Οταν οι καραβιές με τους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να φτάνουν η μία πίσω από την άλλη στα νησιά του Αιγαίου, κάθε ψυχή που χανόταν στη διαδρομή από τα τουρκικά παράλια είχε όνομα, ηλικία, πατρίδα. Ηταν ο μικρός Αϊλάν και τα μέλη της οικογένειάς του, ήταν το παιδί και η μάνα από τη Συρία. Πλέον, τα ναυαγισμένα σαπιοκάραβα στο Αιγαίο είναι καθημερινή υπόθεση και οι άνθρωποι που χάνονται μαζί τους μετατρέπονται σε αριθμούς.
Η μακάβρια λίστα που δεν έχει τέλος μετρά ήδη 700 ανθρώπους που πνίγηκαν στο Αιγαίο τους πρώτους έντεκα μήνες του 2015. Αλλοι τρεις χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν στη Μεσόγειο κατά την προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ευρώπη, κυρίως μέσω Ιταλίας.
Στη Λέσβο, το νησί που δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και εξακολουθεί να υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους, τα σωσίβια σχηματίζουν βουνά. Ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι φθάνουν στο νησί κάθε μέρα.

Τον Νοέμβριο ο αντίστοιχος αριθμός είχε φθάσει τους πέντε χιλιάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες περίμεναν να καταγραφούν και να μπουν στα πλοία για τον Πειραιά για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Κεντρική Ευρώπη. Πάντως τις τελευταίες ημέρες η καταγραφή γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς, αφού τα περισσότερα στελέχη της Frontex που κατά κύριο λόγο κάνουν αυτή τη διαδικασία έχουν πάρει άδεια και επέστρεψαν για τις γιορτές στις πατρίδες τους.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ. Την ίδια ώρα οι αριθμοί δείχνουν την ένταση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, αφού από το ένα εκατομμύριο των προσφύγων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη, οι 821.000 καταγράφηκαν στην Ελλάδα και μάλιστα περισσότεροι από τους μισούς στη Λέσβο, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Από το σύνολο των προσφύγων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα έως το Νοέμβριο μόνο πέντε χιλιάδες εισήλθαν από τα χερσαία σύνορα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες από νωρίς το πρωί, που οι καιρικές συνθήκες στη Λέσβο ήταν σχετικά καλές, οι βάρκες με τους πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθαναν η μία πίσω από την άλλη. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν στην Ελλάδα έχοντας υποστεί κακουχίες διασχίζοντας τα βουνά της Τουρκίας. Τουλάχιστον πέντε περιστατικά με κρυοπαγήματα καταγράφηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Το σοβαρότερο αφορούσε μια νεαρή μητέρα και το δεκατετράχρονο παιδί της. Οπως εξηγούν οι γιατροί, οι πρόσφυγες καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια ενώ στη συνέχεια μπαίνουν στις βάρκες που κατά κανόνα μπάζουν νερά. Οι περισσότεροι μένουν με βρεγμένα παπούτσια και κάλτσες ενώ δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες των γιατρών να παραμείνουν για νοσηλεία και φροντίδα σκεπτόμενοι ότι καθυστερούν στο μακρύ ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. Στην προσπάθεια να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας η Frontex ενισχύει σταδιακά την παρουσία της στα νησιά του Αιγαίου μετά το σχετικό αίτημα για βοήθεια από την πλευρά της Αθήνας. Ετσι, η Frontex ενίσχυσε από προχθές την παρουσία της με 293 στελέχη και 15 πλοία στα ελληνικά νησιά «στο πλαίσιο μιας νέας επιχείρησης ταχείας επέμβασης που ονομάσθηκε «Ποσειδών» έπειτα από αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον βοήθεια στα εξωτερικά σύνορά της στο Αιγαίο» αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Οπως σημειώνεται μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεπεράσει σταδιακά τους 400, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί τόσο ο στόλος και τα οχήματα όσο και ο υπόλοιπος αναγκαίος τεχνικός εξοπλισμός «για να βοηθηθούν οι εθνικές Αρχές να διαχειριστούν τη χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας».