Σαφάρι για να αντλήσουν 4,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τον ιδιωτικό τομέα ξεκινούν άμεσα οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των στρες τεστ που ανακοίνωσε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι 4,4 δισ. ευρώ για το βασικό σενάριο και 14,4 δισ. ευρώ για το δυσμενές.

Μάλιστα, οι παραδοχές του βασικού είναι κι αυτές μάλλον μετριοπαθείς, καθώς προβλέπουν ύφεση 2,3% φέτος , ενώ οι τελευταίες προβλέψεις μιλούν για πολύ μικρότερη υποχώρηση του ΑΕΠ, ίσως και κάτω από 1%. Για το 2016 στο βασικό σενάριο προβλέπεται ύφεση 1,3% και για το 2007 ανάπτυξη 2,7%. Στο δυσμενές σενάριο, προβλέπεται ύφεση 3,3% φέτος, 3,9% το 2016 και ανάπτυξη 0,3% το 2017.

Αναλυτικότερα, κατά τράπεζα, οι ανάγκες που προκύπτουν ειναι οι εξής: Για την Alpha Bank 263 εκατ. ευρώ για το βασικό σενάριο και 2,7 δισ. ευρώ για το δυσμενές, για την Eurobank 339 εκατ. ευρώ για το βασικό σενάριο και 2,1 δισ ευρώ για το δυσμενές , για την Εθνική 1,5 δισ ευρώ για το βασικό σενάριο και 4,6 δισ .ευρώ για το δυσμενές και για την Πειραιώς 2,2 δισ. ευρώ για το βασικό σενάριο και 4,9 δισ. ευρώ για το δυσμενές.

Εφ όσον αντλήσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες στο βασικό σενάριο οι τράπεζες θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται οτι θα καλύψουν και μέρος του δυσμενούς σεναρίου.

Στα 107 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια»

Στα 107 δισ. ευρώ εκτίμησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της ανάλυσης των κεφαλαιακών τους αναγκών και της διενέργειας των στρες τεστ.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο αποκάλυψε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ στέλεχος της ΕΚΤ.

Το ύψος αυτό των δανείων έχει ληφθεί υπόψη πλήρως κατά των υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.