Η Μαρίν Λεπέν ενδεχομένως να ήλπιζε πως πετώντας πέρυσι τον πατέρα της έξω από το Εθνικό Μέτωπο είχε ξεμπερδέψει με τα οικογενειακά προβλήματα και αποκτούσε πλέον τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος. Αλλά τα πράγματα δεν έγιναν έτσι ακριβώς. Εντεκα μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και ενώ η ηγέτιδα του FN προσπαθεί να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την κομματική βάση, η 26χρονη ανιψιά της και μοναδική βουλευτής της γαλλικής Ακροδεξιάς, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα σόου πολιτικής ανεξαρτησίας που και ανησυχεί και εξοργίζει τους πρεσβυτέρους της.

Το σόου έχει άλλοτε τη μορφή λεκτικών αμφισβητήσεων της κομματικής γραμμής και άλλοτε τη μορφή προκλητικών δημοσίων εμφανίσεων. Τέλος Απριλίου, για παράδειγμα, η Μαριόν δήλωσε ευθαρσώς στο iTele πως «έχει σιχαθεί να ακούει για τις δημοκρατικές αξίες». Στη συνέχεια υποστήριξε πως αυτό που ήθελε στην πραγματικότητα ήταν να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι το FN δεν είναι επαρκώς δημοκρατικό κόμμα. Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, η νεαρή βουλευτής εμφανίστηκε σε μια συγκέντρωση της Action Francaise, μιας περιθωριακής, φιλομοναρχικής, ακροδεξιάς ομάδας που διατηρεί παραδοσιακά δεσμούς με τον αντισημιτισμό. «Εξαιτίας της, δεν μπορώ να ενώσω το Εθνικό Μέτωπο» διαμαρτυρήθηκε (σύμφωνα με τη σατιρική εφημερίδα «Le Canard Enchainé») η Μαρίν Λεπέν όταν το άκουσε. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά μια συμμετοχή της Μαριόν σε ένα συνέδριο στη Γεωργία (χώρα που αντιτίθεται στη Ρωσία, την αγαπημένη υπερδύναμη του FN) με θέμα τις οικογενειακές αξίες και μια άλλη επικείμενη στο Μπρεζιέ, σε μια συγκέντρωση (ακρο)δεξιών γκρουπούσκουλων, κατανοεί τον εκνευρισμό που πρέπει να επικρατεί (ακόμα μία φορά) στον οίκο των Λεπέν.

Ο άμεσος κίνδυνος για την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου είναι να μουντζουρώσει η Μαριόν την εικόνα της αξιόπιστης διεκδικήτριας της προεδρίας που τόσο ευσυνείδητα προσπαθεί να περνάει προς τα έξω. Λιγότερο βραχυπρόθεσμα όμως, επισημαίνει το Politico, υπάρχει ο κίνδυνος να δει η Μαρίν Λεπέν την ανιψιά της (την οποία προτιμούν πολλά μέλη του κόμματος, ιδιαίτερα στη Νότια Γαλλία, ως «γνησιότερη» απόγονο του Ζαν Μαρί Λεπέν) να της τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια, διεκδικώντας την ηγετική της θέση.

«Δεν πρόκειται ακριβώς για κρίση. Κανείς δεν πιστεύει πραγματικά πως η Μαριόν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017, ή ακόμα και το 2022» υποστηρίζει ο Μπερτράν Ντιτέιγ ντε λα Ροσέλ, σύμβουλος του αντιπροέδρου του FN Φλοριάν Φιλιπό. «Κινδυνεύουμε όμως να προκαλέσουμε σύγχυση στους ψηφοφόρους, να τους κάνουμε να πιστέψουν πως υπάρχουν δύο ανταγωνιστικές βερσιόν του FN, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν». Αν και μάλλον υπάρχουν. Η βερσιόν της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν είναι οικονομικά φιλελεύθερη, κοινωνικά συντηρητική και με βαθύτερες ρίζες στον γαλλικό Νότο. Η βερσιόν της Μαρίν Λεπέν είναι κρατιστική, ισχυρότερη στον Βορρά, και πεισματικά επικεντρωμένη στο ερώτημα του κατά πόσο θα έπρεπε η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ αν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας. Προκειμένου να κάνει αυτό το τελευταίο όνειρό της πραγματικότητα, η ηγέτιδα του FN πρέπει αφενός να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να φοβούνται το κόμμα, αφετέρου να συσπειρώσει ένα μεγάλο κομμάτι των γάλλων ψηφοφόρων γύρω από μια μεγάλη ενωτική πρόταση – την αποχώρηση της Γαλλίας από την ευρωζώνη. Δεν μπορεί, όπως ομολογεί ο Ντε λα Ροσέλ, να χάνει χρόνο μιλώντας για «κοινωνικά ζητήματα» που μπορούν να διχάσουν τους ψηφοφόρους. Αλλά αυτά ακριβώς τα κοινωνικά ζητήματα, και δη τις οικογενειακές αξίες, τις αμβλώσεις και την αντισύλληψη έχει κάνει ειδικότητά της η ανιψιά Λεπέν.