22/10/2015

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι θωρακοσκοπικές επεμβάσεις με τη βοήθεια βιντεοκάμερας μέσω 3-4 οπών έχει κατακτήσει τον κόσμο καταργώντας έτσι τη μεγάλη θωρακοτομή. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι: μικρότερος χρόνος νοσηλείας, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, γρήγορη επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο – εργασία, μικρότερη κάκωση θωρακικού τοιχώματος, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερη φλεγμονώδης αντίδραση.

Το τελικό βήμα στην εξέλιξη της παραπάνω τεχνικής είναι η χρήση μίας οπής ως θύρα εργασίας. Αρχικά περιγράφθηκε από τονRocco στη Νάπολη της Ιταλίας, εξελίχθηκε όμως τα τελευταία χρόνια από τον Gonzalez-Rivas και τους συνεργάτες του, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λα Κορούνια.

Αλλά και στο Π.Γ.Ν. Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», όπως εξήγησε η Dr. med. Καλλιόπη Αθανασιάδη, Χειρουργός Θώρακος, επιμελήτρια Α’ του νοσοκομείου και Πρόεδρος της Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων, έγιναν οι 5 πρώτες επεμβάσεις μικρών εκτομών πνεύμονα και βιοψία υπεζωκότα με χρήση πλήρως ενδοσκοπικών τεχνικών μέσω μίας οπής - θύρας εργασίας μήκους όχι παραπάνω των 5 εκ.Η διάρκεια των επεμβάσεων κυμάνθηκε από 35-80 min. και η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών ήταν ομαλή.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, που μετά από την ανάλογη εκπαίδευση εφαρμόσθηκε και στο νοσοκομείο «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» είναι τα εξής:

* Ελάχιστα επεμβατική τεχνική (μικρό χειρουργικό τραύμα 3-5 εκατοστά)

* Μικρή απώλεια αίματος

* Σημαντική μείωση μετεγχειρητικού πόνου

* Σημαντική μείωση μετεγχειρητικών επιπλοκών

* Ταχεία ανάρρωση και έξοδος από το νοσοκομείο

* Γρήγορη επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο – εργασία

* Μικρότερο κόστος νοσηλείας

* Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Όπως τόνισε η Dr. med. Καλλιόπη Αθανασιάδη, η θωρακοσκοπική χειρουργική «δια μίας θύρας»αποτελεί το παρόν και το μέλλον της Ελάχιστα Επεμβατικής Θωρακοχειρουργικής. Ο στόχος μας, είναι να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες εκτομές με σύγχρονη τεχνολογίαπαρά την οικονομική κρίση με γνώμονα το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ασθενείς μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από