Ένα αγοράκι από την Οξφόρδη έγινε το πρώτο μωρό στη Βρετανία που γεννιέται με τη βοήθεια μιας πρωτοποριακής μεθόδου προγεννητικής διάγνωσης που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο μικρούλης Μπιάτζιο Ρούσου γεννήθηκε πριν από τέσσερις μήνες χάρη στην αλληλούχιση επόμενης γενιάς (next generation sequencing) με την οποία εξετάστηκαν όλα τα έμβρυα που είχαν δημιουργηθεί από την 36χρονη μητέρα του Εύα και τον 42χρονο πατέρα του Σέρτζιο.

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στους γιατρούς να ελέγχουν εύκολα και γρήγορα το γενετικό υλικό των εμβρύων για να διαλέγουν εκείνα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε υγιή μωρά και έχει «τεράστιες δυνατότητες» στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εξωσωματικής, δήλωσε ο δρ Ντάγκαν Ουέλς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και διευθυντής του Εργαστηρίου Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης του νοσηλευτικού ομίλου Nuffield.

Ο δρ Ουελς, ο οποίος εισήγαγε τη μέθοδο στη Βρετανία μετά την γέννηση του πρώτου μωρού «επόμενης γενιάς» στις ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια, εξήγησε ότι μελέτες έχουν δείξει πως τα ποσοστά γεννήσεως μπορεί να αυξηθούν από 40% σε 65% στις 35άρες γυναίκες που υποβάλλονται στη μέθοδο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής δρ Τιμ Τσάιλντ, επικεφαλής της ομάδας ειδικών στη γονιμότητα που ανέλαβε την οικογένεια Ρούσου, χαρακτήρισε την αλληλούχιση επόμενης γενιάς «άλμα προόδου» στην εξωσωματική.

«Η πλειονότητα των εμβρύων που δημιουργούν οι άνθρωποι έχουν λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων και αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί στα μεγάλης ηλικίας ζευγάρια», εξήγησε.

«Λάθος αριθμός χρωμοσωμάτων σημαίνει ότι το έμβρυο είτε δεν θα εμφυτευθεί στη μήτρα είτε θα αποβληθεί, ενώ αν συνεχιστεί η εγκυμοσύνη θα γεννηθεί το μωρό με γενετικά νοσήματα όπως το σύνδρομο Ντάουν».

Με τη νέα τεχνική, οι γιατροί ελέγχουν το DNAκάθε εμβρύου όταν φθάνει σε ηλικία 5 ημερών για να εμφυτεύσουν στη μήτρα της γυναίκας μόνο εκείνο που είναι υγιές και είναι πιθανότερο να εξελιχθεί σε υγιές μωρό.