Μία απλή και γρήγορη εξέταση αίματος μπορεί να μειώσει στο μισό τον αριθμό των ανθρώπων που εισάγονται στα νοσοκομεία με υποψία για έμφραγμα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Η εξέταση είναι η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη (hsTrop) και μετρά σε λίγες σταγόνες αίμα τα επίπεδα μίας χημικής ουσίας (της τροπονίνης) που απελευθερώνεται στο αίμα όταν υποστούν βλάβη τα κύτταρα του τοιχώματος της καρδιάς (μυοκάρδιο).

Αυτό κλασικά συμβαίνει στο έμφραγμα, αλλά και σε άλλες παθήσεις όπως η μυοκαρδίτιδα ή η καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη ανιχνεύει με ακρίβεια 99,6% ποιοι ασθενείς με πόνο στο στήθος στ’ αλήθεια υφίστανται έμφραγμα και ποιοι όχι.

Μάλιστα αυτό το επιτυγχάνει με μία και μόνη μέτρηση, διότι έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα της ουσίας. Έτσι, οι ασθενείς μπορούν αμέσως να μάθουν τι τους συμβαίνει και να εισαχθούν ή να επιστρέψουν σπίτι τους μέσα σε λίγες ώρες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 6.304 ασθενείς στη Σκωτία, υπολόγισαν ότι με την εξελιγμένη εξέταση τα δύο τρίτα των ασθενών θα φεύγουν πιο γρήγορα από τα νοσοκομεία και θα μειωθούν στο μισό οι εισαγωγές λόγω αμφιβολιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική στην διάγνωση του εμφράγματος.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία στις νέες κατευθυντήριες οδηγίεςπου ανακοίνωσε στο πρόσφατο (Σεπτέμβριος 2015) συνέδριό της, συνέστησε να προτιμάται πλέον αυτή η εξέταση έναντι των κλασικών τεστ τροπονίνης.