Λένε ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έγινε αρχηγός της ΝΔ το 1997. Εγινε λίγο αργότερα, το 1998, όταν διέγραψε μεμιάς έξι βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Στέφανος Μάνος και Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Η πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την αρχηγική ενηλικίωση δεν βάφτηκε με το αίμα ανθρωποθυσιών. Σηματοδοτήθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες. Ηταν η στιγμή που ο Κυριάκος έβγαλε τα γάντια του μποξ, όπως και ο Τσίπρας.

Τον βοηθούν, εξάλλου, οι ασφυκτικές συνθήκες που διαμορφώνουν για τη συμπολίτευση οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και η βόμβα του Προσφυγικού. Ο Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με όσους τον ψέγουν ότι καθυστέρησε να ανεβάσει αντιπολιτευτικές στροφές. Το αίτημά του για εκλογές θεωρεί ότι ακολουθεί μια φυσιολογική πορεία εναρμόνισης με το αίσθημα της κοινωνίας. Και αυτό το αίσθημα δεν υπήρχε δυο μήνες πριν, ενώ οσονούπω αναμένεται να ενταθεί από τα σκληρά –φορολογικά και όχι μόνο –μέτρα που έρχονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Το αίτημα για εκλογές συσπειρώνει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και την κομματική βάση ενόψει του Συνεδρίου, το χρονοδιάγραμμα του οποίου τηρήθηκε μέχρι κεραίας. Και στο οποίο ο νέος αρχηγός υπόσχεται αινιγματικά ότι θα εισηγηθεί αλλαγές «καινοτόμες και ενδιαφέρουσες» που θα αφορούν και το προεδρικό αξίωμα.

Δεν είναι, πάντως, βέβαιο ότι ο βασικός στόχος του αιτήματος για εκλογές ήταν να συσπειρωθεί η δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το αίτημα απευθυνόταν περισσότερο στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και στις παραγωγικές ομάδες στις οποίες κλείνει το μάτι. Είναι αυτές που αναστενάζουν από την πολιτική της κυβέρνησης και αναμένεται να αναστενάξουν ακόμα περισσότερο από τα φορολογικά μέτρα που έρχονται. Η πολιτική σημειολογία είναι ότι το κόστος παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος εκλογών. Σε ανύποπτο χρόνο, εξάλλου, ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι μεταξύ οικουμενικής κυβέρνησης και εθνικών εκλογών προτιμά τις εκλογές. Κάποιοι στενοί συνεργάτες του μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Ιούνιο.

«Παίζει µπάλα και στο γκαζόν και στο ξερό»

Ο Μητσοτάκης διέψευσε όσους προδιέγραψαν ότι η κίνησή του, την επομένη κιόλας της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για το πώς φτάσαμε στο τρίτο Μνημόνιο και για το περίφημο Plan B έγινε ως αντιπερισπασμός για να δικαιολογήσει τη μη συναίνεσή του στην πρόταση που θα κατέθετε η κυβέρνηση για σύσταση Εξεταστικής για τα δάνεια προς τα κόμματα και ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει «για λόγους αρχής» την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση δεν πίστευε ότι ο Κυριάκος το εννοούσε όταν είπε ότι θα εξέταζε την πρόταση της κυβέρνησης και κατόπιν θα αποφάσιζε. Για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της ΝΔ βρισκόταν σε σύσκεψη με το επιτελείο του στο πολιτικό του γραφείο στη Χαλκοκονδύλη όταν ανακοινώθηκε η πρόταση της κυβέρνησης. Τους ανακοίνωσε ότι θα την στηρίξει.

Το «ναι» στην πρόταση εκτιμάται ότι φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και στριμώχνει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως έλεγαν κύκλοι του προεδρικού περιβάλλοντος, «εμείς προτείναμε μια έντιμη συμφωνία, αλλά ο Τσίπρας δεν τη δέχθηκε, αποδεικνύοντας ότι δεν θέλει διαφάνεια, αλλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα». Στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη μάλιστα θεωρούν ότι με την πρόταση Εξεταστικής ο Πρωθυπουργός κάνει μεγάλο δώρο στον πρόεδρο της ΝΔ. Κι αυτό διότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει καμία σχέση με τα δάνεια και τα χρέη του κόμματος. Αντιθέτως, ήταν ο ίδιος που έβγαλε πόρισμα εξυγίανσης των οικονομικών του κόμματος.

Πορεία προςτους βουλευτές

Και όμως. Οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ μέτρησαν πόσες φορές οι βουλευτές του κόμματος χειροκρότησαν τον πρόεδρο το βράδυ της Τρίτης: 38. Η λεπτομέρεια έχει τη σημασία της. Κι αυτό επειδή το δυνατό σημείο του Κυριάκου δεν ήταν ποτέ η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στις εσωκομματικές κάλπες οι περισσότεροι βουλευτές δεν στήριξαν αυτόν, αλλά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο Μητσοτάκης μπορεί να χαίρει εκτίμησης και συμπάθειας στις τάξεις της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά μέχρι πρότινος έλειπε η αίσθηση της πλήρους αποδοχής του νέου αρχηγού. Το επιτελείο του θεωρεί ότι αυτή επετεύχθη το βράδυ της Τρίτης και σε επίπεδο εντυπώσεων. Και, πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη από τα συνεχή γεύματα που έχει μαζί τους ο Κυριάκος. Η Κακαβιά πίσω από το Ωνάσειο είναι τις τελευταίες εβδομάδες η «γιάφκα» αυτών των συναντήσεων.

Μέχρι σήμερα ο Μητσοτάκης έχει γευματίσει με τους βουλευτές που συμμετέχουν σε τρεις από τις έξι Επιτροπές της Βουλής και θα υπάρξει και συνέχεια.