Για άνοδο των βάσεων στα υψηλής ζήτησης τμήματα των ιατρικών και παραϊατρικών σχολών, αλλά σημαντική πτώση στις παιδαγωγικές και τις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής προϊδεάζουν τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογίες των φετινών υποψηφίων που ανακοινώθηκαν χθες.

Απο τη μια πλευρά, θα έχουμε συνωστισμό αριστούχων στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου Πεδίου (Επιστήμες Υγείας) και από την άλλη θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να μπουν στις παιδαγωγικές σχολές του 4ου Πεδίου υποψήφιοι με πολύ χαμηλούς βαθμούς, ώστε μπορεί κανείς να μιλήσει για αυριανούς δασκάλους που… δεν θα ξέρουν πρόσθεση! Αυτό καθώς αναμένεται πτώση πολλών χιλιάδων μορίων, ενώ από τους 4.910 υποψηφίους που δήλωσαν παιδαγωγικές σχολές από την ομάδα Ανθρωπιστικών Επιστημών, οι 2.343, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, βαθμολογήθηκαν με κάτω από 5 με άριστα το 20 στα Μαθηματικά που εξετάστηκαν!

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο και Ανθρωπιστικών Σπουδών Αντώνη Φλωρόπουλου, οι καλύτερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων (με το νέο σύστημα, που όμως δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμο με το παλιό) σε Φυσική, Χημεία, Βιολογία και οι χειρότερες σε Ιστορία και Μαθηματικά οδηγούν στα εξής συμπεράσματα για την κίνηση των βάσεων.

Οι εκτιμήσεις ανά Πεδίο. Στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών αναμένονται αυξομειώσεις με ανοδικές τάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης και μικρή πτώση στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης. Στο 2ο Πεδίο των Θετικών Επιστημών, παρότι στη Φυσική Προσανατολισμού το ποσοστό αριστούχων από 5,18% πέρυσι εκτοξεύτηκε στο 27,88% φέτος, δεν αναμένεται άνοδος βάσεων στις πολυτεχνικές σχολές υψηλής ζήτησης, αλλά αντίθετα ίσως εμφανιστεί και πτώση, σημαντική ιδίως στις περιφερειακές, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που τις επέλεξαν είναι σημαντικά μικρότερος από πέρυσι λόγω της αλλαγής του συστήματος που απαιτούσε και εξέταση σε 5ο μάθημα. Στο 3ο Πεδίο, οι ιατρικές και άλλες περιζήτητες θα εμφανίζουν μικρή άνοδο, ενώ οι υπόλοιπες σχολές θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Στο 4ο Πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης όπως και στο 5ο της Οικονομίας και Πληροφορικής αναμένεται καθολική και ραγδαία πτώση των βάσεων παντού.

Τα θέματα. Τα πιο δύσκολα θέματα αποδείχτηκε πως έπεσαν φέτος στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, όπου πάνω από οκτώ στους δέκα υποψηφίους που εξετάστηκαν με το νέο σύστημα έγραψαν κάτω από τη βάση. Αλλά και στα Μαθηματικά, τόσο του Προσανατολισμού όσο και της Γενικής Παιδείας, η αποτυχία ήταν μεγάλη και έφτασε στο 77,9%. Στα Αρχαία επίσης η αποτυχία ξεπέρασε το 50%. Αντίθετα, τα θέματα σε Χημεία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Φυσική έφεραν περισσότερους αριστούχους.

Το στοίχημα του Φίλη. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε ότι ο πρώτος μεγάλος στόχος του για το 2016 επιτεύχθηκε, καθώς οι Εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές (επειδή ήταν διπλές) των τελευταίων ετών: «Στη στοχοποίηση και στις πρωτοφανείς επιθέσεις που δέχεται το υπουργείο Παιδείας απαντάμε με έργο. Θα επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος που είναι το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, ένα στοίχημα 30ετίας. Εργαζόμαστε ήδη για να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στην ώρα τους την πρώτη ώρα της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία» κατέληξε.

Από σήμερα στα λύκειαη ανάρτηση των βαθμολογιών

Οι βαθμολογίες των υποψηφίων αποφοίτων Γενικών Λυκείων αναρτώνται από σήμερα στα λύκεια όλης της χώρας, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ την ερχόμενη Τετάρτη. Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.results.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία για την κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου λήγει στις 8 Ιουλίου. Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 22 Αυγούστου.