Στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, την ώρα που το κίνημα «Παραιτηθείτε» προετοιμάζεται για την Πλατεία Συντάγματος.

Αλλωστε και η δημοσκόπηση της Κάπα Research που παρουσίασε «Το Βήμα της Κυριακής» επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των πολιτών για τις θεσμικές αλλαγές, επομένως και τη στρατηγική της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα.

Το Μαξίμου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία όπως όλα δείχνουν θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι συνταγματολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Κώστας Χρυσόγονος και Ηλίας Νικολόπουλος, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Οι μετρημένες πληροφορίες της κυβέρνησης γύρω από το θέμα δείχνουν πως το Μαξίμου θα χτίσει τη συνολική του πρόταση για την τροποποίηση του Συντάγματος στην άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγή που φαίνεται πως θα αποτελέσει και τον πυρήνα της αναθεωρητικής διαδικασίας. Από τις ίδιες πληροφορίες γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τον χαρακτήρα του πολιτεύματος ως προεδρευόμενης δημοκρατίας, ωστόσο φαίνεται πως δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχει ο εκλεγμένος Πρόεδρος ενισχυμένες αρμοδιότητες. Το Μαξίμου εμφανίζεται να συζητά τη δυνατότητα ο λαός να εκλέγει τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα και συγχρόνως τη δυνατότητα να τον καθαιρεί διακόπτοντας την πενταετή θητεία του.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος θα κουμπώσει βεβαίως με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως μεγάλο ποσοστό των πολιτών τάσσεται υπέρ της ανάγκης για συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλήξει στις οριστικές του αποφάσεις για το εάν θα επιλέξει τη λύση της απλής αναλογικής ή ένα εκλογικό σύστημα αναλογικότερο του σημερινού που θα προβλέπει bonus 28 εδρών για το πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 40% ή τον κυβερνητικό συνασπισμό αποτελούμενο από κόμματα που θα δηλώσουν πριν από τις εκλογές την πρόθεσή τους για μετεκλογική συνεργασία. Η κατεύθυνση που έδωσε προ ημερών η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ της δεύτερης πρότασης, με το αιτιολογικό ότι «η χώρα δεν αντέχει την ακυβερνησία». Ωστόσο το θέμα θα συζητηθεί και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει στις 25-26 Ιουνίου, αλλά και στα κυβερνητικά όργανα προτού ο Αλέξης Τσίπρας καταλήξει στις αποφάσεις του. Η απλή αναλογική είναι ένα δέλεαρ για έναν πρωθυπουργό που επιθυμεί να ακολουθήσει τις αρχές ενός αριστερού κόμματος, φαίνεται όμως ότι δεν θα αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο για τον Τσίπρα, ο οποίος οπωσδήποτε θα επιδιώξει να περάσει από τη Βουλή έναν συναινετικό εκλογικό νόμο εξασφαλίζοντας τις ψήφους των 2/3 του σώματος.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξακολουθεί να εκφράζεται δημοσίως υπέρ της υιοθέτησης ενός συστήματος πλήρους αναλογικής και ομοίως ο υπουργός Εργασίας Κατρούγκαλος ότι πάγια θέση του είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ. Στο Μαξίμου το Σαββατοκύριακο διαφαινόταν συγκρατημένη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που παρουσίασε «Το Βήμα», κι αυτό κυρίως γιατί αποδομούν το κυρίαρχο πολιτικό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για διενέργεια εκλογών, καθώς δείχνουν πως περίπου δύο στους τρεις πολίτες δεν επιθυμούν προσφυγή στις κάλπες. Για την κυβέρνηση, το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία μέσω της συγκεκριμένης μέτρησης είναι πως οι πολίτες θέλουν να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και δεν επικροτούν το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόκληση πρόωρων εκλογών. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα εκείνο που δείχνει πως το 37,6% των ερωτηθέντων λέει πως θα καθορίσει την ψήφο του στις επόμενες εκλογές αναλόγως με την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα. Η ανάγνωση του Μαξίμου επ’ αυτού είναι πως σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων, παρά την όποια απογοήτευσή του, τηρεί στάση ανοχής απέναντι στην κυβέρνηση κι επί της ουσίας θα την κρίνει με βάση τα πεπραγμένα της μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενδεχομένως και με γνώμονα θέματα που δεν άπτονται του τομέα της οικονομίας. Βεβαίως και στην κυβέρνηση θεωρούν θετικό στοιχείο το γεγονός πως παρά τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία δεν καρπούται πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό τη λαϊκή δυσφορία απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.