Πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για να αναλάβει, σε συνεργασία με την Τουρκία, πρωτοβουλίες για την καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων της αναμένεται να ασκηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συνέρχονται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη. Ο Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες όπως σημείωσε θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. «Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Από την άλλη, ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν έτοιμες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς που ήδη βρίσκεται στην Τουρκία, παρουσιάζοντας χθες την πορεία της εφαρμογής των βημάτων που πρότεινε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να το αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα καθιστώντας σαφές ότι η κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα.

ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οσον αφορά τις ομάδες υποστήριξης για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο στις χώρες πρώτης γραμμής, η Επιτροπή ανέφερε πως το ιταλικό hotspot στη Λαμπεντούζα λειτουργεί ήδη, ενώ το πρώτο ελληνικό στη Λέσβο θα λειτουργήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εκεί έχουν μεταβεί ήδη 53 εμπειρογνώμονες της Frontex, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφονται εκεί καθημερινά. Παράλληλα σημειώνεται ότι στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν πέντε κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος και Σάμος), ενώ το συντονιστικό κέντρο βρίσκεται στον Πειραιά.

Ο Τίμερμανς όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη κάποιου είδους μεταρρύθμιση γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει από τότε που θεσπίστηκε. Τόνισε ωστόσο πως οι συνθήκες υποδοχής στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθούν έτσι ώστε να επανεκκινήσουν οι επιστροφές εκεί των ατόμων, όπως επιβάλλει η εν λόγω συνθήκη και δεν τηρείται αυτή τη στιγμή.

Η Κομισιόν αναμένει ακόμη από ορισμένα κράτη-μέλη να διαθέσουν σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς εμπειρογνώμονες (συνολικά πρέπει να φθάσουν τους 1.000), οι οποίοι θα αποσπασθούν στην Ιταλία και στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης.