Σε ένα επικοινωνιακό σόου με πολλούς αποδέκτες επιδόθηκε χθες η κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό. Κατά τη συζήτηση της νέας τροπολογίας, η οποία εντάχθηκε σε κύρωση διακρατικής συμφωνίας, και ουσιαστικά καταργεί την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που έδινε το δικαίωμα σε πολιτικά πρόσωπα να κατέχουν οφσόρ εταιρείες σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες, ο στόχος της κυβέρνησης ήταν διττός:

Να ανατραπούν οι αρνητικές εντυπώσεις που είχαν διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη το τελευταίο τριήμερο. Να συσπειρώσει το εσωτερικό της ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών που ακολουθούν σήμερα με τα συμπληρωματικά μέτρα – απαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε, μάταια βέβαια, να πείσει ότι το κόμμα του διαθέτει ακόμη το ηθικό πλεονέκτημα και ότι «σε θέματα ηθικής η κυβέρνηση δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της». Κι αυτό επειδή απέφυγε τεχνηέντως να μπει στην ουσία της αρχικής ρύθμισης και στους ακριβείς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επέλεξε την ένταξη και υπερψήφισή της στο πολυνομοσχέδιο. Περιορίστηκε μόνο στην αναφορά ότι υπήρξαν συστάσεις της GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς) και ειρωνικά πρόσθεσε: «Και ποιο ήταν, λοιπόν, το φοβερό ατόπημα το οποίο πράξαμε; Επιλέξαμε μια μέθοδο που δεν θα άφηνε παραθυράκι, για να μπορεί να πέσει οποιαδήποτε υπόθεση».

Παραλλήλως κατηγόρησε τους επικριτές του για «λαϊκισμό» και παραδέχθηκε ότι η νέα ρύθμιση γίνεται «πράγματι με απόλυτο τρόπο, κάποιοι θα πουν και υπερβολικό», αφού πλέον κανένας πολιτικός δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε εταιρείες (οφσόρ και μη) όχι μόνο σε χώρες μη συνεργαζόμενες αλλά πουθενά στο εξωτερικό. Μάλιστα αιτιολόγησε τη συγκεκριμένη επιλογή με τη δικαιολογία πως «μόνο με υπερβολές μπορεί κανείς να απαντήσει στη λάσπη και στη χυδαιότητα».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ». Δεν ήταν όμως τόσο τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα όσο η κόντρα του με τον επικεφαλής του Ποταμιού η οποία συσπείρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ότι «στην πολιτική δεν υπάρχει ηθικό DNA, όλα αποδεικνύονται στην πράξη, στις κυβερνητικές αποφάσεις, στην καθημερινή πολιτική». Μάλιστα κορύφωσε την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «το νέο καθεστώς έχει θράσος. Ή η διάταξη ήταν σωστή, οπότε έπρεπε να επιμείνετε, ή ήταν λάθος, οπότε πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη».
Οι αναφορές του ενόχλησαν τον Πρωθυπουργό ο οποίος σχολίασε ειρωνικά πως δεν γνώριζε ότι «όταν φεύγει από την αίθουσα ο κ. Μητσοτάκης, αφήνει στο πόδι του τον κ. Θεοδωράκη» και τον κατηγόρησε για το γεγονός ότι Το Ποτάμι είχε λειτουργήσει αντιφατικά κατά την ψήφιση της επίμαχης διάταξης του πολυνομοσχεδίου. «Λέτε για εμάς, αλλά εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Ακη Τσοχατζόπουλου, ανθρώπους που έχουν διωχθεί, που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα» ήταν η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ποιος; Πες έναν, τουλάχιστον!» φώναζε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Να το πάρει πίσω! Μας προσέβαλε όλους! Να ζητήσει συγγνώμη!» ζητούσε ο Μάκης Μπαλαούρας, ενώ ο Πέτρος Κωνσταντινέας με γηπεδικές κινήσεις προσπαθούσε να εκφράσει την ενόχλησή του. Μάλιστα, μεταξύ άλλων βουλευτών που σηκώθηκαν από τις θέσεις τους, η Ελένη Αυλωνίτου δεν δίστασε να κατευθυνθεί προς το μέρος του Σταύρου Θεοδωράκη και κουνώντας το δάχτυλο να ζητά εξηγήσεις. Χρειάστηκε μία ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να βγαίνει για λίγο από την αίθουσα και να επιστρέφει αμέσως, και τον Αλέξη Τσίπρα να «συσκέπτεται» στην πρωθυπουργική καρέκλα περιστοιχιζόμενος από τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Δημήτρη Μάρδα, τον Πάνο Καμμένο και τον Σωκράτη Φάμελλο.

«Είναι υπόλογος, πείτε του να ανακαλέσει» φώναζε η Μερόπη Τζούφη στους βουλευτές του Ποταμιού, οι οποίοι παρακολουθούσαν χαμογελώντας ειρωνικά τις αντιδράσεις των συναδέλφων τους.

