Οκτώ χρόνια μετά το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης οι τράπεζες της ευρωζώνης εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.

Ενα από τα μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, είναι τα κόκκινα δάνεια. Πλέον η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία από τα τέλη του 2014 έχει αναλάβει και τον ρόλο της εποπτείας των μεγαλύτερων τραπεζών στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είχαν στα τέλη Σεπτεμβρίου κόκκινα δάνεια ύψους 1,2 τρισ. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια είναι λιγότερα από όσα είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2015, αλλά περισσότερα από τον Ιούνιο του 2013. Τα μισά από αυτά έχουν εκδώσει τράπεζες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα και έχουν αποτελέσει τροχοπέδη για την προσπάθεια να αυξηθεί ξανά ο δανεισμός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να τονωθεί η ανάπτυξη και να βελτιωθεί η κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Για τον λόγο αυτόν πολλές τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη, κυρίως οι πιο μικρές σε μέγεθος, προσπαθούν να αντλήσουν τώρα νέα κεφάλαια και να ενισχύσουν τη θέση τους. Η ισπανική Banco Popular Espanol τάραξε πριν από μερικές ημέρες τις αγορές όταν ανακοίνωσε σχέδιο διάθεσης δικαιωμάτων ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Πριν από μόλις έναν μήνα ο επικεφαλής της είχε πει ότι τα κεφάλαια της τράπεζας είναι επαρκή. Στην Ιταλία, η Banco Popolare SC και η Veneto Banca θέλουν να αντλήσουν από επενδυτές 1 δισ. ευρώ καθεμία. Νωρίτερα, η επίσης ιταλική Banca Popolare di Vicenza είχε αναζητήσει στήριξη από ειδικό ταμείο. Οι περισσότερες τράπεζες αναζητούν νέα κεφάλαια για να καλύψουν τα κόκκινα δάνειά τους. Η Banco Popolare αυξάνει τα κεφάλαιά της για να πάρει πράσινο φως από την ΕΚΤ ώστε να συγχωνευθεί με την Banca Popolare di Milano Scarl.

Κεφάλαια αναζητούν όμως και οι πιο ισχυρές τράπεζες, αν και για διαφορετικούς ως επί το πλείστον λόγους. Οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, ιδιαίτερα όσες έχουν ενεργητικό άνω των 30 δισ. ευρώ, ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο ειδικών τεστ που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ. Τα πρώτα «τεστ κοπώσεως» που πραγματοποίησε η ΕΚΤ το 2014 είχαν αποκαλύψει ανάγκες συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους 25 δισ. ευρώ.

© Bloomberg News