Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στο Αιγαίο και η στεγανοποίησή τους είναι άμεση προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης στο σημερινό Συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση. Ζητούμενο είναι μια «συντεταγμένη κατάσταση» στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, απαντώντας στην απόρριψη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλάσσιων συνόρων. «Θέλουμε να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους που έχουν εκεί σχετικά ελεύθερο πεδίο δράσης, για να μη θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τόσο πολλών ανθρώπων» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Για τον σκοπό αυτόν, πρόσθεσε, «θα υποστηρίξουμε διμερώς τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα στους τομείς π.χ. της εκπαίδευσης, ενώ διαθέσαμε στην Ελλάδα υποδομή καταγραφής δακτυλικών αποτυπωμάτων».

Καθοριστικό για τη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανώτατη πηγή της καγκελαρίας, είναι να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα δουλεμπόρων που φέρνουν τους πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια. «Παρά τις διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα, υπάρχει μια στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας» συμπλήρωσε η κυβερνητική πηγή.

Μια από τις αποφάσεις που θα λάβει το σημερινό Συμβούλιο της ΕΕ είναι να ενισχυθούν με 1.000 επιπλέον υπαλλήλους η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου EASO. Στόχος είναι τα περιφερειακά κέντρα ταυτοποίησης σε Ελλάδα και Ιταλία να εξελιχθούν σε μια πρώτη ζώνη ελέγχου, ώστε όσοι καταφανώς δεν πληρούν κριτήρια ασύλου να επαναπροωθούνται στη χώρα προέλευσης.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που θεωρούν ότι υπεύθυνη για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι η χώρα που έχει εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το Βερολίνο έχει τη θέση ότι οι χώρες τής Συνθήκης του Σένγκεν έχουν κοινά εξωτερικά σύνορα. Ειδικά στο Αιγαίο, πεποίθηση του Βερολίνου είναι ότι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την Ελλάδα και την Τουρκία.