«Ξαφνιάζομαι που κάποιοι εκπλήσσονται με μια αλήθεια η οποία αποτυπώνεται και σε συγκεκριμένα ονόματα. Και η αλήθεια αυτή είναι ότι οι βασικότεροι συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου, που είναι στη φυλακή, είναι στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είτε σε υπουργικές θέσεις –κάποιοι –είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Είναι ζητήματα που δεν λέγονται πρώτη φορά. Τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί και τα ξέρει και η πλειονότητα των βουλευτών!» ήταν η απάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ. Λίγο αργότερα ο Βασίλης Λεβέντης τοποθετήθηκε στην κόντρα του επικεφαλής του Ποταμιού με τον Πρωθυπουργό, λέγοντας πως ασχέτως εάν είναι του Τσοχατζόπουλου ή όχι «το παλαιό ΠΑΣΟΚ είναι μέσα σας κ. Τσίπρα, όχι δίπλα σας». Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αναφερόμενος στην τροπολογία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τη μια μέρα αθωώνει και επιτρέπει τις οφσόρ και την άλλη απαγορεύει τα πάντα. Αυτές οι μεταλλάξεις είναι εκδικητικές, είναι αφιλοσόφητες και δείχνουν και μικρότητα». Εκτίμησε επίσης ότι ο νέος νόμος θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ιδιαιτέρως, όπως πρόσθεσε, όταν εντάσσει και συγγενείς.

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία λόγω υποχρεώσεων απουσίαζε από τη συζήτηση, σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετράπη σε άτακτη υποχώρηση, αποδεχόμενη ουσιαστικά τον «σκανδαλώδη χαρακτήρα» της αρχικής διάταξης. «Τους πιάσαμε στα πράσα. Ομως και οι διορθωτικές τροπολογίες της κυβέρνησης δεν ακυρώνουν τη βλάβη που προκάλεσε στο δημόσιο συμφέρον» επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας πως «με τη στάση μας μέσα στην Βουλή, δώσαμε μάχη για να διασφαλίσουμε την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Δεν φύγαμε, δεν φυγομαχήσαμε».

ΑΠΟΥΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ. Προς έκπληξη πάντων χθες στη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από την Ολομέλεια καταγγέλλοντας «εμπαιγμό της ελληνικής αντιπροσωπίας και του ελληνικού λαού». Το γεγονός δεν άφησε ανεκμετάλλευτο ο Πρωθυπουργός ο οποίος προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση κατά της ΝΔ. Φυσικά στο ακροατήριο δεν υπήρχε κανείς να απαντήσει. Σημειώνεται πάντως ότι η συγκεκριμένη επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιούργησε διφορούμενα σχόλια σε συζητήσεις στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.
«Γιατί η ΝΔ το έβαλε στα πόδια, γιατί αποχώρησε; Δύο είναι οι πιθανές αιτίες: Είτε συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα τους εξέθεταν. Είτε επειδή τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Mάλιστα, αμέσως μετά άφησε σαφή υπονοούμενα, λέγοντας ότι «δεν είναι τα δικά μας στελέχη στα Panama Papers, ούτε στα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου, ούτε στα payrolls της Siemens και των πολυεθνικών». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε, λίγο αργότερα, πως «εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να ξεχωρίσει από το καθεστώς Σαμαρά – Βενιζέλου, θα έπρεπε να σταματήσει την υπεράσπιση Παπασταύρου».

Με την έναρξη της συζήτησης είχε προηγηθεί μία σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Ο πρώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρχικά πέρασε μια διάταξη με την οποία απάλλαξε εκείνους που είχαν παρανομήσει και τώρα φέρνει μια νέα διάταξη εντελώς αντισυνταγματική και αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ως εκ τούτου ανεφάρμοστη. «Αφού είναι τόσο διαυγής και ξεκάθαρη η νέα διάταξη, όπως λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος, γιατί δεν ήταν αυτή που ήρθε αρχικά;» διερωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο ήρθε με τρόπο «πονηρό και ιδιοτελή» προκειμένου να περιορίσει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου του πόθεν έσχες. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός ισχυρίστηκε ότι η προς αντικατάσταση διάταξη δεν είχε στόχο να καλύψει κάποιον. «Δεν υπάρχει υπουργός με οφσόρ, ίσως υπάρχουν κάποιοι στην αντιπολίτευση» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΩΝ 60 ΗΜΕΡΩΝ. Ωστόσο, και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχει αμνήστευση ή παραγραφή αδικήματος πολιτικών προσώπων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε οφσόρ με έδρα σε χώρες που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμες, εφόσον επικαλεστούν την επιεικέστερη διάταξη που ίσχυσε για τρεις μέρες από τη δημοσίευση του προηγούμενου νόμου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έκανε δεκτή μάλιστα σχετική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Ανδρέα Λοβέρδου. Ετσι δίνεται προθεσμία 60 ημερών για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων –δηλαδή για μεταβίβαση μετοχών –προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα μόνο όσοι εμπίπτουν για πρώτη φορά στο αξιόποινο (σ.σ. η τροποποίηση δεν αίρει το αξιόποινο για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες).