Η Ιταλία ετοιμάζεται να περάσει ξανά στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή οίνου στον κόσμο με βάση τον όγκο, καθώς αυξήθηκε η σοδειά στις περιοχές όπου παράγονται κρασιά Chianti και Prosecco.

Οι οινοποιοί της Ιταλίας θα δουν φέτος τον όγκο του κρασιού που παράγουν να είναι αυξημένος κατά 10%, φτάνοντας τα 48,9 εκατ. εκατόλιτρα. Η παραγωγή αυτή αναλογεί σε 6,5 δισ. φιάλες κρασιού και θα επιτρέψει στην Ιταλία να ξεπεράσει τη Γαλλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Οίνου (OIV). Η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 1,2% φτάνοντας τα 47,4 εκατ. εκατόλιτρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του OIV.

Η παραγωγή οίνου απέφερε πέρυσι στους ιταλούς οινοποιούς 4,55 δισ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 9,4% του συνολικού αγροτικού προϊόντος της χώρας όπως δείχνουν στοιχεία της Eurostat. Το 2014 η παραγωγή κρασιού στην Ιταλία είχε μειωθεί κατά 18% λόγω ιδιομορφιών στις καιρικές συνθήκες αλλά και ασθενειών που έπληξαν τα αμπέλια.

«Η περσινή χρονιά δεν ήταν καταστροφική, αλλά μας ξεπέρασαν άλλες χώρες» ανέφερε η Κάρλα ντι Πάολα που είναι η εκπρόσωπος της Ιταλίας στον OIV. «Το κρασί είναι μέρος της παράδοσής μας και είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στην πρώτη θέση» προσέθεσε η ίδια.

Η αύξηση στην παραγωγή αφρώδους οίνου όπως είναι το Prosecco έχει συνεισφέρει στη σημαντική αύξηση της συνολικής παραγωγής. Επίσης, μπορεί η Ιταλία να βρίσκεται ξανά στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή με βάση τον όγκο, όπως είχε συμβεί το 2012 και το 2013, αλλά η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με βάση την αξία –κυρίως λόγω των υψηλών τιμών πώλησης της σαμπάνιας.

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% στα 275,7 εκατ. εκατόλιτρα, σύμφωνα με τον OIV. Η Ιταλία αναπληρώνει με τον τρόπο αυτόν τη μείωση της παραγωγής από την Ισπανία και την Αργεντινή όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Η παραγωγή κρασιού στην Ισπανία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, αναμένεται να μειωθεί κατά 4,2%, στα 36,6 εκατ. εκατόλιτρα. Η παραγωγή στην Αργεντινή αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά 12%, στα 13,4 εκατ. εκατόλιτρα. © Bloomberg News