Τρεις μήνες και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού. Τόσο ωφέλιμο χρόνο διαθέτει το Μαξίμου για να βάλει τη χώρα έστω και στον προθάλαμο της ανασυγκρότησης, απομακρύνοντας από τις συνθήκες ασφυξίας την οικονομία και την αγορά. Διότι από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν οι επαναλήψεις με εισαγωγή στην περίοδο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και εντατικοποίηση των εξαντλητικών πηγαινέλα της τρόικας στην Αθήνα.

Την επομένη της 24ης Μαΐου, μετά το Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να γυρίσει ανάποδα την κλεψύδρα και να δώσει άμεσα δείγματα γραφής σε κυβέρνηση και κόμμα.

Θεωρητικώς με τα μέτρα ψηφισμένα και την επισφράγιση του κλεισίματος της αξιολόγησης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την κυβερνητική ατζέντα. Σε όλες τις συσκέψεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η επαναφορά της χώρας σε συνθήκες ομαλότητας ώστε σταδιακά να βγει και από την επιτροπεία των δανειστών.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Το σχέδιο Τσίπρα για την «επόμενη μέρα» επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι θέμα χρόνου να περάσει από τη Βουλή δημιουργώντας ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ελλάδα. Με βάση τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ο αναπτυξιακός νόμος θα δίνει φορολογικά κίνητρα προβλέποντας απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου, ενώ θα δίνει έμφαση στις θέσεις εργασίας που θα προκύπτουν από κάθε επένδυση ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης των προτάσεων. Ειδικά για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις προβλέπει σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται το αμέσως επόμενο διάστημα να συγκροτήσει κυβερνητικό συμβούλιο για τις επενδύσεις με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπουργών. Παππάς, Σταθάκης, Σκουρλέτης, Σπίρτζης, Χαρίτσης θα συντονίζονται σ’ αυτό το σχήμα, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός εκτιμά, κι αυτό λέει στους συνομιλητές του, ότι ο αναπτυξιακός νόμος σε συνδυασμό με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, την επιστροφή των waiver και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα δώσει νέα πνοή στην αγορά. Υπολογίζει άλλωστε και στο κλίμα που δυνητικά θα δημιουργήσει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, μαζί με την εφαρμογή του πακέτου Γιούνκερ. Βεβαίως πιστεύει ότι στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει υποβοηθητικά η ρύθμιση για το δημόσιο χρέος, αρκεί αυτή να έχει σαφή χρονοδιαγράμματα. Σε αρχικό στάδιο η κυβέρνηση αναμένει μια απόφαση για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων αναφορικά με το χρέος και επίσης τη συμφωνία πάνω σ’ έναν οδικό χάρτη που θα αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ανακούφισή του. Επομένως δεν αναμένονται πανηγυρισμοί. Από το 2022 το χρέος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση ενός μακροσχεδιασμού, αλλά εκείνο που επείγει είναι η ενεργοποίηση κάποιων άμεσων μέτρων. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι η χώρα θα βρίσκεται σε θέση τον επόμενο χρόνο να δοκιμάσει την τύχη της και στις αγορές. Φιλόδοξος στόχος. Ομως στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ακόμη και ο αυτόματος διορθωτής δημοσιονομικών αποκλίσεων, ο περίφημος κόφτης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για να τολμήσει την έξοδο στις αγορές με το επιχείρημα ότι η ύπαρξή του διασφαλίζει τους οικονομικούς στόχους και αποτρέπει πιθανούς εκτροχιασμούς.

ΕΡΓΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ. Το Μαξίμου θέλοντας να δώσει έμφαση στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα –ενδεχομένως για τις αρχές Ιουνίου –και μια ειδική εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστούν όλα τα μεγάλα έργα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Σ’ αυτά τα έργα άμεσης προτεραιότητας, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, εντάσσονται η μονάδα εξόρυξης λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, το μετρό της Θεσσαλονίκης αλλά και η επέκταση του μετρό της Αθήνας στη γραμμή 3 (Χαϊδάρι – Πειραιάς). Επίσης στο πακέτο των έργων άμεσης προώθησης εντάσσεται ο αυτοκινητόδρομος Ε65 που διασχίζει κάθετα την Κεντρική Ελλάδα, όπως επίσης και ο ταλαιπωρημένος οδικός άξονας Αθηνών – Πατρών, ο οποίος έχει χωριστεί σε τμήματα και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η κατασκευή του εξασφαλίζει για το κράτος έκπτωση της τάξης του 55%.

