Οπως ήταν φυσικό, η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί. Ηταν, πάντως, η πρώτη που πραγματοποίησε ο Μπασάρ αλ Ασαντ στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της συριακής κρίσης πριν από τέσσερα χρόνια. Και φυσικά πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, όπου ο σύρος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο σύμμαχοι συζήτησαν το θέμα των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και το θέμα της μελλοντικής πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Ο Πούτιν, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, διαβεβαίωσε τον Ασαντ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για την κρίση. Από την πλευρά του, ο Ασαντ ενημέρωσε τον Πούτιν για την κατάσταση στη χώρα του και τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει. Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον σύρο ομόλογό του ότι τα στρατιωτικά και πολιτικά ζητήματα συνδέονται άμεσα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο διάλογος ήταν περίπου ο εξής: ο Πούτιν είπε ότι τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα θέσουν τις βάσεις για την πολιτική επίλυση που θα λειτουργήσει σε βάθος χρόνου και στην οποία θα εμπλακούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, καθώς και όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες. Ο Ασαντ απάντησε ότι η ρωσική επέμβαση στη Συρία εμπόδισε την εξάπλωση της τρομοκρατίας και ότι η πολιτική μετάβαση μπορεί να προχωρήσει αφού αντιμετωπισθεί επαρκώς η τρομοκρατική απειλή. «Χωρίς τις ενέργειές σας και τις αποφάσεις σας, η τρομοκρατία που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή θα είχε αποκομίσει περισσότερα κέρδη και θα είχε εξαπλωθεί σε ακόμη περισσότερα εδάφη» φέρεται να είπε ο σύρος πρόεδρος στον ρώσο ομόλογό του.

Το επίσημο πρακτορείο Ειδήσεων της Συρίας προσέθεσε ακόμη μια ψηφίδα του διαλόγου: ο Μπασάρ αλ Ασαντ ζήτησε να σταματήσουν να στηρίζουν την αντιπολίτευση οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και περιφερειακοί παίκτες όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ. Παράλληλα, αποδέχθηκε ότι «ολόκληρο το έθνος πρέπει να συμμετάσχει στις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και όχι μόνο το κυβερνών κόμμα». Μόλις μία ημέρα πριν από την επίσκεψη η Αγκυρα, ορκισμένος εχθρός του καθεστώτος της Δαμασκού, είχε ανακοινώσει ότι θα δεχόταν την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία για το πρώτο εξάμηνο της πολιτικής μετάβασης. Η τουρκική στάση πάντως δεν είναι απολύτως σαφής: χθες ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία επιμένει να αποχωρήσει άμεσα ο Ασαντ από την εξουσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της αλλά και η συριακή αντιπολίτευση. Ολοι τους απορρίπτουν την ιδέα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ο Μπασάρ Αλ Ασαντ στη φάση της μετάβασης. Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές επισημαίνουν ότι η συνάντηση της Μόσχας υπογραμμίζει ακόμη μία φορά την ανάδυση της Ρωσίας ως σημαντικού παίκτη στη Μέση Ανατολή. Οπως σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο στόχος της Μόσχας δεν είναι μόνο να παίξει πρωτεύοντα γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή αλλά και να σπάσει την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να ερμηνευτούν και κάτω από αυτό το πρίσμα: «Παρά τη δραματική κατάσταση που βιώνει η χώρα σας, ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας και ήρθατε στη Ρωσία και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό» ήταν τα λόγια του ρώσου προέδρου. Οπως επισημαίνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», η συνάντηση του Μπασάρ αλ Ασαντ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα προσθέτει νέα πίεση στην Ουάσιγκτον που προς το παρόν δείχνει απρόθυμη να εμπλακεί στις ρωσικές πρωτοβουλίες.

Φοβόταν την ανατροπή του

Η επίσκεψη του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Μόσχα ήταν η πρώτη του στο εξωτερικό από τον Μάρτιο του 2011. Αναλυτές πιστεύουν ότι ο σύρος πρόεδρος απέφευγε οποιαδήποτε μετακίνηση φοβούμενος την ανατροπή του