Ολα είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων διατείνεται η κυβέρνηση αναφορικά με την αιφνιδιαστική εμπλοκή στη συμφωνία με την COSCO. Επομένως, ούτε γάτα ούτε ζημιά; Οχι ακριβώς. Το Μαξίμου πιστεύει ότι κάποιοι προσπάθησαν να τορπιλίσουν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα και γενικώς ότι το όλο θέμα γύρω από την κύρωση της σύμβασης με την COSCO διογκώθηκε για να ακολουθήσει απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης.

Οπως και να ‘χει, το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του κινεζικού κολοσσού θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Σαγκάη και εκεί, όπως πιστεύουν κυβερνητικές πηγές, θα απομακρυνθούν οι όποιες σκιές δημιουργήθηκαν. Γιατί σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του κινέζου πρεσβευτή με ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος κατά τη διάρκεια της οποίας ο ξένος διπλωμάτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο νομικός χειρισμός του προβλήματος. Κοινώς, ο πρεσβευτής διαφώνησε με τον τρόπο που επέλεξε ο νομικός σύμβουλος της COSCO να καταγράψει τις αντιρρήσεις του Ομίλου για ορισμένες διατυπώσεις της συμφωνίας που είχε κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή. Παρακάμπτοντας τους επίσημους συνομιλητές της εταιρείας, δηλαδή την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, και απευθυνόμενος με επιστολή στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Κύκλοι που κινούνται κοντά στο Μαξίμου εντοπίζουν μάλιστα μια επαγγελματική σχέση τού εν λόγω συμβούλου Αγγελου Καρακώστα με τον πρώην γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά, αφήνοντας να αιωρούνται πολλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας αποδίδει ευθέως ευθύνες για τους χειρισμούς στον επίσημο νομικό εκπρόσωπο του κινεζικού ομίλου.

Ο ΔΡΙΤΣΑΣ. Κατά τα άλλα το Μαξίμου «αθωώνει» απολύτως τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος τελικώς καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι της εμπλοκής φαίνεται ότι δεν είχε –παρά τις γνωστές διαφωνίες του για την πώληση του ΟΛΠ –κάποια συμμετοχή στα όσα προκάλεσαν το πρόβλημα στη συμφωνία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Δρίτσας ακολούθησε τις υποδείξεις των νομικών, που εκτίμησαν πως ορισμένες λέξεις της συμφωνίας θα έπρεπε να αλλάξουν για να υπάρξει εναρμονισμός με το ελληνικό νομικό πλαίσιο. Αυτές οι λέξεις προφανώς και προκάλεσαν αναστάτωση στην COSCO που ζήτησε αλλαγές στις διατυπώσεις. Αυτό κι έγινε χθες έπειτα από συνεργασία Μαξίμου και ΤΑΙΠΕΔ.

Πάντως, ακόμη ένα σημείο που θίγουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι η διαρροή της επιστολής ενστάσεων της COSCO προς τον Τύπο προτού ενημερωθεί επισήμως η κυβέρνηση, την ώρα που σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους στελέχη της ΝΔ ξιφουλκούσαν στη Βουλή κατά της κυβέρνησης λέγοντας «περιμένετε να δείτε και την επιστολή».

Πολιτικά η κυβέρνηση δεν παραβλέπει πάντως πως ανεξάρτητα από την έκβαση της όλης συμφωνίας και την κύρωσή της, η αναστάτωση που δημιουργήθηκε και η εικόνα ασυνέπειας ως προς τα συμφωνηθέντα προκαλεί προβλήματα αξιοπιστίας που σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν την προσπάθειά της να προσελκύσει επενδύσεις.

Ο ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Ο θόρυβος με την COSCO προκλήθηκε την ίδια ημέρα που ο αντιπρόεδρος της γερμανικής καγκελαρίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έφθανε στην Αθήνα συνοδευόμενος από 40 επιχειρηματίες της χώρας του που διερευνούν τις συνθήκες επενδύσεων στην Ελλάδα.

Βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την ετυμηγορία των Βρετανών για το Brexit για να επισημάνει στον συνομιλητή του ότι χρειάζεται νέα προσέγγιση στην Ευρώπη εκφράζοντας τον φόβο του ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις θα πάρουν πρωτοβουλίες για να γίνουν ηγεμονικές, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Ο Γκάμπριελ απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό και ως σοσιαλδημοκράτης και σχολίασε ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια ατζέντα πιο κοντά στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Είπε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εργασία και βλέπουν τις ζωές τους να χειροτερεύουν δεν θα πάρουν το μέρος της Ευρώπης και είναι οι πιθανοί ψηφοφόροι για την έξοδο. «Είδαμε ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου και πως στις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας, όσοι δεν είχαν καμία ελπίδα ψήφισαν υπέρ της Ακροδεξιάς» τόνισε.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε και στο επενδυτικό σκέλος της επίσκεψής του σχολιάζοντας ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως εταίρο. Ο γερμανός αντικαγκελάριος σήμερα το πρωί θα συναντήσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Επαφές θα έχει και με κυβερνητικά στελέχη όπως ο αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εγιναν οι απαιτούμενες βελτιώσεις»

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη η κυβέρνηση προχώρησε, ως όφειλε, στις απαιτούμενες βελτιώσεις προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου. Ως εκ τούτου, το θέμα έχει διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά.