Οι άνθρωποι που διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους μπορεί να ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι παχαίνουν, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Το γενικό συμπέρασμά τους ήταν πως όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 20 και 23 διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ οι παχύσαρκοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο – και όσο πιο παχείς είναι, τόσο το χειρότερο.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (kg/m2). Αναλόγως με το πηλίκο, το σωματικό βάρος και ο μελλοντικός κίνδυνος για την υγεία ταξινομούνται ως εξής:

* Κάτω από 18,5 = λιποβαρές άτομο (επικίνδυνα χαμηλό βάρος)

* Από 18,5 έως 24,9 = φυσιολογικό βάρος

* Από 25 έως 29,9 = υπέρβαρο άτομο

* Από 30 έως 34,9 = πρώτου βαθμού παχυσαρκία

* Από 35 έως 39,9 = δεύτερου βαθμού παχυσαρκία και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία

* Από 40 και πάνω = τρίτου βαθμού (ή κακοήθης ή νοσογόνος) παχυσαρκία, δηλαδή η υγεία κινδυνεύει πάρα πολύ

Η πρώτη από τις νέες μελέτες πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 116.000 άνδρες και γυναίκες.

Από τους εθελοντές με φυσιολογικό σωματικό βάρος, το 12% των γυναικών και το 20% των ανδρών έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια 16 ετών παρακολούθησης, αρχής γενομένης από τα 60 τους χρόνια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στους παχύσαρκους εθελοντές ήταν 20% για τις γυναίκες και 24% για τους άνδρες.

Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του ImperialCollegeτου Λονδίνου (ICL) και άλλα ερευνητικά κέντρα ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 230 προγενέστερων μελετών, που είχαν συμπεριλάβει περισσότερους από 30 εκατομμύρια εθελοντές και σχεδόν 4 εκατομμύρια θανάτους, καταλήγοντας πάλι στο συμπέρασμα ότι οι αδύνατοι εθελοντές ζουν περισσότερο.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ).

«Ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι εξαιρετικά σημαντικός καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και ιδίως στην μέση ηλικία», δήλωσε η δρ Σάρα Γουάιλντ, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Κέντρο Επιστημών Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στη Σκωτία, η οποία έγραψε ένα σχόλιο που συνόδεψε τις δύο νέες μελέτες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες δημιουργίας ενός υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης και να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να αντιστέκεται στους πειρασμούς που οδηγούν στην παχυσαρκία».