Για πρώτη φορά στην ιστορία τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας υποχώρησαν κάτω από το μηδέν καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο.

Η βουτιά στο κόστος δανεισμού της Γερμανίας που αποδίδεται στην υπερβολική χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ εντάθηκε λόγω των αυξανόμενων φόβων για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το επιτόκιο των γερμανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων αναφοράς –γνωστά και ως bunds –υποχώρησε στο μείον 0,033%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1989 όταν άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το Bloomberg.

Βουτιά σημείωσαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας και της Ελβετίας καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, τουλάχιστον ώσπου να γίνει το δημοψήφισμα και να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα. Τρεις από τέσσερις συνολικά δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση προηγείται όσων επιθυμούν την παραμονή.

Τα αρνητικά επιτόκια πάντως έχουν αρχίσει να ανησυχούν πολλούς παράγοντες της αγοράς. Οι αρνητικές αποδόσεις είναι σαν «ένα σουπερνόβα που μια μέρα θα εκραγεί» λέει ο Μπιλ Γκρος που διαχειρίζεται κεφάλαια 1,4 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της Janus Global Unconstrained Bond Fund. Προχθές ο Αντρεας Γκρούμπερ που είναι επικεφαλής επενδύσεων στην Allianz, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 638 δισ. ευρώ, θεωρεί ότι τα γερμανικά ομόλογα μπορεί να οδεύουν προς τη δημιουργία φούσκας.

«Κανείς δεν αγοράζει γερμανικά ομόλογα σε τέτοια επίπεδα επειδή θεωρεί ότι είναι ελκυστικά» λέει ο Τζούσι Χιλτζάνεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της SEB στην Στοκχόλμη. «Η ζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις οδηγείται από τους φόβους για Brexit και ανησυχίες για την ανάπτυξη» προσέθεσε ο ίδιος.

© Bloomberg News