Με εκατέρωθεν βολές και επανασχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας τους προχωρούν οι τέσσερις διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας στις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου, ενώ επιδιώκουν να καταγραφούν ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία και ως ο ισχυρότερος πόλος αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες στη Χαλκιδική την τετραήμερη εξόρμησή του στην Κεντρική Μακεδονία, επενδύει στην ιδιότητα του αρχηγού του κόμματος, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά των συνυποψηφίων του που περίπου κάνουν λόγο για «κατάχρηση εξουσίας» και «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να διαχωρίσει τους δύο ρόλους, αποφεύγοντας παράλληλα να προγραμματίσει ανοικτές ομιλίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση (ως προς το εάν εκφράζουν το κόμμα ή τις προσωπικές θέσεις του) και να δώσει τροφή για επιθέσεις.

Ο ίδιος, πάντως, φρόντισε χθες με ευθείες βολές κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα να υπενθυμίσει ότι συμμετέχει ως υποψήφιος στην εσωκομματική αναμέτρηση, ενώ στενοί συνεργάτες του προαναγγέλλουν ότι το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί ένας νέος σχεδιασμός για την προώθηση της υποψηφιότητάς του, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις για τη φυσιογνωμία, την ανανέωση του κόμματος κ.λπ. «Η ΝΔ πρέπει να έχει κοινοβουλευτικό πρόεδρο» σχολίασε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας πλέον και τη δική του σφραγίδα στην εσωκομματική αντιπαράθεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανάδειξη από την πλευρά Μεϊμαράκη της εξωκοινοβουλευτικής ιδιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα δεν έγινε τυχαία, στην πραγματικότητα ο νυν πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να αξιοποιήσει και να επιτείνει την πίεση που ασκούν για το ίδιο ζήτημα τις τελευταίες ημέρες προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

ΝΤΕΡΜΠΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ; Σε επανασχεδιασμό προεκλογικού σχεδιασμού περνάει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αξιολογώντας προφανώς τα δημοσκοπικά ευρήματα που καταγράφουν ένα σαφές προβάδισμα Μεϊμαράκη και μετατοπίζουν το ενδιαφέρον περισσότερο προς τη μάχη για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Το ενδεχόμενο ενός ντέρμπι με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για το εισιτήριο του δεύτερου γύρου, αναγκάζει ουσιαστικά τον Μητσοτάκη να αντεπιτεθεί, στοχεύοντας τόσο τον περιφερειάρχη όσο και τον Μεϊμαράκη.

«Περιμένω να ακούσω και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως υποψήφιο πρόεδρο γιατί μέχρι τώρα μόνο ως πρόεδρος μιλάει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του ο πρώην υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα τα δισεπίλυτα προβλήματα και την εικόνα διαρχίας που μπορεί να διαμορφώσει στη ΝΔ η απουσία από τη Βουλή του Τζιτζικώστα.

Επιπλέον, επαναφέρει στο εσωκομματικό τραπέζι την πρόταση για ντιμπέιτ των υποψηφίων αρχηγών μετατοπίζοντας την ευθύνη για μια άκαρπη προσπάθεια στην πλευρά Μεϊμαράκη – Τζιτζικώστα. «Εγώ και ο Αδωνις Γεωργιάδης θέλουμε ντιμπέιτ, ο Μεϊμαράκης δεν έχει απαντήσει, ενώ ο Τζιτζικώστας λέει πως θα έρθει αν είμαστε και οι τέσσερις μαζί», είναι το δικό του μήνυμα, ενώ αφήνει ανοικτό να συμμετάσχει σε μια τηλεμαχία ακόμη και εάν απουσιάζουν κάποιοι συνυποψήφιοί του, ιδίως ο νυν πρόεδρος του κόμματος.

Στον αντίποδα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας άρχισε από χθες να βάζει στο στόχαστρο και τους Μητσοτάκη και Γεωργιάδη αναφέροντας (στον Alpha) ότι κατά την υπουργική θητεία τους στην κυβέρνηση Σαμαρά «δεν έκαναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε». Επέμεινε δε στη θέση του ότι «στη ΝΔ γίνονται συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τακτική αυτή συνεχίζεται και με φόντο τις εσωκομματικές κάλπες.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί επιχειρούν να πλειοδοτήσουν και σε επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα με στόχο να καταγραφούν από την κομματική βάση ως εγγυητές σκληρής αντιπολίτευσης. Προς την κατεύθυνση αυτή η ηχηρότερη παρέμβαση ήρθε χθες από τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του για ένα νέο κόμμα και υποσχέθηκε «μια ΝΔ πιο αποτελεσματική, μεταρρυθμιστική και ριζοσπαστική».

Ο πρώην υπουργός άνοιξε πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκτροπές αποφαινόμενος ότι «εκλεγμένος ήταν και ο Χίτλερ». Η αναφορά προκάλεσε την έκρηξη της Κουμουνδούρου που ζήτησε από τους άλλους τρεις γαλάζιους υποψηφίους να αποδοκιμάσουν τον Γεωργιάδη, ο οποίος επανήλθε κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των θέσεών του και για «μεθόδους Γκέμπελς».