Λίγο πριν από τις 3 χθες το μεσημέρι στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών εθεάθη ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Πέρασα για ένα καφεδάκι με τον Ευκλείδη», αστειεύτηκε ο αντιπρόεδρος. Λίγο αργότερα, εμφανίστηκαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ.

Καφεδάκι δεν ξέρω αν έπαιξε στη σύσκεψη. Αυτό που σίγουρα συζητήθηκε ήταν τι θα γίνει με το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη κάθε τυχερού παιχνιδιού το οποίο ψηφίστηκε, θυμάστε, στα τέλη του περασμένου έτους για να αποσυρθεί η γκάφα με τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια. Και επειδή δεν έφτανε το τάλιρο για να βγει το ισοδύναμο του ΦΠΑ, μπήκε και ο φόρος στο κρασί. Πολλαπλή επιτυχία.

Μέχρι σήμερα, το τέλος δεν έχει επιβληθεί. Η εταιρεία επικαλείται τεράστια τεχνικά προβλήματα, άσε που έχει προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση του μέτρου με την αιτιολογία ότι αντίκειται στην αρχική συμφωνία πώλησης του ΟΠΑΠ από το Δημόσιο.

Και έτσι, πώς να αποδοθεί το τέλος στο Δημόσιο χωρίς να έχει καν επιβληθεί με αποτέλεσμα να είναι, ούτως ή άλλως, προβληματική η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Η οποία προβλέπει ότι το τέλος του Ιανουαρίου θα πρέπει να αποδοθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Γι’ αυτό και προέκυψε η χθεσινή σύσκεψη, μετά την οποία κανείς δεν είπε το παραμικρό. «Δεν ελήφθησαν αποφάσεις» έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Κρατήστε ως σημείωση ότι τις προηγούμενες ημέρες οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν εγείρει ερωτηματικά για τη δημοσιονομική απόδοση του συγκεκριμένου μέτρου το οποίο, στα κυβερνητικά χαρτιά τουλάχιστον, θα φέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2016.

Κρατήστε και μια δεύτερη σημείωση: οι δανειστές βλέπουν προβλήματα και στην είσπραξη του φόρου στο κρασί.

Κάτι μου λέει ότι σύντομα οι δανειστές θα ζητήσουν νέα ισοδύναμα για τα ισοδύναμα…

Γιατί εκνευρίστηκε (πάλι) ο Φίλης

Μεγάλο εκνευρισμό προκάλεσε χτες στον Νίκο Φίλη η παρουσία μαθητών σε κάποιες εκδηλώσεις κατά της δημιουργίας κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων. Ζήτησε από τους δασκάλους τους να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους επικαλούμενος τους προγόνους:

«Στη χώρα που γέννησε και διέδωσε τον ιερό θεσμό του Ασύλου, το κλείσιμο σχολείων και η παρουσία μαθητών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ανεπίτρεπτη. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της χώρας, οι άνθρωποι που διδάσκουν Ομηρο, Αισχύλο, Ευριπίδη και Σοφοκλή, οφείλουν να μπουν και πάλι μπροστά και, όπως έπραξαν και πράττουν όλο αυτό το διάστημα, να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους, των διακρίσεων, των προκαταλήψεων,της μισαλλοδοξίας», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Και κάλεσε τους δασκάλους των περιοχών αυτών να διδάξουν μαζί με τα σπουδαία μαθήματα που μας έδωσαν οι μεγάλοι αοιδοί και τραγωδοί και το σύγχρονο παράδειγμα ανθρωπισμού: αυτό που επέδειξε η γιαγιά Αιμιλία στη Μυτιλήνη και τόσοι άλλοι άνθρωποι απ’ τα νησιά μας που με απόλυτη ανιδιοτέλεια έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον βασανισμένο και κυνηγημένο συνάνθρωπό τους, προσφέροντας ως άσυλο την αγκαλιά τους.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που χρησιμοποιεί τους μαθητές ως όργανα της ρητορικής του μίσους και του διχασμού και δεσμεύτηκε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, επικαλούμενος μάλιστα τη φράση της νομπελίστριας Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Ενα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».