Κάποτε τους χώριζαν τα Μνημόνια, χθες τους ένωσε (και) ο Ανδρέας! Κι αυτό επειδή τίποτα δεν θύμιζε την προ πενταετίας εικόνα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια, όταν κατηγορούσε τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι «ξεπέρασε τη Θάτσερ και την πολιτική του Πινοσέτ». Χθες στο Περιστύλιο της Βουλής, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», δεν έλειψαν τα χαμόγελα μεταξύ των δύο ανδρών. Ούτε το μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά του Πρωθυπουργού να ακούσει αφηγήσεις από τον πρωτότοκο γιο του ιστορικού ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης. Αντιθέτως, φάνηκε πως η χημεία του Αλέξη Τσίπρα με ολόκληρη την οικογένεια Παπανδρέου είναι, το λιγότερο, πολύ καλή. Φυσικά αυτό δεν οφείλεται μόνο στη μνημονιακή στροφή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντί να σκίσει τα Μνημόνια άρχισε να τα υπογράφει, γι’ αυτό προφανώς αναζητεί συμμάχους από το παρελθόν. Και βεβαίως το «φλερτ» φάνηκε να έχει ανταπόκριση.

Στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί στον κατάμεστο χώρο του Περιστυλίου, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα σχόλια των γιωργοπαπανδρεϊκών για τον Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης. Πρώην υπουργός Οικονομικών μοιράστηκε με τους συνομιλητές του την αισιοδοξία που, έχει αρχίσει να νιώθει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αφορμή, εξήγησε, γι’ αυτό στάθηκε και η πρόσφατη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, σημειώνοντας βέβαια ότι αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός πρέπει να γίνουν και στην πράξη. Ο ίδιος δεν έκρυψε επίσης τη συμπάθειά του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, υποστηρίζοντας ότι σε πάνελ που είχαν συναντηθεί εντυπωσιάστηκε από το πόσο συμφωνούσαν σε βασικά σημεία της οικονομικής ατζέντας.

Σε άλλο πηγαδάκι οι εκμυστηρεύσεις ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικές. Πρώην υφυπουργός, κρητικής καταγωγής, υποστήριξε ότι έπρεπε να είχε υπάρξει προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Βεβαίως αυτές ήταν οι απόψεις των στελεχών που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και συμμετείχαν ενεργά με τις υποψηφιότητές τους στο Κίνημα. Διότι η ατμόσφαιρα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν εντελώς διαφορετική. Οι ειρωνείες και τα δηκτικά σχόλια από την πλευρά τους έβγαιναν αβίαστα. «Γιατί δεν είναι εδώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η Θεοδώρα Τζάκρη;» διερωτήθηκε σκωπτικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στη θέα του Χρήστου Σπίρτζη. Μάλιστα, λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να καταδείξει την υποκρισία της στιγμής έγραψε στην προσωπική του σελίδα: «Στα εγκαίνια της έκθεσης βρέθηκαν ο κ. Τσίπρας και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους. Είναι οι ίδιοι, που σε κάθε ομιλία τους αναφέρονται σε αυτούς που «κατέστρεψαν τη χώρα εδώ και 40 χρόνια»! Υβριστές και «προσκυνητές» ταυτόχρονα! «Μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί» ταυτόχρονα! «Αριστεροί» και «δεξιοί» ταυτόχρονα! Πάνε με όλα και με όλους, αρκεί να διατηρηθούν στην εξουσία!».

Το «όλον» ΠΑΣΟΚ πάντως τίμησε χθες τον ιδρυτή του. Στην έκθεση – αφιέρωμα του Ιδρύματος της Βουλής για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του ήταν σχεδόν όλοι εκεί. Εκτός από τα μέλη της οικογένειας Παπανδρέου, την τελευταία σύζυγό του Δήμητρα Λιάνη, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον προκάτοχό της Βαγγέλη Βενιζέλο, το «παρών» έδωσαν και ιστορικά στελέχη του κόμματος. Μεταξύ των άλλων, ήταν οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Φίλιππος Πετσάλνικος, οι πρώην υπουργοί Κώστας Γείτονας, Δημήτρης Ρέππας, Σήφης Βαλυράκης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Νίκος Σηφουνάκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Ρωμαίος, Γιώργος Ανωμερίτης, Γρηγόρης Νιώτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Θανάσης Τσούρας, Ντίνος Ρόβλιας, Μιχάλης Καρχιμάκης και Γιάννης Διαμαντίδης καθώς και πρώην βουλευτές όπως η Αννα Νταλάρα και ο Παναγιώτης Φασούλας. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο Γιάννης Κουτσούκος.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ εκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στην εκδήλωση συμμετείχε και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος. Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσαν πάντως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Θόδωρος Παραστατίδης και η Νίνα Κασιμάτη αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τάσος Κουράκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Νεκτάριος Σαντορινιός και Γιώργος Βαρεμένος.

ΗΓΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. «Η εντελώς ιδιαίτερη ευφυΐα του Ανδρέα Παπανδρέου, η μεγάλη αναλυτική του ικανότητα, η ακαταμάχητη γοητεία που ασκούσε σε όσους τον γνώριζαν από κοντά, αλλά και το χάρισμα να επικοινωνεί με ευρύτερες μάζες ανθρώπων σαν να επικοινωνούσε με τον καθένα χωριστά (…) η ταχύτητα και η τόλμη του κατά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, μαζί με τη δημοκρατική του προσήλωση αλλά και τη ριζοσπαστικότητα των θέσεων που κατά καιρούς δεν δίστασε να υποστηρίξει, τον έφεραν κυριολεκτικά σε αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση μεταξύ των πολιτικών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο μοναδικός ομιλητής των εγκαινίων της έκθεσης και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, Παύλος Σούρλας. Ηταν άλλωστε προφανές ότι η αρχική παρεξήγηση που προκλήθηκε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την εκδήλωση, δεν άφησε περιθώρια για να υπάρξουν περισσότεροι ομιλητές.

Γαλάζιες απουσίες

Αίσθηση προκάλεσαν οι ηχηρές απουσίες από τη ΝΔ. Τόσο ο πρόεδρός της

Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν παρέστησαν στα εγκαίνια της έκθεσης. Προσήλθαν μόνο ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Δημήτρης Σιούφας και Βύρωνας Πολύδωρας, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Δημήτρης Σταμάτης.