Οι εξελίξεις στο στρατόπεδο των Τόρις μονοπώλησαν χθες το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, ανάσα ωστόσο ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών που πιέζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του να αποχωρήσει μετά τη χλιαρότατη εκστρατεία του υπέρ του Remain, δεν κατάφερε να πάρει. Βρέθηκε μάλιστα συν τοις άλλοις κατηγορούμενος για αντισημιτισμό, με αφορμή ομιλία του κατά την παρουσίαση μιας έρευνας σχετικά με το αντισημιτικό συναίσθημα στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε πως συνέκρινε το Ισραήλ με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος λέγοντας: «Οι εβραίοι φίλοι μας δεν είναι περισσότερο υπεύθυνοι για τις ενέργειες του Ισραήλ ή της κυβέρνησης Νετανιάχου από ό,τι είναι οι μουσουλμάνοι φίλοι μας για αυτά τα διάφορα αυτοαποκαλούμενα Ισλαμικά Κράτη ή οργανώσεις». Ο Κόρμπιν κατηγορήθηκε επίσης πως παρέμεινε αμέτοχος όταν μία εβραία βουλευτής των Εργατικών, η Ρουθ Σμιθ, δέχτηκε λεκτική επίθεση, «με τις συνήθεις αντισημιτικές ύβρεις», από έναν ακτιβιστή του Momentum, του κινήματος βάσης που τον στηρίζει.

Η ειρωνεία της τύχης είναι πως ο Κόρμπιν είχε αναθέσει στη Σάμι Τσακραμπάτρι, γνωστή δικηγόρο και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επίμαχη έρευνα προκειμένου να απωθήσει ακριβώς τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε το κόμμα από την άνοιξη, με αφορμή μια σειρά περιστατικών, για εντεινόμενο αντισημιτισμό στους κόλπους του. Τα μέλη των Εργατικών, επισήμαινε η Τσακραμπάτρι στην έκθεσή της, «πρέπει να αντιστέκονται στον πειρασμό της χρήσης μεταφορών, στρεβλώσεων και συγκρίσεων με τον Χίτλερ, τους Ναζί και το Ολοκαύτωμα στη διάρκεια συζητήσεων για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη». «Τα λόγια του Κόρμπιν δείχνουν μια σοβαρή έλλειψη ηθικής κρίσης. Οπως ακριβώς δεν μπορεί να κατηγορηθούν όλοι οι μουσουλμάνοι για το ISIS, έτσι δεν μπορούν να κατηγορηθούν και όλοι οι Βρετανοί για τον Κόρμπιν» διαμήνυσε μέσω twitter η ισραηλινή πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι. Η ίδια η Τσακραμπάτρι, πάντως, κατηγόρησε τα μίντια πως διαστρέβλωσαν τα λεγόμενα του Κόρμπιν.

«Ενωμένοι θα αντέξουμε, διχασμένοι θα πέσουμε»: είναι το μήνυμα (χωρίς αποδέκτες) που απηύθυνε ακόμη μία φορά χθες στους βουλευτές του κόμματός του ο ηγέτης των Εργατικών. Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», οι «αντάρτες» που θέλουν να ρίξουν τον Κόρμπιν είναι διχασμένοι όσον αφορά τον ενδεδειγμένο τρόπο να το κάνουν καθώς μέρος τους θέλει να του δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να αποχωρήσει οικειοθελώς. Ισως όμως να έχουν ανάγκη και οι ίδιοι περισσότερο χρόνο: πληροφορίες τούς ήθελαν χθες να μην έχουν καταφέρει να συνασπιστούν γύρω από έναν μόνο ενωτικό υποψήφιο και τουλάχιστον έναν ακόμη βουλευτή πέραν της Αντζελα Ιγκλ, τον Οουεν Σμιθ, να έχει συγκεντρώσει τις 51 υπογραφές που απαιτούνται για μια ευθεία αμφισβήτηση του ηγέτη, και νέα εκλογή από τη βάση.