Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ευρωπαίους νέους σκέφτεται να φύγει από τη χώρα του λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αυτό προκύπτει από έρευνα της μεγαλύτερης εταιρείας εισπράξεων της Ευρώπης, της Intrum Justitia, σύμφωνα με την οποία το 23%, κατά μέσον όρο, των νέων ηλικίας 18 έως 24 σκοπεύει να εγκατασταθεί σε άλλη χώρα.

«Εκείνο που δείχνει η έρευνά μας είναι ότι πολλοί νέοι σε αρκετά μέρη της Ευρώπης εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν σε άλλες χώρες. Αυτό είναι λυπηρό επειδή η συγκεκριμένη τάση δείχνει ότι όλο και περισσότεροι χάνουν κάθε ελπίδα για το οικονομικό τους μέλλον», αναφέρει ο Ερικ Φόσμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Intrum Justitia. Στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία στο πρόβλημα των μεταναστών που καταφτάνουν στην Ευρώπη κατά κύματα.

Ισως δεν αποτελεί σύμπτωση ότι τα υψηλότερα ποσοστά νέων που σκέφτονται να μετεγκατασταθούν προέρχονται από χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες με ανοικτές αγκάλες. Στην κορυφή της λίστας οι νέοι της Ουγγαρίας με 60%, ακολουθούν της Πολωνίας και της Σλοβακίας με 41% και 40% αντίστοιχα, ενώ το ποσοστό παραμένει αρκετά πάνω από το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση της Intrum Justitia στην οποία έλαβαν μέρος 22.400 νέοι από 21 χώρες. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία 6%, στη Σουηδία και τη Δανία 8% και στην Αυστρία, τη Νορβηγία και την Ελβετία 12%.

Οι αριθμοί αυτοί συνδέονται με τα ποσοστά ανεργίας των νέων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση χρέους. Η μέση ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση κυμαίνεται στο 21%, ποσοστό διπλάσιο από αυτό της συνολικής ανεργίας στους κόλπους της ΕΕ. Είναι ανησυχητικό να βλέπει κανείς ότι οι νέοι ευρωπαίοι είναι τόσο απαισιόδοξοι για το μέλλον τους, κατέληξε ο Φόσμπεργκ.

© Bloomberg News