: «Εκανε σε όλους μας μια μεγάλη χάρη όταν ξεφορτώθηκε τον Μπόρις (Τζόνσον). Η ιδέα του Μπόρις πρωθυπουργού είναι γελοία» δήλωσε για τον πρωταγωνιστή της εκστρατείας υπέρ του Brexit που ανακοίνωσε αιφνιδίως την περασμένη Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την εξίσου αιφνιδιαστική ανακοίνωση του «υπαρχηγού» του Μάικλ Γκόουβ ότι μπαίνει στην κούρσα, πως δεν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Πέραν αυτού, όμως, «θεωρώ πως με τον Μάικλ [Γκόουβ] πρωθυπουργό θα πηγαίναμε σε πόλεμο με τουλάχιστον τρεις χώρες ταυτόχρονα» σχολίασε ο Κλαρκ χλευάζοντας τη νεοσυντηρητική προσέγγιση του υπουργού Δικαιοσύνης στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων. «Μόνο ο Γκόουβ να μην είναι στην τελική δυάδα, πέραν αυτού δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει» κατέληξε.

Εντούτοις, δήλωσε πως στο τέλος θα καταλήξει πιθανότατα να ψηφίσει την Τερέζα Μέι –κι ας τη χαρακτήρισε «bloody difficult», «δύσκολη» γυναίκα. «Αλλά και εσύ και εγώ έχουμε δουλέψει με τη Μάργκαρετ Θάτσερ» αστειεύτηκε στον Ρίφκιντ και οι δυο τους ξέσπασαν σε γέλια. «Τα πηγαίνω καλά μαζί της (…) Είναι καλή (…) Γνωρίζω αναλυτικά μόνο τις απόψεις της στα εσωτερικά (…) Δεν γνωρίζει πολλά για τα εξωτερικά θέματα» είπε. Οσο για τη Λίντσομ, την υποψήφια που πιθανότατα θα έχει απέναντί της η Μέι μετά τις ψηφοφορίες των Συντηρητικών βουλευτών, όταν θα κληθούν να επιλέξουν με επιστολική ψήφο τα 150.000 μέλη του κόμματος, «δεν είναι μία από αυτή τη μικρή συμμορία παρανοϊκών που νομίζουν ότι μπορεί να έχουμε κάποιου είδους λαμπρό οικονομικό μέλλον εκτός ενιαίας αγοράς. Μόνο να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει κάποια από τα εξαιρετικά βλακώδη πράγματα που λέει».

Τι ακριβώς εννοούσε με αυτό ο Κλαρκ; «Πιστεύω πως ούτε η Αντρεα Λίντσομ ούτε ο Μπόρις Τζόνσον είναι στην πραγματικότητα υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ» δήλωσε σε κάθε περίπτωση. «Βασικά, δεν νομίζω ότι τους ένοιαζε και πολύ το αποτέλεσμα» έβαλε το καρφί λίγο βαθύτερα ο Ρίφκιντ. Στην πραγματικότητα, η Λίντσομ προσπαθεί σκληρά τις τελευταίες ημέρες να αποτινάξει τη φήμη πως λειτουργεί ως «πληρεξούσιος» του UKIP και του Φάρατζ. Η στήριξη του Τζόνσον, ωστόσο, που τη χαρακτήρισε «γνωστική, ευγενική και αξιόπιστη», οδήγησε πολλούς πρώην υποστηρικτές του στο πλευρό της. Ενας Συντηρητικός βουλευτής, πάντως, δήλωσε χθες αστειευόμενος πως ίσως πρέπει να προταθεί (και) ο Κεν Κλαρκ ως υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις. Αλλά ο βετεράνος βουλευτής έχει συμπληρώσει 46 χρόνια κοινοβουλευτικής καριέρας, στις επόμενες εκλογές αναμένεται να αποχωρήσει και φέρεται να έχει εισπράξει ήδη προκαταβολή 430.000 στερλινών για την αυτοβιογραφία που ετοιμάζει. Ωστόσο η στερλίνα, δώδεκα ημέρες μετά το δημοψήφισμα και ενώ το πολιτικό χάος τόσο στο στρατόπεδο των Τόρις όσο και σε εκείνο των Εργατικών επιμένει, βούλιαξε χθες σε νέο χαμηλό 31ετίας έναντι του δολαρίου.