Η Σλοβενία σκέφτεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορά της με την Κροατία. Η Αυστρία σχεδιάζει «τεχνικά φράγματα» στα σύνορά της με τη Σλοβενία. Η Γερμανία κατηγορεί την Αυστρία πως μεταφέρει μέσα στη νύχτα πρόσφυγες στα σύνορά της με τη Βαυαρία. Και στη Βαυαρία ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός Χορστ Ζέεχοφερ απειλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποσύρει τους τρεις υπουργούς τού κόμματός του από την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση. Η επονομαζόμενη «οδός των Βαλκανίων», την οποία ακολουθούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, είναι διάστικτη από ανθρώπινο πόνο και πολιτικές εντάσεις.

Στην πραγματικότητα, πολλοί παρατηρητές συσχετίζουν άμεσα τις απειλές του Ζέεχοφερ αλλά και μια νέα δημοσκόπηση που θέλει τη δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών να έχει πέσει 36%, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, με το κατηγορώ που εξαπέλυσε χθες εναντίον της Αυστρίας ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, αλλά και μια γενικότερη σκλήρυνση της γερμανικής ρητορικής σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση τα τελευταία 24ωρα. Επισήμως, βέβαια, η γερμανίδα καγκελάριος επιμένει στο σύνθημα «μπορούμε να τα καταφέρουμε». Μόλις χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε πως η απόφασή της να ανοίξει στα τέλη Αυγούστου τα σύνορα σε χιλιάδες σύρους και άλλους πρόσφυγες που είχαν παγιδευτεί στην Ουγγαρία «έσωσε την τιμή της Ευρώπης». Αλλά ο Σόιμπλε μίλησε για ένα «έκτακτο μέτρο», επισημαίνοντας πως η ροή των προσφύγων δεν μπορεί να είναι «απεριόριστη». Και τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντε Μεζιέρ κατέστησαν σαφές πως πολλοί από τους Αφγανούς που συρρέουν στη Γερμανία θα σταλούν πίσω στην πατρίδα τους.

Και οι δύο γερμανοί υπουργοί χρησιμοποίησαν λίγο – πολύ το ίδιο επιχείρημα: η Γερμανία και οι σύμμαχοί της έχουν χορηγήσει εκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια στο Αφγανιστάν και παράλληλα διατηρούν στρατεύματα στη χώρα αυτή για περισσότερο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί ώστε να προστατεύσουν τους αμάχους· οι αφγανοί πολίτες πρέπει λοιπόν να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της. «Πιστεύω πως εντός των ερχόμενων εβδομάδων, ο αριθμός των απελάσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων θα αυξηθεί σημαντικά» ξεκαθάρισε ο Ντε Μεζιέρ. Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τακτική που, όπως υποστήριξε, έχει υιοθετήσει τελευταία η Αυστρία να οδηγεί πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα «χωρίς προειδοποίηση και αφού πέσει το σκοτάδι», ώστε να περάσουν στη Γερμανία απαρατήτηροι. «Είχαμε εντατικές επαφές. Η Αυστρία συμφώνησε να αποκαταστήσει τις κανονικές διαδικασίες. Περιμένω να το πράξει αμέσως» δήλωσε.

Η αυστριακή κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τις καταγγελίες του Βερολίνου. Λίγο πριν δηλώσει όσα δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ, ωστόσο, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανακοίνωσε πως η χώρα του σχεδιάζει «φράγματα» στο μεθοριακό πέρασμα Σπίλφιλντ με τη Σλοβενία. Και αυτά θα είναι τα πρώτα φράγματα ανάμεσα σε δύο κράτη – μέλη της ΕΕ που είναι ταυτόχρονα και μέλη της ζώνης Σένγκεν –με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον της.

Τα τείχη και τα «περιορισμένα φράγματα»

Εχοντας ασκήσει δριμεία κριτική στην Ουγγαρία για τα τείχη που ύψωσε στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία, η Αυστρία επέμεινε πως τα «πολύ πιο περιορισμένα» φράγματα που σχεδιάζει στα σύνορά της με τη Σλοβενία είναι απλώς «τεχνικά μέτρα ασφαλείας» για τη βελτιστοποίηση των ελέγχων.