«Τίποτα δεν με ταράζει πια σ’ αυτή τη δουλειά, δολοφονία βρέφους, βιασμοί, έχω εκπροσωπήσει τους πάντες», ομολογεί ο δικηγόρος Ντέιβιντ Γκέγκερ, ένας πελάτης του οποίου μεταφέρθηκε το 2011 στην Πλατεία Ομαν μετά τη σύλληψή του για χρήση μαριχουάνας. «Αυτό το μέρος ήταν και είναι τρομακτικό. Τίποτα εκεί δεν θυμίζει αστυνομικό τμήμα. Είναι ένα ζοφερό μέρος βγαλμένο, λες, από ταινία του Τζέιμς Μποντ». Οι δημοσιογράφοι της «Γκάρντιαν», παρά τις έρευνές τους, δεν βρήκαν δημόσια αρχεία που να καταγράφουν την παρουσία των κρατουμένων στο κτίριο της πλατείας. «Η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν ξέρει ποιος κρατείται και για πόσο εκεί», παρατηρεί ο Κρεγκ Φούτερμαν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. «Οταν μπαίνουν εκεί, είναι σαν να εξαφανίζονται».

Είκοσι δύο κρατούμενοι μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα και περιέγραψαν ότι κρατήθηκαν επί ημέρες, δέχθηκαν έντονες πιέσεις να γίνουν πληροφοριοδότες της αστυνομίας και δεν τους επετράπη να επικοινωνήσουν με κανέναν. Πιστεύεται ότι στο κτίριο κρατήθηκαν πολλοί περισσότεροι από τους 7.185 που τώρα αποκαλύπτει η αστυνομία, ενώ τα ελάχιστα στοιχεία που υπάρχουν είναι ενδεικτικά: το 82,2% των κρατουμένων στο κτίριο της Πλατείας Ομαν είναι μαύροι, σε σύγκριση με το 32,9% που είναι το ποσοστό στον γενικό πληθυσμό του Σικάγου. Αντίθετα, οι λευκοί κρατούμενοι ήταν μόλις 5,5%.

Οι δικηγόροι έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τις αστυνομικές αυθαιρεσίες. «Δεν μπορείς ποτέ να επικοινωνήσεις με καποιον εκεί», λέει ο Γκέγκερ. «Εάν υποθέτεις ότι ένας πελάτης σου βρίσκεται στο κτίριο της Πλατείας Ομαν, δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις ως δικηγόρος. Είσαι αποκλεισμένος. Το μέρος φυλάσσεται σαν στρατιωτική εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας. Δεν έχεις καμία επικοινωνία και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις».