Στον «μάτσο» κόσμο του διεθνούς ποδοσφαίρου η Γερμανία αποφάσισε να ακολουθήσει έναν πιο πνευματικό δρόμο με την πρόσληψη ενός δασκάλου γιόγκα.

Πρόκειται για τον Πάτρικ Μπρούμε ο οποίος στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τη Μαντόνα και τον Στινγκ ενώ είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στη Μάνσαφτ κατά την πορεία της προς την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου στη Βραζιλία, το 2014.

Ποδοσφαιριστές όπως ο Τόμας Μίλερ, ο Λούκας Ποντόλσκι και ο Ματς Χούμελς συμμετέχουν στις συνεδρίες γιόγκα, ενώ φαν δηλώνει και ο εκλέκτορας της γερμανικής ομάδας, Γιόαχιμ Λεβ.

«Ο Μπρούμε ήταν μέλος της ομάδας και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και προσέφερε μαθήματα καθημερινά. Η απόφαση αν θα εκμεταλλευτούμε τα μαθήματα της γιόγκα είναι αποκλειστικά δική μας. Δεν περιέχεται στο σχεδιασμό της προπόνησης», εξηγεί ο Ποντόλσκι. Ο Μπρούμε συνεργάζεται με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές την τελευταία δεκαετία , αλλά επισήμως έγινε μέλος του προπονητικού σταφ πριν από δύο χρόνια.

Στις συνεδρίες του προσπαθεί να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές να βελτιώσουν την ευκαμψία, τη συγκέντρωση και την απόδοση τους στον αγωνιστικό χώρο, ενώ αποφεύγονται και οι τραυματισμοί.

Οι συνεδρίες έχουν διάρκεια 45 λεπτών και μόνο τρία μέλη της ομάδας αποφεύγουν συστηματικά να λαμβάνουν μέρος.

«Η καλή ανάρρωση μετά από έναν αγώνα είναι ουσιώδης για τους παίκτες για να διατηρήσουν το αγωνιστικό τους επίπεδο», εξηγεί ο Μπρούμε.

Ο άνθρωπος που σύστησε τον δάσκαλο της γιόγκα στη Μάνσαφτ ήταν ο προκάτοχος του Γιόαχιμ Λεβ και νυν ομοσπονδιακός προπονητής των ΗΠΑ, Γιούργκεν Κλίνσμαν ο οποίος ανακάλυψε τα θετικά της ενόσω ζούσε στη δυτική ακτή της Αμερικής.

Ο Μπρούμε θεωρεί πως ο Λεβ έδειξε «θάρρος» όταν αποφάσισε να προσθέσει τη γιόγκα στις προπονήσεις της ομάδας πριν από δέκα χρόνια. «Εκείνη την εποχή ο Τύπος αντιμετώπιζε με σκωπτική διάθεση τη γιόγκα και τη θεωρούσε ανοησία», δηλώνει ο Μπρούμε.

Κάτι ανάλογο δύσκολο θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος στη Γαλανόλευκη καθώς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας έχει ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της γιόγκα με αφορμή την καθιέρωση από τον ΟΗΕ την 21η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα.

Κατά την Ιερά Σύνοδο «η γιόγκα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού» και «δεν αποτελεί είδος γυμναστικής».