Πέρα από τα έργα που αφορούν τους τομείς της ενέργειας (προσφάτως εγκαινιάστηκε η έναρξη κατασκευής του αγωγού TAP) και υποδομών, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προβάλει τις κοινωνικές ευαισθησίες της κυβέρνησής του. Με έμφαση στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και την προώθηση προσλήψεων στον τομέα της παιδείας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. Εκ παραλλήλου ο Πρωθυπουργός έχει πει στους συνομιλητές του ότι θέλει να «τρέξει» και το θεσμικό κομμάτι. Αυτό περιλαμβάνει τη συνταγματική αναθεώρηση κι εκ των πραγμάτων τον εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με την πρωθυπουργική βούληση, όταν ανοίξουν αυτά τα θέματα θα επιδιωχθεί ευρύτατος διάλογος με κόμματα και φορείς. Αλλωστε το Μαξίμου δεν έχει κανένα λόγο να επιθυμεί τη σύγκρουση για θέματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα, την πολιτεία και τα κόμματα. Ηδη με έμμεσο τρόπο το Μαξίμου έχει υπονοήσει πως όταν έρθει η ώρα για τις θεσμικές αλλαγές θα καλέσει την αντιπολίτευση για να βρουν μαζί τον δρόμο της συναίνεσης. Η συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο του εκλογικού νόμου βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση. Και οι «προσωπικές ιδέες» του Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως το Μαξίμου χαρακτήρισε τις προτάσεις του για τον εκλογικό νόμο, δεν είναι βέβαιο ότι θα ενταχθούν όλες στο συνολικό πακέτο. Οπως και να έχει, το επίσημο άνοιγμα της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκεται σε συνάρτηση με τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί το δεύτερο συνέδριο που θα σηματοδοτήσει και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με προσκλητήριο στην κοινωνία να γίνει αρχές Ιουλίου. Το έχει συζητήσει με τον γραμματέα του κόμματος και το έχει πει και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου. Οργανωτικά το κόμμα δηλώνει έτοιμο για τη διεξαγωγή συνεδρίου, όμως οι επιμέρους τάσεις δεν κινούνται απαραίτητα στην ίδια γραμμή. Αρκετοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το συνέδριο δεν πρέπει να γίνει καλοκαιριάτικα, μάλιστα υποστηρίζουν πως αν το βλέπαμε από Σεπτέμβριο θα ήταν καλά. Το θέμα είναι πόσο αποφασισμένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε συνέδριο άμεσα προκαλώντας έστω και μια αδήλωτη δυσφορία στην Πλατφόρμα 2010 ή ακόμη και στην ομάδα των 53. Οι οριστικές αποφάσεις δεν θα αργήσουν. Ο Τσίπρας λίγες ημέρες μετά την αξιολόγηση θα δρομολογήσει τις εξελίξεις καθορίζοντας τον χρόνο διενέργειας του συνεδρίου. Στην Κουμουνδούρου ήδη κάποιοι συζητούν πως οι 53 θα ήθελαν λίγο χρόνο ακόμη σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν την πλειοψηφία του κόμματος. Ουτοπικό σενάριο για κάποιους, εφικτό για κάποιους άλλους.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Πάντως με όσο πιο επίσημο τρόπο ο Πρωθυπουργός εξουσιοδότησε την προηγούμενη Τρίτη την κυβερνητική εκπρόσωπο να διαμηνύσει πως δεν επίκειται ανασχηματισμός. Αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα ευνοούσαν στην παρούσα φάση την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ούτε θα έδιναν την ευκαιρία σε κάποιους υπουργούς που καταπιέστηκαν από την εφαρμογή του Μνημονίου να ανοίξουν τον βηματισμό τους. Αλλωστε, όπως αναφέρουν γνώστες των πρωθυπουργικών προθέσεων, «δεν είναι δυνατόν να κάνει ανασχηματισμό πριν από το συνέδριο».